GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
14 Ocak 2022 Cuma 08:45

Bir alan daha koruma altına alındı... Aliağa'da kazdıkça tarih çıkıyor!

Arkeoloji kalıntıları ve antik kent zengini Aliağa’da bir parsel daha üzerinde kültürel kalıntılar bulunmasından dolayı 1. derece arkeolojik SİT ilan edildi.

EGEDESONSÖZ - Resmi Gazete’de yer alan ilana göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu,  Aigai Kazı Başkanlığı başkanlığının talebi üzerine yaptığı incelemeler sonucunda Aliağa’nın Kapıkaya Mahallesi’ndeki iki parseli birinci derece arkeolojik SİT ilan etti. 

Kararda “İzmir İli, Aliağa İlçesi, Kapıkaya Mahallesinde 147 ada 171 ve 174 nolu parsellerde yer alan şahıs ve hazine mülkiyetindeki tapuda vasfi koruluk olan taşınmazların sit talebi ile ilgili Aigai Kazı Başkanlığı'nın 16.07.2020 tarihli yazısı gereği, Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan yüzey incelemeleri kapsamında tespiti yapılan alanın tesciline ilişkin 2863 sayılı Kanunun 7. maddesi gereği Kurul Müdürlüğüne iletilmiş oldas kurum görüşleri ve Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 22.02.2021 tarih ve 618443 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; İzmir Ili, Aliağa İlçesi, Kapıkaya Mahallesinde, 147 ada 171 ve 174 parsellerin kararımız eki 1/2500 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ile 1. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna karar verildi.” ifadeleri yer aldı. 

AİGAİ ANTİK KENTİ
Aigai adı eski Yunancada keçi anlamına gelen “α?γα” kelimesinden türetilmiştir.  Aliağa’nın yaklaşık 30 km yakınında bulunan ve Nemrut Kale adıyla anılan Aigai, Herodot’un bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiol kentinden biridir. Çevreye hakim bir konumdaki kayalık bir tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8.yüzyıla kadar inmektedir. M.S. 17 yılındaki depremde büyük ölçüde hasar gördüğü ve onarım geçirdiği, Hellenistik dönemde ise önemli bir ticari merkez olduğu anlaşılan kentte 2004 yılından itibaren günümüze kadar kazı çalışmaları kapsamlı olarak yapılmaktadır. 2018 yılında ise özellikle Vomitorium’da (Tiyatro Giriş Binası) kazı calışmaları yapılmıştır. Kentin surları arazinin durumuna göre inşa edilmiştir. Surlar içinde üç katlı agora ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar bulunmaktadır.