GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Nisan 2022 Salı 15:23

Bu karar İzmir'i çok üzecek!

Dikili’de birinci derece doğal SİT korumasındaki Kızkulesi Adası’nın açıklarında yapılmak istenen balık çiftliğine bakanlıktan ilk onay çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Akgerman ailesine ait Ertuğ Balık Üretim AŞ Mordoğan ve Çandarlı’daki tesislerinin ardından yeni bir balık çiftliği açmak için daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Şirket Dikili Denizköy Mahallesi açıklarındaki 2 Numaralı Su Ürünleri Yetiştiricilik Sahası’nda 100 bin metrekarelik bir balık çiftliği kurmayı planlıyor. 5 milyon 800 bin TL’ye mal olacak proje kapsamında yılda 850 ton levrek ve 100 ton çipura yetiştirilmesi amaçlanıyor.

SİT STATÜSÜNDEKİ ADAYA 670 METRE UZAKLIKTA
Proje kapsamında çapı 40 metre olan 15 adet kafes kullanılacak. Çiftlikte yılda yaklaşık 3 milyon yavru balık yetiştirilecek. Proje alanı birinci derece doğal SİT statüsüne sahip Kızkulesi Adası’na 670 metre uzaklıkta.

BÖLGE HALKI KARŞI ÇIKMIŞTI
Dikililer, bölgede bulunan diğer balık çiftliklerinin yarattığı çevre kirliğine karşı mücadele yürütmüş ve halkın katılım toplantılarını yaptırmamıştı. Bakanlık, son olarak Akvatek Su Ürünleri isimli şirketin yapmış olduğu kapasite artışı için ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlatmıştı.