GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ocak 2016 Perşembe 11:09

Bornova’nın başkanlarıyla Balkan zirvesi!

İzmir’deki 5 federasyon ve 35 balkan derneğinin Ocak ayı toplantısına Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar konuk oldu.

Federasyon ve Balkan derneklerinin Ocak ayı toplantısı İzmir Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nde yapıldı.

Balkan derneklerini bir çatı altında toplamak ve Balkan Vakfı kurmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve her ay bir dernekte toplantılar yaptıklarını belirten gelen sekreter Ömür Şanlı, 2016’nın ‘Balkan Yılı’ olacağını söyledi.



Bir taraftan İzmir’deki Balkan kökenliler için çalışma yaparken, bir taraftan da siyasilere dernek ve federasyon çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini belirten Ömür Şanlı, şunları söyledi: Bugüne kadar yaptığımız dört toplantıda ağırlıklı olarak Balkan Vakfı kurulması için çalışmalar yaptık. 2016 yılından itibaren de siyasileri ve bugüne kadar Balkanlılar için çalışmalar yapan büyüklerimizi toplantılara davet etme kararı aldık. Toplantılarımızın ilk siyasi konuklarımız ev sahibi derneğimiz Bornova’da olduğu için Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve CHP Bornova ilçe Başkanı Nevzat Kavalar oldu. Daha sonraki toplantılara Kemal Baysak, milletvekili Kemal Vatan, belediye başkanlıkları yapmış dostlarımızı da davet edeceğiz. Artık içimizdeki sen ben kavgalarını bırakma zamanı. O varsa ben yokum gibi kısır tartışmaları bir kenara bırakmalıyız.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise Bornova’nın en çok Balkanlı’nın yaşadığı ilçelerin başında geldiğini söyledi. Toplantıya Cemal Şenel, Erdoğan Çiçek, Hasan Boyacı, Mehmet Poyraz ve Ethem İnal ile katıldığını, derneğin yönetiminde meclis üyelerinden Eray Büyük’ün de bulunduğunu hatırlatan Başkan Atila, böyle bir toplantıya katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.



Balkan derneklerinin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve etkinliklerine de fırsat buldukça katıldığını belirten Olgun Atila, “Balkan kökenliler bizim asli unsurlarımızdır. Onların kültürel zenginlikleri bizim zenginliklerimizdir. Artık daha çok onlarla bir araya geleceğiz. Bu toplantıların ilk siyasi konuğu olmak da ayrı bir mutluluk” dedi.

Başkan Atila dernek başkan ve üyelerine Bornova Belediyesi’nin çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar ise, Bornova’nın büyük bir Balkan kenti olduğunu söyledi. Yıllardır Balkan kökenlilerle bir arada yaşadıklarını belirten Kavalar, derneklerin Balkan örf ve adetlerinin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler ise 1998 yılında Buca Rumelililer Derneği’nin kurulduğunu, federasyonun ise 2010 yılında oluşturulduğunu söyledi. İzmir’de 8 Mart 2016’da Balkan ülkelerinden gelen kadınlarla Dünya Kadınlar Günü kutlamaları yapmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Selimler, Makedonya’da Türkçe eğitim veren öğretmenleri de İzmir’de misafir edeceklerini dile getirdi.

Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Başkanı Akın Kazançoğlu ise İzmir Ticaret Adası yönetiminde çalışmalar yaparken 10 Balkan ülkesi ile kardeş oda anlaşmaları yaptıklarını söyledi. Balkan dünyasında iş yapanlarla Türk iş adamlarının bir araya gelmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Akın Kazançoğlu, “Bölünürsek hiç, bütünleşirsek güç oluruz” dedi.

Balkanlılar Vakfı kuruluş çalışmalarını yürüten Ege Adaları Halkları Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Avukat Murat Unganer ise vakıf kuruluşu ve vakıf senedi yazımının tamamlandığını söyledi. Mütevelli Heyeti ve vakıf yöneticilerini belirleme aşamasına gelindiğini belirten Unganer vakfın maddi kaynakları için de çalışmalara başlandığını dile getirdi. Vakfın kuruluşu için mahkemeye müracaat aşamasına gelindiği vurgulayan Unganer bir sonraki toplantıda yöneticilerin belirlenebileceğini, vakfın en önemli çalışmasının ise İzmir’de okuyan yaklaşın 100 bin üniversite öğrencisinden yurtlarda kalamayan yaklaşık 70 bin öğrenciye yönelik olabileceğini sözlerine ekledi.

Ege Balkan Türkleri Federasyonu Gelen Başkanı Hüseyin Kocaman ise Balkan kökenlilerin siyasi partilere üye olması gerektiğinin, her siyasi partide Balkan kökenlilerin söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Doktor Şaban Acarbay ise göçü yaşayan insanlardan biri olduğunu, göçte büyük zorluklar çektiklerini söyledi. Yugoslavya’da yaşayan Türklerin 1953 yılı Mart ayında Tito’nun göç anlaşmasını imzalamasıyla davullar çaldıklarını belirten Acarbay, göçmenlerin bu toprakların asli unsurları olduğunu dile getirdi.

Eski milletvekili ve Bornova eski belediye başkanlarından Cengiz Bulut ise siyasilerin bu tür toplantılara davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının ev sahibi, oluşumun da basın sözcüsü İzmir Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Medat Şenay ise Balkan federasyon ve dernek başkanlarının çalışmalarının aralıksız süreceğini her ay toplantıların değişik bir derneğin ev sahipliğinde yapılacağını söyledi.