GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
15 Ocak 2024 Pazartesi 11:16

Bir sektör mal akışını durdurdu... Hastanelerde ödeme krizi!

İzmirli medikal firma sahibi Emre Enül piyasada finansal erişimde sıkıntı yaşadıklarını belirterek hastaneler tarafından yapılması gereken ödemelerin geciktiğini vurguladı. Enül “Bazı firmalar hastanelerden paralarını alamadıkları için hastanelere malzeme vermemeye başladılar. Böyle olunca da hastalar olumsuz etkilendi. Domino taşı etkisi yarattı” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Dünyada yaşanan pandeminin ardından malzeme ve hammadde maliyetlerindeki artışlar, hammadde ve mamul açısından büyük oranda ithalata dayalı sektörlerde tedarik konusunda yaşadığı aksaklıklar başta olmak üzere bazı sorunlara yol açmaya başladı.

Bu sektörlerden biri de medikal sektörü oldu. Medikal sektörü temsilcileri “Üniversite ve Devlet Hastaneleri’nden alacaklarımızın süregelmesi bu konularda finansal alternatifler geliştirmemizi güçleştiriyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Egedesonsöz’e sektördeki sorunları anlatan İzmirli genç girişimci Tormed Medikal’in sahibi Emre Enül, yerli sektörü desteklemek adına kendi ürünlerini ürettiğini söyledi.

Enül, “Göğüs cerrahisi branşında uzmanlaşarak pazara girdik. Kunduracı göğüs için göğüs vakum sistemi (Vakum Bell) Sternum ve kaburga implantları üretiyoruz. Hastalarımız da yabancı ürünler yerine pahalı ürünler yerine kendi ürünlerimizi daha uygun fiyata ve dünya standartlarındaki ürünlere sahip olabiliyorlar. Yerli ürünü ürettikten sonra hastalar için ulaşılabilir cihazlar haline geldi. Bizi takip eden firmalar da oldu” diye konuştu.

FİNANSAL ERİŞİMDE SIKINTI YAŞANIYOR
İç pazarda talebin yüksek olduğunu ifade eden Enül, “Yerli ürünleri üretip, 13 ülkeye ihracat yapıyoruz, yerli pazarın yüzde 95 ’ine sahibiz, AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle hastalara tedavi imkanı sunuyoruz. Hammadde konusunda maalesef yurtdışına bağımlıyız. Artan döviz kurları ile birlikte hammadde fiyatları arttı. Gümrük vergilerindeki artışlar da bizleri olumsuz etkiledi. Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) referans ücretlerimiz. Üniversite ve Eğitim Araştırma hastanelerine cihaz veriyoruz. Buradaki en büyük sorunumuz ise ödeme vadelerindeki uzunluk. Hastanelerdeki ekonomik sorunlarla ilgili ücretlerimizi bir buçuk yıl sonra ancak alabiliyoruz. Bu da firmalarımızın hayatta kalma şansını azaltıyor” şeklinde  konuştu.

HASTANELER PARA VERMEYİNCE…
Enül, finansal erişime ulaşmada sıkıntılar yaşandığını kaydederek, “Bazı firmalar hastanelerden paralarını alamadıkları için hastanelere malzeme vermemeye başladılar. Böyle olunca da hastalar olumsuz etkilendi. Domino taşı etkisi yarattı. Ücretimizi alamadıkça hastalara satılan ürünlerde peşin paraya satılabilenlerde yoğunlaştık. İmplantları devlet karşılıyor ancak SUT fiyatlarının altında kalıyor. Dolayısıyla firmalar zarar ederek ürün vermemeyi tercih ediyor” dedi.

SAHTE MEDİKAL ÜRÜNLERE DİKKAT
Enül ayrıca piyasada sahte ürünlerin olduğuna dikkat çekerek, “Ruhsatsız ve fahiş fiyata satılan ürünler satan merdivenaltı firmaları tespit ettik. Gerekli suç duyuruları yaptık. Tıbbi Cihaz Kurumu’na da bildirdik. Vatandaşlarımız sertifikasız ürünlerden uzak durmalı. Cihazların üzerindeki CE sertifikasını mutlaka kontrol etmeli” ifadelerini kullandı.