GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
17 Şubat 2016 Çarşamba 09:18

BM’nin Türkiye kararında dikkat çeken ayrıntı!

Rusya’nın talebi üzerine dün yapılan oturumda, Türkiye'nin YPG'ye karşı gerçekleştirdiği top atışlarına son vermesi çağrısına yönelik kararın, üye 15 ülkenin oy birliğiyle alındığı ortaya çıktı. Bu ülkelerden bazılarının, Rusya'ya karşı Türkiye'ye açık destek veren ülkeler olması dikkat çekti.

Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Venezuellalı Rafael Ramirez, bir soru üzerine kararın bütün üyelerin “evet" oyuyla alındığını bildirdi.

Bunlar arasında, geçen Kasım ayında Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'ye koşulsuz destek veren Litvanya ve Suudi Arabistan'ın öncülüğünde kurulan İslam Ordusu'nda Türkiye ile birlikte yer alan Ürdün ve Malezya da bulunuyor.

Ürdün ve Malezya İslam Ordusu şemsiyesi altında Türkiye'nin müttefiki olduğu gibi, Suriye politikaları konusunda da düne kadar Ankara'nın yanında yer alıyordu.

Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin hemen ardından Türkiye'ye ilk destek açıklaması yapan Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, o gün Türkiye'den “müttefikimiz" diye söz ederek, “Şimdiye kadar Rusya'nın başlattığı hava operasyonu muhalif güçlerin zayıflatılmasına yöneliktir. Moskova sözleriyle değil hareketleriyle yargılanmalıdır" demişti.

Türkiye'ye karşı oy birliğiyle karar alan BM Güvenlik Konseyi, daimi üyeler olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin dışında, geçici üyeler olan Litvanya, Şili, Çad, Ürdün, Nijerya, Angola, İspanya, Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela'dan oluşuyor.