GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Haziran 2024 Çarşamba 08:08

Bir kapasite artışı daha… İzmir’e doğru ilerleyen tehlike!

İzmir'in Bornova ilçesindeki taş ocakları, yerleşim yerlerini tehdit eder duruma geldi. Artan taş ocaklarının yanı sıra var olanlarda da kapasite artırımına gidilmesi, ocakları, ilçedeki yerleşim alanlarıyla bütünleştirdi. Son olarak Dere Madencilik kapasite artışı için istedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Bornova, alınan göç ve artan nüfus dolayısıyla hızla büyüdü. İlçe büyüdükçe çevresinde bulunan taş ocakları da yerleşim alanlarıyla bütünleşti. 

Son olarak ilçenin Pınarbaşı Kavaklıdere Mahallesi sınırları içesinde yer alan kil ocağının sahibi Dere Madencilik harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran şirket artış için onay istedi. 

Şirket, 4,26 hektarlık ÇED sahasını 8,49 hektara kapasitesini yıllık 50 bin tondan 100 bin tona çıkarmayı planlıyor. Bunun için ise 400 bin TL bütçe ayırdı. Öte yandan şirket ocak faaliyeti için günde bin 400 ton, yılda ise 500 bin ton yeraltı suyu kullanma izninin olması da dikkat çekti.

ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık arazide yer alırken en yakın konuta olan uzaklığı ise bin 500 metreye kadar düşecek. Proje ömrü ise 17 yıl olarak belirlendi. Ocaktan çıkan kil, çimento, seramik ve beton gibi sektörlerde kullanılıyor. 

TANIDIK İSİM
Konak Tüneli İnşaatı ve Liman Viyadükleri’nin ayaklarının limana indirilmesi gibi projeleri yapan Dere Grup bünyesinde faaliyet gösteren Dere Madencilik’in Bornova Pınarbaşı’nda tesisleri bulunuyor. Adalet Partisi’nde 16. Dönem Erzincan Milletvekilliği de yapan Timuçin Turan,  “Ege Asfalt” adı altında diğer şirket ile ulaşım projeleri yürütüyor. İş insanı Turan’ın ayrıca Kaya Madencilik, D-R Prefabrik Yapı ve Dere Asfalt isimli şirketleri de bulunuyor. Öte yandan şirketin diğer ortakları arasında Erdem Günhan, Mehmet Turan, Kaya Turan, Gökhan Günhan, Zeki Bora Turhan, Orhan Boran ve Aysel Bora isimli iş insanları da yer alıyor.