GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Haziran 2023 Perşembe 12:47

Böylesi zor görülür… İşverenden greve destek!

Menderes’te devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika Kurban Bayramı sonrası için grev kararı aldı. Anlaşma olmazsa Menderes Belediyesi işçileri 3 Temmuz’da greve çıkacak. Öte yandan Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan’ın da grev halayına girmesi dikkat çekti.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Menderes Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler arasında örgütlü Türk-İş’e bağlı Belediye-İş İzmir 4 Nolu Şube ile Belediye adına yetkili Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine grev kararı alındı.

Sendika ücret ve sosyal haklara yüzde 50 oranında zam ve ikinci yıl için de enflasyon artı refah payı talep ediyor.  Sendikanın bu önerilerine karşı SODEMSEN yüzde 25 zam önerdi. Ancak bu öneri de sendika tarafından kabul görmedi. 

Grev kararı bugün işçilerle birlikte belediye binasına asıldı. Önümüzdeki günlerde anlaşma olmazsa 3 Temmuz 2023 tarihinde işçiler greve çıkacak. Açıklamada SODEMSEN’in süreci greve zorladığı vurgulandı.



BAŞKAN HALAYDA
Öte yandan grev kararı asılırken yapılan açıklamaya katılan Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan 13 Haziran'da yeni bir toplantı yapacaklarını ve daha iyi bir teklif sunacaklarının bilgisini verdi. Açıklama sonrası Özkan çekilen grev halayına katılması da dikkat çekti.



Sendika’nın açıklaması şu şekilde:

Belediye-İş Sendikası dürüst, tutarlı ve ilkeli toplu sözleşme politikaları sonucu, örgütlü olduğu işyerlerinde toplu sözleşmeleri üyelerinin hak ve menfaatlerini gözeterek öncelikle masada bitirmeyi hedefleyen bir sendikadır.

Sendikamız; Menderes Belediyesi'nde devam eden toplu sözleşme sürecini de bu ilkeler çerçevesinde yürüterek toplu sözleşmeyi masada bitirip, üyelerimizin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Menderes halkına, iş barışı içinde en iyi hizmeti vermeyi hedeflemektir.

Ancak, 20.01.2023'te başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde Sendikamız Menderes Belediyesi yönetimi ile belirli anlamda ortak bir nokta bulsa da, toplu sözleşmede yetkili olan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN), süreci tek taraflı dayatmalarla uyuşmazlığa, greve zorlamaktadır.

Her gün zam üstüne zammın geldiği, fiyatların kesintisiz olarak arttığı, hayat pahalılığının durdurulamaz yükselişi karşısında ücretlerin eridiği, durumdayız. SODEMSEN yetkililerinin emekçileri uyuşmazlığa zorlaması en hafif ifadeyle sorumsuzluktur.

Değerli Arkadaşlar

Biz emekçiler, dayanılmaz hayat pahalılığı ve eriyen ücretlerimiz yüzünden her geçen gün çoluk çocuğumuzun en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz aşamaya geldik.

TÜİK'in çakma enflasyonu doğalgazın enflasyon hesabına dahil edilmemesi kurnazlığına rağmen Mayıs 2023'te yüzde 39'ü aştı. Kısa adı ENAG olan, Enflasyon Araştırma Grubu'nun Mayıs ayı yıllık enflasyon oranı ise yüzde 109'i geçti.

Türk-İş'in Mayıs ayında yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.360TL'yi, yoksulluk sınırı ise 33.750 TL'yi aştı.

MUTLAK ENFLASYONU ise Mayıs Ayında %2.23 ve SON 12 AYLIK % 72 ARTTI! Ocak 2023'te cebinizdeki 200 TL'nin alım gücü sadece ilk üç ay içinde 158 liraya geriledi. Asgari ücretlinin satın alma gücü 8 bin 506 TL'den Mayıs ayında 6 bin 300 liraya düştü.

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, seçim öncesi yaptığı açıklamada

"2012'de en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.5 katıydı. En düşük memur maaşı net 21 bin 265 lira seviyesinde olacak" dedi. Değerli arkadaşlar

Demokrat olmak sözle olmaz. Demokrat olmak emeğe saygılı olmakla olur.

Saygılarımızla

Belediye İş Sendikası İzmir 4 No.lu Şube Yönetimi