GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Ağustos 2019 Çarşamba 09:54

Binlerce kez paylaşılmıştı... O fotoğraflar İzmir yangınından mı?

Sosyal medyada #İzmiryanıyor etiketiyle paylaşılan fotoğrafların İzmir'de çıkan yangından olduğu iddia edilmişti. Şüpheli bilgileri inceleyen ve doğrulayan haber sitesi teyit.org yangın ile paylaşılan fotoğraflar ile ilgili yaptığı çalışmayı kamuoyuna sundu.

Sosyal medyada #İzmiryanıyor etiketiyle paylaşılan ve hayatını kaybeden bir kuş ile yanında bulunan yumurtalarının olduğu fotoğrafın 18 Ağustos 2019’da İzmir’de başlayan yangından olduğu iddia edildi

Bir kullanıcı tarafından 19 Ağustos 2019’da Twitter’da paylaşılan görsel şimdiye kadar yaklaşık 20 bin kişi tarafından beğenildi. Aynı fotoğraf bir başka sayfa tarafından da 20 Ağustos 2019’da Facebook’a yüklendi ve şimdiye kadar yaklaşık 2 bin kişi tarafından paylaşıldı

Ancak yumurtalarıyla beraber hayatını kaybeden bir kuşun olduğu fotoğrafın 18 Ağustos 2019’da İzmir’de çıkan yangından olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf, İzmir’deki yangından aylar önce kullanıcılar tarafından internette paylaşılmış.

Söz konusu fotoğrafın bir kullanıcı tarafından 5 Temmuz 2019’da Facebook’ta paylaşıldığı görülebiliyor. Anne bir kuşun yumurtalarıyla beraber hayatını kaybettiği ifade edilen paylaşımda başka diğer fotoğraflara da yer veriliyor.

Fotoğraf Tunus'tan

Yanarak hayatını kaybeden kuşun olduğu fotoğrafın Tunus menşeli nessma.tv isimli internet sitesi tarafından 6 Temmuz 2019’da yapılan bir haberde kullanıldığını söylemek mümkün. Haberde, fotoğrafın Tunus’un Kairouan kentinde yaşanan sıcaklardan sonra çıkan bir yangında çekildiği de ifade edilmiş. Fotoğrafların yine Tunus’ta yayın yapan Masaken Tv isimli internet sitesi tarafından da benzer şekilde haberleştirildiği görülebiliyor

Bunlara ek olarak fotoğrafın sosyal paylaşım sitesi Reddit’te de 5 Temmuz 2019’da yavrularını korumak için hayatını kaybeden bir kuşu gösterdiği belirtilerek paylaşılmış

Hayatını kaybeden kuşun olduğu fotoğraf daha önce de Batman’da çekildiği iddiasıyla paylaşılmış 

İzmir’deki yangından olduğu iddia edilen fotoğrafın daha önce Batman’da yakılan anız ateşi sonucunda hayatını kaybeden bir kekliği gösterdiği iddiasıyla MilliyetMynetHaberTürkYeni Akit ve İHA gibi internet sitelerinde paylaşıldığını söylemek yanlış olmaz.

Buna göre 24 Temmuz 2019’da bahsi geçen sitelerde “Anne keklik kendini feda etti” başlığıyla yer alan haberlerde, bir vatandaşın Batman’ın Beşiri ilçe kırsalında anız yangınının ardından kekliğin yandığını gördüğü ve fotoğrafları sosyal medyada paylaştığı ifade ediliyor. Ancak haberde kullanılan fotoğrafın 5 Temmuz 2019’da Tunus’ta yaşandığı belirtilen olaydan olduğu anlaşılabiliyor. 

Tellerin önünde hayatını kaybeden tavşan fotoğrafı da Cezayir'den

Sosyal medyada ve sanatçı Ceylan Ertem tarafından Instagram’da paylaşılan fotoğraf kolajında yer alan ve hayatını kaybeden bir tavşanı gösteren fotoğrafın İzmir’de çıkan yangından olduğu iddia edildi. Ertem’in gönderisi ise şimdiye kadar yaklaşık 11 bin kişi tarafından beğenildi. 

 

Ancak hayatını kaybeden tavşan fotoğrafının da İzmir’de çıkan yangından olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf daha önce Cezayir’de yaşanan bir orman yangınından olduğu belirtilerek paylaşılmış. 

Yangın sonucu hayatını kaybeden tavşan fotoğrafına cherchellnews isimli internet sitesi tarafından yapılan bir haberde rastlanabiliyor. Haberde, 20 Temmuz 2019’da Cezayir’in Tipaza bölgesinde çıkan yangın sonucunda doğanın zarar gördüğü ve bazı hayvanların hayatını kaybettiği ifade ediliyor. 

 

Ayrıca yine aljazair1.com isimli internet sitesinde yer alan 28 Temmuz 2019 tarihli bir haberde de tavşanın Cezayir’de çıkan orman yangını sonucunda hayatını kaybettiği belirtilmiş.

Ceylan görüntüleri ABD’den

Ertem tarafından paylaşılan kolajda yer alan yangın ateşinin önünde silüet olarak görülen ceylanların fotoğrafı da İzmir’deki yangından değil. Teyit, 11 Temmuz 2019’da yayımladığı “#DersimYanıyor etiketiyle paylaşılan 6 yanlış görüntü” başlıklı yazıda görüntülerin 2016 yılının Haziran ayında Kern County, Kaliforniya’da başlayan Ersinke Yangını sırasında çekildiğini belirtmişti. 

İzmir’de başlayan yangından olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafları sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine de yerleştirmek mümkün.

HABER İÇİN TIKLAYINIZ