GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Aralık 2016 Salı 15:55

Bir saat isyanı da tekstil sektöründen!

Kış saati uygulamasının kaldırılması kararına veliler ve kamu çalışanlarının ardından tekstil sektöründen de isyan geldi! Sektör temsilcileri, saat nedeniyle yaşanan iletişim kaybının siparişleri etkileyebileceğini söylerken, uygulamadan vazgeçme çağrısı yaptı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Güneş ışığından daha fazla yararlanabilmek için her sene Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı olarak uygulanan kış saatine bu sene geçilmemesinin isyanı giderek büyüyor.

Eğitim ve mesai saatlerinde vatandaşın yoğun tepkilerini çeken uygulama, İzmir’in önemli ihracat sanayisi tekstil sektörünü olumsuz etkiledi.

En büyük pazarının Avrupa ülkeleri olduğu tekstil sektöründe Avrupa ülkeleriyle aradaki saat farkının açılması nedeniyle ilişkiler zayıfladı.  Artan terör olayları nedeniyle zor sürece giren tekstil pazarında bir de saat farkının olması endişeleri arttırdı.

Uygulama ile ilgili yaşanan sorunları Egedesonsöz'e değerlendiren sektör temsilcileri geri dönüş çağrısı yaptı.

İNGİLTERE VE İSPANYA İLE FARK 3’E ÇIKTI 
Tekstil sektöründe ciddi iletişim kaybı yaşandığını ifade eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, özellikle İngiltere ve İspanya ile farkın 3 saate çıktığını söyledi. Kızılgüneşler,“Biz tekstil ihracatçıları olarak yaz saati uygulamasının bir an önce sonlandırılması lazım. Şu an bu saat farkı nedeniyle Avrupa’daki müşterilerimizle aramızda müthiş  bir iletişim kaybı yaşanıyor. Bu bir enerji kaybıdır.  İhracat yaptığımız ülkelerle aramız çok açıldı. Zaten en büyük müşterilerimizden İngiltere ile aramızdaki fark yüksek. Şimdi de İspanya saatlerini 1 saat daha geriye aldı.  Toplamda bu iki ülkeyle aramızdaki saat farkı 3 saate çıkıyor. Bu da ciddi bir kayıp” diye konuştu.

AZ SİPARİŞ OLARAK GERİ DÖNEBİLİR
Türkiye genelinde yaşanan terör gündemi nedeniyle ülkelerle ilişkilerin kurulmasında zorluk yaşandığını ifade eden Kızılgüneşler, “Ülkemizde yaşanan olaylardan dolayı sektörde zaten pek çok handikaplarımız var.  Bunların yanı sıra bir de iletişim kaybı eklenince sektörde sorun giderek büyüyor.  Bu olumsuzluklar bize daha az sipariş olarak geri dönebilir. Saat uygulamasından bir an önce geri dönülmelidir” ifadelerini kullandı.

PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Hayatın her alanında saat krizinin yaşandığını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve sektör temsilcisi Işın Yılmaz, “Saatlerin eski haline getirilmemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı.  Saatten dolayı sektör olumsuz etkileniyor. Her şeyden önce çalışanların psikolojisi olumsuz etkileniyor. Kimse karanlık havada çocuklarını okula göndermek istemiyor. Bizim işlerimiz büyük ölçüde Avrupa’yla olduğu için iletişim sürelerimiz kısaldı.  Dolayısıyla çalışanlarımızın işleri aksıyor. Gece 12’de gelen mailler oluyor. Özellikle İngiltere ile çalışan sanayicilerde ciddi zaman kaybı oluyor” dedi.

ZATEN MÜŞTERİ GELMİYOR
Yılmaz, "Türkiye’de zaten mevcut olumsuz koşullar nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Bir de bu saat uyumsuzluğu çıkınca işler daha da zorlaşıyor.  Yeni sezonda bu yaşananlardan dolayı kayıplar olabilir. Eskiden gelen kontrolcüler artık güvenlik nedeniyle gelip yerinde kontrol yapmıyor.  Ürünler firmalara artık kafasında soru işaretleriyle gidiyor.  Bir de bunlara saat farkı ve iletişim aksaklığı eklenince bizim alternatiflerimizi aramaya başlayacaklar. Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ülkeleri ve Portekiz bizim başlıca rakibimiz. Zaten yeni müşteri gelmiyor, bunlar da eklenince müşteriler bu ülkeleri tercih edebilir” şeklinde konuştu.