GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2022 Salı 15:17

Bornova'da 'akaryakıt' istasyonu' isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Forum Bornova’nın karşısındaki parsel için aldığı ‘LPG Akaryakıt İstasyonu’ imar planı kararını mahkemeye taşıyan Mimarlar Odası ve vatandaşlar planlama alanında açıklama yaptı. Açıklama meclis kararının Büyükşehir Belediyesi’nin kararlarına da aykırı olduğu vurgulandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı karar ile Bornova Kazım Dirik Mahallesi’ndeki Forum Bornova karşısına LPG Akaryakıt istasyonu açılmasına onay verilmesine tepki geldi. Mimarlar Odası ve bölge halkı yapılan imar planına karşı iptal davası açtı.

Açılan dava devam ederken Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve bölge halkı istasyon yapılacak alanda basın açıklaması yaptı. Açıklamada İBB Akaryakıt/LPG/Servis İstasyonlarının Yer Seçimi ve İmar Planlarında Belirlemesine ilişkin Uyulacak İlke ve Esaslarına aykırı olduğu belirtildi. İstasyonun 19 metre kuzeyinde Ege Üniversitesi’nin eğitim alanı ve yurtlarının ve 10 metre çaprazından itibaren etkileşim alanında 28 adet anaokulunun olduğu bilgisi verildi.

Odanın ve vatandaşların itirazları şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, yürürlükteki yönetmeliğini uygulamayarak, usul ve hukuka aykırı bir şekilde Bornova Kazım dirik Mahallesi 372 sokak 2 ada 20 parselde usulsüz ve kamu zararı yaratarak, imar değişikliğine giderek LPG Akaryakıt istasyonu açılmasına onay vermiştir.

Bu projeye, İBB nin kendi bünyesindeki İBB Çevre ve Sağlık Komisyonu 8/8 red oyu vermiştir. Meclis görüşmelerinde pek çok meclis üyesi konunun hukuka ve yönetmeliğe aykırılığını açık bir şekilde ifade etmiştir. Bornova Belediyesi projenin gerçekleşmesi halinde yapılmakta olan 1500 kişilik kültür merkezine giden yolların kapanacak olmasına ve uygunsuzluklara itiraz etmiştir. Mimarlar Odası ve Bölge halkı yapılan usulsüz ve hukuka aykırı yürütmeye dava açmıştır. Davalar devam etmektedir.

1.Söz konusu alan mevcut imar planında konut ve park alanı olarak görülmektedir. İmar değişikliği ile Lpg akaryakıt istasyonuna dönüştürülebilmesi için İBB İmar planlarında Uyulacak İlke ve Esasların 13.maddesine göre önce yol, kaldırım ve yeşil alan terklerini yapması gerekmektedir. Yapılması halinde ise bu alan 1668 m2 ye düşerek LPG yakıt istasyonu için gereken 2500 m2 yi karşılamamaktadır. İBB Meclisi bu mecburi değişikliği yapmaksızın projeyi kabul etmiştir. 400m2 bir alanı kamuyu zarara uğratıp şahıs lehine aktararak 2000m2 olarak gösterip onaylamıştır.

2.İBB, Danıştay 6. Dairesi 19.10.1999,1998/ 4628K.1999/4900 ‘İmar planlarının Belediyelerce çok büyük kamu yararı yaratacak zorunluluk olmadıkça değiştirilmemesi gerekmektedir kararına da karşı bir uygulama gerçekleştirmiştir. Çünkü bölgede 1 km içinde 3, 10 km içinde 58 adet akaryakıt istasyonu vardır. İmar plan değişikliği için gerekli zorunluluk. Araçlar benzin ikaz ışığı yandıktan sonra 40 km gidebilmektedirler.

3. 3194 sayılı İmar Kanunu Ek madde 8 de: “Plan değişiklikleri tekliflerinde ihtiyaç analizini içeren sosyal ve teknik altyapı etki değerlendirme raporu hazırlanarak planı onaylayacak idareye sunulur” der. Bu proje için İBB, bölgenin Ege Üniversitesi Eğitim Alanı, 28 adet eğitim kurumu, ulaşım trafik yoğunluğu, bölgede inşaatı devam eden Bornova belediyesine ait 1500 kişilik kültür merkezi ve kazıları devam eden Yassı Tepe Höyüğü gibi akaryakıt projeleri için çok önemli ulaşımı ve yaşamı etkileyen gerçekleri kapsayan bir rapor olmaksızın başvuruyu kabul etmiştir.

4. İBB Akaryakıt/LPG/Servis İstasyonlarının Yer Seçimi ve İmar Planlarında Belirlemesine ilişkin Uyulacak İlke ve Esasların 10.maddesinde belirtildiği üzere “tesisin talep edilen parselin can güvenliği, trafik akışı, şehir estetiği açısından sakıncalı yerler ile toplu insan sirkülasyonunun yoğun olduğu sağlık, eğitim, dini tesis kullanış kararları bulunan alanlara en az 50 metre mesafe olmalıdır.” der. Söz konusu arsanın 19 metre kuzeyi Ege Üniversitesi Eğitim alanı, ve yurtlarıdır. 10 m Çaprazından itibaren etkileşim alanında 28 adet anaokulu ve eğitim kurumu bulunmaktadır.