GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Eylül 2018 Perşembe 08:14

Bu habere içiniz yanacak! Türk bayrağı artık…

Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Turun, “Türk bayrağını bile ithal edilen ürünlerle yapıyoruz, üreten bir toplum olmak için çalışmamız gerekiyor” dedi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Türkiye’de her geçen yıl tarım ekonomisinde yaşanan daralma ithal ürün alımını arttırıyor. Buğdaydan samana, pamuktan tütüne dek hayatımızda birçok ürünün ithal olması dikkat çekiyor.

Son olarak Türk bayrağı için gerekli olan iplik ve kumaşın yurtdışından ithal edilerek alındığı öğrenildi.

Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Turun, doların artmasından sonra artan maliyetlerin kendilerini zor durumda bıraktığını, üretmeyen bir toplum oldukları için fiyatlara da yüzde 40 oranında yansıdığını söyledi.

HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’DAN GELİYOR
Krizin kendilerini çok etkilediği belirten Başkan Turun, “Bugün gelinlik, abiye, kumaş, hepsi ithal olduğu için dolara endeksli. Ben daha önce gelinlik için çekimi almış anlaşmasını yapmışım. O günkü şartlarda koyduğum kar bugünü karşılayamıyor. Çok fazla konfeksiyon kapanarak insanlar işsiz kaldı. Bugün hammaddeleri uzak doğudan alıyoruz. Türk bayrağı bile Hindistan ve Pakistan’dan gelen kumaş ipliklerle yapılıyor” dedi.

’80 İHTİLALİ SONRASI DÖNEMDEN BİLE DAHA KÖTÜYÜZ
Piyasadaki son durumun üreticiyi etkilediğini açıklayan Başkan Turun, “33 yıldır oda başkanıyım her sene daha kötüye gitti.1980 ihtilalinden sonrası dönemden bile daha kötü durumdayız. Geçtiğimiz seneleri hep arar duruma geldik. Biz üreten bir ülke değil de tüketen bir toplum olduk. Cumhuriyetten beri açılan fabrikalar kapandı. Eskiden Çukurova ve  Aydın bölgeleri hep pamuk bölgesiydi tükettik. Bundan daha birkaç ay önce fermuarı 3 liraya alıyorduk şimdi 7 lira oldu” diye konuştu.

OKUL KIYAFETLERİ 10 LİRAYKEN 100 LİRAYA SATILIYOR
Yeni eğitim öğretim yılında okul kıyafetlerinde yaşanan pahalılığını nedenini söyleyen Turun, “Okul belirliyor dışarda başka bir yerde bulunmasın diye. Bu ürünleri de giyeceksiniz diye talebeleri mecbur bırakıyorlar. 10 liralık bir ürünü 100 liraya aileyi sıkıştırıp aldırıyorlar. Burada aileler mağdur oluyor. İstese de bireysel olarak o ürünün kumaşını bulup diktiremez. Okul kendi bünyesinde veriyor ürünü” diye konuştu.

FABRİKADA ÇALIŞACAK İNSAN BULAMIYORUZ
Fabrikada çalışacak kalifiyeli insan sayısının her geçen gün biraz daha düştüğünü vurgulayan Başkan Turun, “Kalifiyeli eleman konusunda sıkıntı çekiyoruz. Makineci yok, piyasada bulamıyoruz. Bu kadar daralmanın temel sebebi 4+4+4 eğitim sistemi. Normalde bu sisteme göre18 yaşını dolduran bir insan okulu bitirebilir. İnsanlar 18 yaşından sonra bizim alanlara dönmüyor. Çıraklık eğitimleri de durma noktasında. Eylülde başlattığımız İŞKUR ile ortak sertifika programımız var. Burada büyük atölyelerde makineci yetiştirmek üzere iş birliği yaptık. 56 gün boyunca eğitim aldıktan sonra işlerine girecekler. Hem atölye eleman almış oluyor hem de arkadaşlarımızı piyasaya kazandırıyoruz” dedi.