GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Ocak 2023 Salı 16:15

Borsa Başkanı Kestelli: İzmir’e yapılan yatırımın çarpan etkisi yüksek!

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in Türkye’de ülkenin en değerli hinterlandına sahip olduğunun altını çizerek “Ankara’nın başkent oluşunun etkisi ve İstanbul’un obez büyümesi karşısında İzmir’in çok önemli avantajı var.  İzmir sanayi, hizmetler ve tarım gibi üç hayati alanda da iddialı olan dengeli bir kent. Nitekim sanayi ve hizmetlerde üçüncü sıradayken tarımsal milli gelirde ikinci sıradayız. Fakat daha da önemlisi, Ege bölgesi gibi ülkenin en değerli hinterlandına sahibiz. Bunun anlamı şu: İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- ‘İzmir İş Dünyası Toplantısı’, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katılımıyla, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ev sahipliğinde, Swiss Otel Büyük Efes İzmir Smyrna Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener katılım gösterdi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımda yaşanan sorunlara eğildi. Kestelli açıklamasında “Eğer ikinci asrımız gerçekten dünyada Türkiye Yüzyılı olsun istiyorsak, tüm sorun alanlarımızda sürdürülebilirliği sağlayacak bir irade ortaya koymamız şart. Tarımdaki sorunları çözmedikçe ekonomideki sorunlar çözülmez” ifadelerini kullandı.

ORTAK İRADE ŞART!
Dünya ekonomisindeki küresel risklere değinen Başkan Kestelli, Türk ekonomisinde ortak bir iradenin olmasının gerektiğini altını çizerek “2023 Davos zirvesi geçen hafta sona erdi. Zirvenin riskler raporunda dünya için gelecek 10 yıl için öngörülen küresel riskler sayılıyor. Bu on riskin altısı;  İklim değişikliğini hafifletememe, İklim değişikliğine uyumda başarısızlık, Doğal afetler ve aşırı hava olayları, Biyolojik çeşitliliğin azalması ve ekosistemin çöküşü, Doğal kaynak krizleri,  büyük ölçekli çevresel hasar olayları gibi bundan 15-20 yıl önce dünyanın çokta gündeminde olmayan risklere işaret ediyor.Bu nedenle gelecek 10 yılda; çevresel riskleri azaltmak ve küresel rekabet gücümüzü artırmak amacıyla, üretim ve ticaret sistemlerimizin çevreci dönüşümü ve bu dönüşüme imkân sağlayacak fonlama mekanizmaları önceliğimiz olmalı.Gelmek istediğim nokta şu: Eğer ikinci asrımız gerçekten dünyada Türkiye Yüzyılı olsun istiyorsak, tüm sorun alanlarımızda sürdürülebilirliği sağlayacak bir irade ortaya koymamız şart. Borsa olarak bizim işimiz tarımsal ürünlerin ticareti.  Tarım ve hayvancılığın küresel düzeyde ne denli stratejik bir değer olduğunu artık tartışmaya gerek bile yok” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK OLARAK PROJELER GELİŞTİRDİK
Son yıllarda yaşananların gıda güvenliğinin öneminin altını çizen Kestelli,  “Öncelikle yüksek tarımsal üretim potansiyelimiz ile dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olduğumuzu söylemek isterim. 2002 yılında tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 12’ye yakın olan payının 2021 sonunda yüzde 5.7’ye gerilediğini görüyoruz. Tarım ve hayvancılığın milli gelirdeki payının bu denli erimesi tüm dünya için bir çarpık gelişme sorunu ve bence Türkiye pek çok ülkenin düştüğü bu hataya düşmemeli. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10’un üzerine çıkartacak her türlü adımı kararlılıkla atmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için çağın rekabetinin getirdiği yenilikçi bir anlayışa ihtiyaç var.“Tarım 4.0” ya da “Akıllı Tarım” olarak tanımladığımız bu yeni anlayışın çok ciddi bir şekilde temel politika unsuru olması gerekiyor. İzmir Ticaret Borsası olarak 130’uncu yılımızda yeni gelecek vizyonumuzu “Tarımın Servetini Dönüştürmek” olarak belirledik. Dünyanın bu en bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için gücümüz yettiğince projeler geliştirdik. “ ifadelerini kullandı.

İZMİR’E YAPILAN YATIRIMLARIN ÇARPAN ETKİSİ ÇOK YÜKSEK
Borsa’nın projelerinden bahseden Kestelli “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” ve “Ege Gastronomi Hareketi” son dönemdeki iki önemli projemiz.. Amacımız, İzmir’i tarımın silikon vadisi haline getirecek öncü adımlar atmak.  Bu projeleri uygun bir zamanda ayrıntılarıyla anlatıp desteğinizi almaktan memnuniyet duyarız. İzmir, bu ülkenin göz bebeği. 81 il arasında Türkiye’nin üçüncü büyük ekonomisi.  Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na katkımız yüzde 6.4 düzeyinde. İlk iki sırada yüzde 30.4 ile İstanbul ve yüzde 9.2 payla Ankara geliyor. Ankara’nın başkent oluşunun etkisi ve İstanbul’un obez büyümesi karşısında İzmir’in çok önemli bir avantajı var.  İzmir sanayi, hizmetler ve tarım gibi üç hayati alanda da iddialı olan dengeli bir kent. Nitekim sanayi ve hizmetlerde üçüncü sıradayken tarımsal milli gelirde ikinci sıradayız. Fakat daha da önemlisi, Ege bölgesi gibi ülkenin en değerli hinterlandına sahibiz. Bunun anlamı şu: İzmir’e yapılan yatırımların çarpan etkisi çok daha yüksek.  Bu nedenle hükümetimizin;  tarımı teknolojiyle büyütme çabalarımıza desteğini artırması,  kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmesi, girdi maliyetlerindeki büyük sıçramanın yarattığı tahribatı önlemesi, Dikili, Kınık ve Bayındır’da yürüttüğümüz tarıma dayalı ihtisas organize bölgelerine omuz vermesi ve finansmana erişim sıkıntısına çare olması hayati önemde. İzmir Ticaret Borsası olarak, tarımdaki sorunlarımızı çözemediğimiz sürece ekonomideki sorunları da çözmemizin mümkün olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle toprağa ve ona emek verenlere daha çok bakmalıyız diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. “ diyerek sözlerini tamamladı.