GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Nisan 2023 Cuma 11:49

Bornova'da 'satış' gerilimi... AK Parti'nin iddiasına İduğ'dan ' Bugün istifa ederim!' resti

Bornova Belediyesi'nde gerçekleştiren meclis oturumu 'satış' tartışmalarına neden oldu. AK Partili isimlerin belediyenin yaptığı satışlarda  firmaların parasını alamadığı için ihaleye giremediğini iddia etmesi sonrası tepki gösteren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, "Bana bir örneğini gösterin istifa ederim" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Bornova Belediyesi’nin 2022 yılı Faaliyet Raporu görüşmeleri ve tartışmaları damga vurdu.

İDUĞ: TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK RAKAMINI VEREN BELEDİYELERDEN BİRİYİZ
Mecliste ilk olarak söz alan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ hazırlanan sunum ile meclis üyelerine ve kamuoyuna bilgi verirken, "Sadece 2022 değil 4 yılı anlatmak daha doğru olacak.  4 yılda rekor bir bütçe gelişmesi var. Gerçekleşmelere baktığımızda yüzde 90'lık bir gerçekleşme var.  Gelir gider çalışmasında yaklaşık olarak gelir giderlerdeki büyümeyi ortaya koyuyor. En kıymetli olan taraflardan biri gider gerçekleşmesi. Burada personel giderlerinin 2019 yılında 195 milyondan 2022 yılında 500 milyona gelmesi benim çok beklediğim rakam değildir ama maalesef bunu yaşadık. Mal hizmet alımlarında 2019 yılı 46 milyon, 2022'de 54 milyon TL.  Faiz giderlerinde 3 milyon TL 2019'da 2022'de aksine 12 milyon TL faiz elde ettik. 4 yılda elde ettiğimiz faiz 20 milyon TL. yani tasarruflu bir belediyenin bırakın faiz ödemesini 20 milyon faiz elde etmesi beni çok mutlu etti. İller Bankası ve Emlak Vergisi gelirleri personel giderini karşılıyor. İller Bankası 2019'da 112 milyon iken,2022'de 351 milyon TL'ye çıkmış durumda. Yani 2'ye katlanmış durumda. İller Bankasında bizim herhangi bir kesintimiz yok çünkü hiç kimseye borcumuz yok.  Bizim en büyük gelir kaynağımız vergilerimiz. Onlarda 2019'da 91 iken  2022'de 251 milyon TL'ye gelmiş durumda. Elektrik giderlerimiz de çok arttı bu konuşulması gereken bir konu. Vatandaşın da  giderleri çok arttı. Bizim elektrik faturamız 2019'dan bu yan tam 4 katı artmış durumda. Kadro dışı işçi sayımız 158'di.  Bu 27'ye düştü. 2019'da 36 milyonken bu rakam 2022'de 33 milyona gerilemiş durumda. 36 milyonun bugünkü personel gideri 166 milyon TL olacaktı. Yani burada Bornova Belediyesi'nin insan kaynağından elde ettiği bir tasarruf var. 116 milyonluk şirket personeli ödememiz bugün 380 milyon TL. Türkiye'nin en yüksek rakamlarını veren belediyelerinden biriyiz. Bununla gurur duyuyoruz" dedi.

VATANDAŞ TALEP EDİYORSA...
Sözlerine Bornova'da en fazla tartışmalara neden olan 'asfalt' problemi ile devam eden İduğ, "Ben aday olduğumda yol problemi yüzde 52'di. Şu an yüzde 26'ya düştü. Pınarbaşı dahil olmak üzere girmediğimiz sokak kalmadı. Çok şükür hepsi yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Bornova'da Büyükşehir'e ait ve farklı sorumluluk alanlarını yapıyor musunuz denilebilir... Yapıyoruz. Ben aday olduğumda Bornova bizim dedim o nedenle kime ne yapacağım. Benim sorumluluk alanlarıma da Büyükşehir gelip yatırım yapmıştır. Bunlar oturulup konuşulur. Ancak muhtarım benden talep ediyorsa, vatandaş benden talep ediyorsa gidip yaparız" ifadelerini kullandı.

YAPILAMAMASININ NEDENİ EKONOMİK YAPI
4 yıllık süreci talihsizlik olarak açıklayan İduğ, "Benim için talihsiz bir dönem. Deprem, pandemi ekonomik kriz yaşadık. Kongre merkezi için 42 milyonluk ihaleye çıktık. Tekrar bayındırlıktan rakamları aldık 142 milyondu. Şimdi tekrar ihaleye çıksak 200 milyona yapabilir misiniz bilmiyoruz. Türkiye'nin ekonomik yapısında bu tür rakamlarda zor bir dönemdi. Bunun 2022'de yapılamasının nedeni ekonomik koşulları. Yol ve altyapı hizmetlerini iyi ki yapmışız, iyi ki bu araçları almışız. Yoksa ağzınızla kuş tutsanız vatandaşa yaranamazsınız. Büyükşehir'in 30 ilçeye yetişemediği süreçte asfalt plenti şantiyesinin tüm ilçelerde olması lazım. 2023'de de göreceksiniz Fen İşleri'nin yol ve parke taşı çalışmaları ağırlıklı olacak” ifadelerini kullandı.

BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ
Kurum değerlerindeki artışa vurgu yapan İduğ, “Kurumun 552 milyonluk değer artışı yaşandığını belirtmek isterim. Bu öncelikle bütçe disiplini ile gerçekleşti. İkincisi bize göre kaynakların rasyonel kullanımı. Parayı harcarken kazanırsın sloganı vardır ticarette. Gelir artırıcı tedbirler... Bizim 4 yıldır üstünde sıklıkla durduğumuz konular. Bir diğeri de yeni gelir kaynaklarını oluşması. Bu nasıl oluyor? Kiralık araç erin kendiniz araç alırsanız oluyor. Türkiye'nin 40 ilinden büyük bir bütçeye sahip Bornova Belediyesi. Aktif nüfus 1 milyon. Yerleşik 470 bin nüfusuna sahip bir ilçenin bu böyle büyük hale  gelmesi bizim mutlu etti. Belediyenin ekonomik gücünü artırması bizi çok mutlu etti.  4 yıllık çalışmalarda kalıcı yatırımlara önem verdik” dedi.

AK PARTİLİ ÇELİK  ELEŞTİRİLERİ SIRALADI
AK Parti sıralarından söz alan Cesim Çelik, “Bizde 2022 yılında öngörülen fakat yapılamayan bazı kalemleri dile getireceğiz. Bornova Kongre merkezi yapım işi yüzde 50 talep edilmiş ancak hiçbir iş yapılmamış. Bisiklet yolu için 15 kilometre ön görülürken yıl sonunda hiçbir şey yapılmamış 2020'deki İzmir depreminde gördüğümüz deprem bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantıları 10 kez ön görülürken 2 defa yapılmış. Yiyecek alımlarında yüzde 200 artış sağlanmış. Büro malzeme alımlarında yüzde 400 artış sağlanmış. Yani mal alımlarında yüzde 200 lük bir artış sağlanmış. 2020'de belediye aleyhine sonuçlanan dava sayısı 602 iken, bu 2022'de bin 700'e yükselmiştir. Gelir kalemlerin baktığınız para cezalarında yüzde 100'lük bir artış söz konusu. Faiz gelirlerinde yüzde 25'lik bir artış sağlanmış” diye konuştu.

SEVİNÇ: OLUMLU KATKI YAPMASINI DİLİYORUM
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “Gelir giderlerin dengeli olması, kaynakların doğru kullanılması, başlangıçtan beri borçsuz bir belediye yaratılması olumlu bir gelişme. Ben bu raporun Bornova Belediyesi'ne olumlu katkılar yapmasını diliyorum” ifadelerin kullandı.

TATLI: TEK PROJE PAZARYERİ! 
AK Partili Sait Tatlı ise raporun kopyala yapıştır olduğunu belirtirken, "Başkanımızın 2022 sunumunu izledik ancak kendisi 2019’dan bu yana yaptıkları ile ilgi bir sunum yaptı. Ben neler söz verilmiş ve neler yapılmış buna değinmek istiyorum. 2022’de 600 milyonluk tahmini bir bütçe yapıldı. Sonra ek olarak 269 milyon TL ilave edildi. Harcanan miktar 818 milyonluk bir rakam oldu. Bu da yüzde 94 civarında olmuş. Mal ve hizmet alımı ile ilgili 550 milyonluk bir harcama söz konusu. Buna SGK gibi şeyleri eklediğimizde 660 milyona yaklaşıyoruz. Fen İşleri Müdürlüğü'nün bu yıl başlayıp ve bitirdiği tek proje Naldöken Pazaryeri. Faaliyet raporu kalın bir kitap olarak görülüyor ancak ilk 50-60 sayfa müdürlüklerin görev alanları ve geri kalan da resimler. Maalesef bazı müdürlüklerin  metinleri kes kopyala yapıştır olmuş. Sayın Başkan 95 milyonluk yol hamlesi göreceğimizi söylemişti. Nerde bu? Toplam harcanan sadece 11, 5 milyonluk bir rakam. Bu dönemde tek bir otopark bile yapılmamış. Her gün büyüyen ilçemiz için ne bir  metre yol yapılmış ne de otopark yapılmış. Otopark ve yol çilesini son bulduğu bir yıl diliyorum" diye konuştu.

KAHYA: BELEDİYEMİZ BU ORTAMLARDA GELİRLERİNİ ARTTIRMIŞ
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Ercan Kahya, "İşi bilen uzman birini arkasından konuşmak zor çünkü söylenecek bir şey bırakmadı sayın başkan. Uyguladığımız mali politikalar ile, oluşturulan rekabetçi yapı ile bu ekonomide, bu enflasyonist ortamda belediyemiz gelirlerini artırmış, aktiflerini büyütmüş, kasasında nakdi para ile gelecek yıllar geçmiş. Bunun yanı sıra yatırımlardan da geri kalmamış. 4 yıl böyle geçmiş ve sonraki yıllarda da böyle olacak" dedi.

KASACI VE İDUĞ ARASINDA 'SÖZÜNÜ GERİ AL' TARTIŞMASI
Söz alan AK Partili meclis üyesi Adem Kasacı, "Ercan Bey rekabetçi ortam dedi ama biz yaptığımız çalışmalarda çok da rekabetçi ortam olmadığını, tüm alımların neredeyse belirli firmaların üzerinde yapıldığını, çok sağlıklı bir araştırma yapılmadığını ve Bornova esnafının bu konuda değerlendirilmediğini gördük. Umut ediyoruz ki hem Bornova esnafının hem de gerçekten rekabetçi bir şekilde araştırma yapılıp işlerin verilmesini öneriyoruz. 30-60 günde ödeme yapılıyor diyor. Evet yapılıyor. Biz neden bu firmalar tek diye sorduğumuzda belediyelerden ödeme alamadıklarını ya da biz bu ödemeleri sağlıklı yapamadığımız için tek firmayla işlem yapıyoruz diyorlar. Ben duyduğumuz söylüyorum. Ya bir yerde eksiklik var ya da gerçekten yapılan işlemlerde böyle bir hata var" dedi.  Kasacı'nın sözüne giren Başkan İduğ, "Benim bürokratlarıma böyle hakaret edemezsiniz. Sözünüzü geri alın. Benim bürokratlarıma hakaret ediyorsunuz" diye tepki gösterdi. Yeniden söze giren Kasacı 'sözümü geri almıyorum' diyerek yanıt verdi.

İDUĞ'DAN ELEŞTİRİLERE SERT TEPKİ
Mecliste son olarak yeniden söz alan Başkan Mustafa İduğ, "Bisiklet yolu 15 kilometre... Bunlar planlara işlendi. Yapım süreci ile ilgi bir taaddüt vermedik. Bunlar yapılacak. Kongre merkezini zaten anlattım.Bugün yapsak 250 milyon. Ben sizden daha fazla yapmak isterim. Yapalım yüzd e75'ini Büyükşehir belediyesi bizi ödeyecek. İhaleyi yapalım ancak giren yok. Tekrar yarım mı kalsın? Bunları hesaplarken biz adım adım hareket ediyoruz.  5'nci sanayi toplanma alanı olarak palandık. Deprem bize çok şey öğretti. Deprem olduğunda o şehre ulaşmak zor. Toplanma merkezleri , ihtiyaç analizleri gibi konular Türkiye'de çok eksik. İzmir ve İstanbul'da deprem bekleniyor. Allah korusun İzmir'de İzmir de olsa ulaşmak çok zor.  AFAD ve AKUT'tan destek alarak toplanma alanlarını planlayacağız. 5'nci Sanayi Alanını konteyner ve çadır kent olarak değerlendireceğiz. Yeter mi? Yetmez. En az 4 tane toplanma alanına ihtiyaç var. Yolla ilgili 11 milyondan bahsedildi ancak bir yanlışlık var sanırım 42 milyonluk bir çalışma yapıldı. Bu sene 100 milyon TL olacak. Bu yol çalışmasını 2022'de kurduk ve 2023'de damgamızı vuracağız dedik. Benim bürokratıma kimse paramı alamıyorum o nedenle ihaleye girmiyorum diyemez. Bu kabul edilemez bir şey. Bornova Belediyesini biz gelince olan tedarikçi sayısı ile bugünkü sayı 3'e katladı. Para var, ben niye tekliften tedarikçi çağırayım. Burada ben paramı alamıyorum bu nedenle ihaleye girmiyorum diyenin alnını karışlarım. Kimse bunu söyleyemez. Biz 2019'dan bari herkesin parasını tıkır tıkır ödeyen bir belediyeyiz. He zaman ihaleye girip de alan varsa onlara müdahale edilmiştir. Çünkü dikkatimi çeker neden aynı kişi alıyor diye. Dibine kadar giderim konun. Faaliyet raporları ve denetim raporlarında sizin eleştirilerini tabii ki bizim için çok kıymetli. Hepsine dikkat ediyoruz. Ancak kabul etmediğimiz nokta eleştirini dozunu kaçırmaktır. Bana bir tane örnek gösterin bugün istifa ederim başkanlıktan. Asla bunu söyleyemezsiniz. Sözlerinizi kabul etmiyorum. Bornova Belediyesi yatırımların yanında 121 milyon TL para ile bütçesini devretmiştir. Parasal sorunu yoktur. Bornova Belediyesi 70-75 milyon TL'ye satılacak olan bin 200  metrekarelik alan vardı. Hissemiz 17 milyona tekabül ediyordu. İhaleye girdik ve 175 milyona kadar teklif verebilirsiniz dedik. İhaleye girildi ve 176 milyon 700 bin TL'ye kadar çıktık. Kredi kullanır o parayı ödeyip belediyeye katkı sağlarım dedim. 57 milyon TL kasamıza para koyduk" dedi.

Tartışmalar sonrası Bornova Belediyesi'nin  2022 Faaliyet Raporu AK Parti'nin 'ret', CHP ve İYİ Parti'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.