GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mart 2022 Perşembe 14:09

Bölge halkından çarpıcı iddia... Balık çiftliği kuşatmasında toplantı krizi!

Sığacık Körfezi’ne yapılmak istenen balık çiftlikleri bugün halkın kantarına çıkarılmak istendi ancak toplantı tartışmalara neden oldu. Bölge halkı; toplantıya katılmayarak projeye karşı çıkarken toplantıya şirketin çalışanlarının getirildiğini iddia ederek, tutanak tuttular.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Urla ve Seferihisar sınırında kalan Sığacık Körfezi’ne Ada Tarım ve Deniz Ürünleri ile Martılar Tarım ve Deniz Ürünleri kurulması planlanan iki balık çiftliği ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda çevresel etki değerlendirme süreçlerini başlattığını duyurmuştu.

Başlatılan ÇED süreçleri kapsamında bugün balık çiftlikleri hakkında halkım katılım toplantısı gerçekleştirilmek istendi. Urla’nın Demircili Mahallesi’ndeki bir kafede yapılmak istenen toplantısına yöre sakinleri katılmazken toplantıya dışarıdan insanların getirildiği ileri sürüldü. Toplantı alanın dışında bir araya gelen vatandaşlar toplantının amacına ve şekline aykırı bir şekilde yapıldığını iddia ederek tutanak tuttu. Tutanak bakanlığa gönderilecek.

BAKANLIĞIN KENDİ PLANLARINA AYKIRI’
Toplantıyla ilgili bilgi veren çevreci Avukat Şehrazat Mercan şirketlerin işletmelerinde çalışanları toplantıya getirdiğini söyleyerek “Biz de bu yörede yaşamayan insanların toplantıya getirilerek halkın katılım toplantısının yapılmasının toplantının amacına ve şekline aykırı olduğunu belirten bir tutanak tuttuk. Tutanakları bakanlığa göndereceğiz. Yöre halkı toplantıya katılmadı. Bu bölge turizmle ve tarımla kalkınması gereken bir bölge. Burada bir böylesi endüstriyel bir faaliyetin bölge üzerinde baskı oluşturacaktır. Buradaki çiftliklerin bile kaldırılması gerekirken yeni çiftlikler için ÇED süreçlerinin başlatılması bakanlığın kendi planlarına aykırı” dedi.

BALIK ÇİFTLİKLERİ KUŞATMASI ALTINDA
Seferihisar ve Urla arasındaki 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında hali hazırda Özsu ve Başaranlar, Maviden ve Gümüşdoğa isimli şirketlere ait 7 tane balık çiftliği bulunuyor. İki şirkete de onay verilmesi halinde balık çiftliklerinin sayısı 9’a ve yıllık üretim kapasiteleri ise 17 bin 500 tona çıkacak.

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANLARI
Sığacık Körfezi’ne kurulmak istenen balık çiftlikleri kamuoyunda tartışmalara neden olmuş bölge halkı çiftliklerin iptali için pek çok kez eylem yapmıştı. ÇED kararı verilen balık çiftliklerinin iptali için davalar açılmıştı. Projelerin bazıları mahkeme tarafından iptal edildi. Akdeniz foklarının yaşam sahası olan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor.