GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Şubat 2016 Cuma 15:21

BMC raporu: Taşınma kararı sektörü nasıl etkileyecek?

BMC’nin Sakarya’ya taşıma kararının İzmir’e yansımalarını Ege Otomobilciler Derneği Başkanı Mustafa İduğ değerlendirdi. BMC ile beraber 400’e yakın tedarikçinin de İzmir’den gidebileceğini söyleyen İduğ, sektörün kaybedilmemesi için yerli otomobilin İzmir’de yapılması için çalışma mesajı verdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi ve Öztreyler firmasının satın aldığı İzmir'in en eski otomotiv kuruluşu BMC, İzmir’deki savunma sanayi fabrikasını Bakanlar Kurulu kararı ile Sakarya’nın Karasu ilçesine taşıma kararı aldı.

BMC’nin İzmir’den ayrılma konusu İzmir’in birinci derece teşvik bölgesi olmasından dolayı yaşanan şikayetler üzerine tekrar tartışmaya açılırken, kent ekonomisine açacağı yaralar ile ilgili Ege Otomobilciler Derneği Başkanı Mustafa İduğ açıklamalarda bulundu.

4 BİN ÇALIŞAN, 400 TEDARİKÇİ, 25 BİN OTOMOTİVCİ
BMC’nin gitmesinin İzmir’deki yedek parça üreticileri başta olmak üzere sektör temsilcilerini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Ege Otomobilciler Derneği Başkanı Mustafa İduğ, “BMC İzmir ve Ege Bölgesi için çok önemli bir ana fabrika. İzmir’de yüzde yüz yerli sermaye olan bir otomobil fabrikası vardı. Biz şu anda Karasu’ya BMC’nin yüzde 85’ini transfer ediyoruz. İzmir; 4 bin çalışanı olan, 400 tedarikçisi olan, o tedarikle beraber 25 bin otomotivcinin iş yaptığı bir ana sanayiyi kaybediyor. BMC İzmir’de standardı yükselten bir fabrikaydı. Bölge ekonomisine önemli katkılardan bulunuyordu. Oraya 400 tane tedarikçi kapasite kullanımıyla fabrikalar oluşturdu. O fabrikaya yedek parça tedarik ederek para kazanıyorlardı. Yedek parça üreticileri tesis yapıp, teknoloji satın alarak hizmet ediyorlardı. Şimdi orada kapasite kullanımları yüzde 70’den yüzde 10’lara düştü. Bu insanların iş yapması lazım… Eğer BMC gittiğinde bu insanlar orada iş imkanı bulamazsa onlar da gider” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN GİTMEMESİ İÇİN YERLİ OTOMOBİL ŞART
BMC’nin teşvik bölgesi nedeniyle gittiğini, teşvik sorununun bölgedeki yedek parça üreticilerini de etkileyeceğini söyleyen İduğ, bölgeye yeni yatırımların gelmesi için çalışma mesajı verdi.  Mustafa İduğ, “İzmir’de otomotiv işini yapan insanları tutmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Teşvik olduğu için gitmeleri kaçınılmaz olacaktır. BMC’den sonra İzmir’deki tedarikçilerin burada kalmasını sağlamak lazım. Yerli otomobil ile ilgili projeyi İzmir’de yapmamız lazım. Biz bu tedarikçilerin gitmemesini, otomotiv sektörünün İzmir’de gelişmesini istiyorsak yerli otomobil talebini siyasiler ve yatırımcılar ile ortak bir şekilde yapmamız lazım. Bunu yaparken İzmir’de bir otomobilin üretimiyle ilgili yan sanayi üreticilerinin ihracattaki payı, üretim kapasiteleri ve istihdamdaki paylarını masaya yatırmak lazım” ifadelerini kullandı.