GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Eylül 2022 Perşembe 12:07

Buca'da imar planları mahkemelik... Çaldıran'ın itirazı var!

Yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ile gündemde olan Atatürk Maskı'nın da içinde olduğu Buca Çaldıran Mahallesi’nin imar planlarına vatandaşlardan itiraz geldi. Planları yargıya taşıyarak iptalini isteyen mahalleliler İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi’nin katılımcı bir şekilde yeni plan yapmaya çağırdı.

EGEDESONSÖZ - Buca’da uzun süredir kentsel dönüşüm kapsamına alınmaya çalışılan Çaldıran Mahallesi’nin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım imar planları geçtiğimiz aylarda askıya çıkarılmıştı. 12 hektarlık alanı kapsayan planlarla birlikte heyelan riski barındıran bölgenin önemli bir kısmı yeşil alan olarak ayrılırken geri kalan kısmı da yapılaşmaya açılmıştı.

Ancak planlara bölge halkından itiraz geldi. Buca Çaldıran Birlik ve Dayanışma Derneği hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Buca Belediyesi’nin hazırladığı planları yargıya taşıyarak iptalini istedi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nde açılan dava öncesinde basına açıklamada bulunan Çaldıran Mahallesi sakinleri hali hazırdaki planları kabul etmediklerini belirterek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Buca Belediyesi’ni katılımcı bir şekilde plan yapmaya çağırdı.

Dernek tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Bizleri yok sayarak yapmış olduğumuz tüm itirazları görmezden gelen, İzmir İli Buca İlçesi Çaldıran Mahallesi sınırlarında kalan alan için hazırlanıp İzmir Büyükşehir Belediyesince askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Buca Belediyesince askıya çıkarılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu'nu kabul etmiyoruz.

Askıya çıkan her iki planda da mahallemizin tamamının yıkımı öngörülmektedir.

Bizler bu mahallelerin hak sahipleri ve yaşayanları olarak idarecilerin ve sermayenin haklarımızı ve hayatlarımızı yok saymasına asla izin vermeyeceğiz.

Yasalardan doğan hukuki haklarımızın hep birlikte arkasındayız ve mücadelemize devam edeceğiz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Buca Belediyesi Başkanlığının kentin planlama süreçlerinde sözlerinin arkasında durarak vatandaşın yanında olmaya, katılımcılık ilkesinin işletilmesine, planlamayı halkla birlikte yapmaya davet ediyoruz.

Bugün buraya toplanmamızın nedeni; mahallemizin tasfiyesi anlamına gelen planlara karşı hukuki süreci başlatmaktır"