GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
27 Eylül 2022 Salı 09:21

Bu kadarına da pes... Karaburun'a demir perde!

Rüzgâr enerji santrallerinin ardından güneş enerji santralleri istilası altında olan Karaburun’da Lodos Elektrik tarafından yapılmak istenen GES projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nin önünde. Yüzde 89'u RES'lere tahsisli ilçenin geleceğini Bakanlık kararı belirleyecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede geçtiğimiz aylarda iki yeni güneş enerji santrali dikilmesi için çevresel etki değerlendirme süreci başlatılmıştı.

Alto Holding Grubu’na bağlı Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar türbinlerinin yanı başına dikmek istediği güneş enerji santralinin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde. 7 Ekim 2022 tarihinde toplanacak olan Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu projeyi masaya yatıracak ve nihai kararını açıklayacak.

ÇED TOPLANTISINDA TUTANAK KRİZİ OLMUŞTU
Halkın itirazlarına rağmen Karaburun’a 87 tane rüzgar türbini diken Lodos Elektrik’in, güneş enerji santrali projesi de tepkiyle karşılanmıştı. Projenin halkın katılım toplantısı, vatandaşların protestosu sebebiyle yapılamamıştı. Karaburun Kent Konseyi tarafından tutulan tutanakta, katılım toplantısının yapılamadığı belirtilirken, Bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakta, toplantının gerçekleştiği ifade edilmişti. Ortaya çıkan 'tutanak krizine' CHP'li vekiller ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan tepki göstermişti.

181 BİN 818 PANEL DİKİLECEK
Proje kapsamında şirkete ait 87 rüzgar türbinin bulunduğu Karaburun’un Yaylaköy ve Küçükbahçe mahallelerini içine alan 118,9 hektarlık ÇED alanına 7 adet güneş santrali açılması hedefleniyor. Proje hayata geçerse Özel Çevre Koruma Alanı’na 181 bin 818 panel dikilecek. Şirket 49 yıllık ömrü olan proje için 975 milyonluk yatırım yapma hazırlığında.

ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAM ALANI
Bakanlığın ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığı proje alanı 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre çayır mera alanı olarak kayıtlı. Yine proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalıyor. Tanıtım dosyasına göre, güneş enerji santrallerinin dikileceği alanda 15 adet endemik, 4 adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında 5 adet bitki türü tespit edilmiş.

PROJE ANAYASA MAHKEMESİNDE
Karaburunlular yaşam alanlarının sınırlarına kadar gelen projenin iptal edilmesi için pek çok kez eylem yapmış, halkın katılımı toplantılarını protesto etmiş ve bakanlığın kararını mahkemeye taşımıştı. Bölge halkının açmış olduğu dava sonucunda yerel mahkeme projenin ‘ÇED olumlu’kararını iptal etmiş ancak Danıştay 6’ncı Dairesi yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Vatandaşlar son olarak RES projesini Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.