GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
24 Eylül 2020 Perşembe 15:27

Bu durum koronavirüsten ölüm riskini iki kat artırıyor

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla boğuşurken, İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu PHE'den flaş bir açıklama geldi. PHE, aynı anda hem gribe hem de koronavirüse yakalanmanın, koronavirüs kaynaklı ölüm riskini neredeyse 2 kat artırdığını açıkladı

Ocak 2020 ile Nisan 2020 tarihleri arasında hastaneden toplanan veriler üzerinden haraketle açıklama yapan PHE, sadece koronavirüsten ölüm oranının yüzde 23 olduğunu belirtti. Verilere göre, aynı anda hem de gribe yakalanan koronavirüs hastalarında ölüm oranının yüzde 43 olduğu belirtildi.
BBC Türkçe'nin haberine göre uzmanlar, bu yüksek oranların ağır risk grubundaki kişiler için geçerli olduğunu belirtmesine karşın, yetkililer aynı anda hem koronavirüs hem degribe yakalananların ciddi sorunlar yaşayabileceği uyarısında bulunuyor.
İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu farklı bir konuma daha değinerek, grip nedeniyle hastaneye yatan kişilerin, hastanedeki diğer hastalardan ya da sağlık çalışanlarından koronavirüs kapma riskinin de altını çizdi. PHE, riski en aza indirmek adına harekete geçiyor ve kış boyunca 30 milyon kişiye grip aşısı yapmayı hedefliyor.  
Ayrıca bu sene ilk kez 11-12 yaşlarındaki çocuklara da burun spreyi grip aşısı yapılacak. Buradaki amaç, hastalığın aileler arasında yayılmasını önlemek. 
Ayrıca Ulusal Sağlık Sistemi NHS'in risk grubu listesindeki 4,5 milyon kişiyle sağlık çalışanları ve bakıcılar da aşı olacak.
İkinci aşamada ise 50-64 yaşındaki kişilere aşı yapılması planlanıyor.
PHE'nin Medikal Direktörü Prof. Yvonne Doyle, ağır gribe yakalananların hastanede tedavi görmesinin gerekebileceğini, bunun da bu kişileri Covid gibi risklere açık hale getirebileceği uyarısında bulundu. Prof. Doyle, "İnsanlar hala gribin soğuk algınlığı gibi olduğunu düşünüyor. Öyle değil" dedi.
Birleşik Krallık'ta geçen yıl gripten 8 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 bin kişi de hastanede tedavi görmüştü.