GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
15 Ocak 2024 Pazartesi 15:52

Binlerce kadın ölümün pençesinde... İzmir’de emsal HPV aşısı kararı!

İzmir’de yaşayan B.B, 2022 yılında yaptırdığı HPV aşısının 2 bin 372,31 TL masrafının geri ödenmesi için Avukatı Fırat Ay aracılığı ile açmış olduğu davayı kazandı. Yerel mahkeme, aşı bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü. Bu kansere neden olan HPV virüsüne karşı etkili olan aşının tek dozunun ücreti 3 bin 229 lira ve SGK tarafından karşılanmıyor. Geçtiğimiz yıl ise, üç dozu 2.372,31 TL olan aşıyla ilgili İzmir’deki mahkemeden emsal bir karar çıktı.

İzmir’de, B.B isimli bir kadın rahim ağzı kanserini önlemek adına aşıyı üç doz şeklinde kendi imkanları ile yaptırmıştı. B.B., HPV aşısının bedelinin karşılanması için 2022 yılında SGK’ya dava açtı. SGK avukatı davanın reddini talep ederken B.B.’nin Avukatı Fırat Ay ise davanın kabulünü istedi.

Avukat Fırat Ay, Rahim ağzı kanserinin ölümcül bir hastalık olduğunu bu nedenle aşının hayati önem arz ettiğini ve rahim ağzı kanserine karşı aşı olmanın tıbben gerekli olduğunu belirterek dava açtı. Yerel Mahkeme, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bilirkişisinden rapor aldı. Gelen rapor ile aşının hayati önem taşıdığı, rahim ağzı kanseri ile mücadele için gerekli olduğu belirtildi.

Dilekçede, B.B avukatı Fırat Ay aracılığıyla İzmir 12. İş Mahkemesi'ne sunduğu dava dilekçesinde, HPV (Human Papilloma Virüs) aşısı yaptırdığını ve 2.372,31 TL ödediğini belirtmiş bu bedelin geri ödemesini istemişti. Mahkemeden ikinci celsede karar çıktı.

Geçtiğimiz aylarda mahkemede görülen karar duruşmasında ise davacının davasının kabul edilerek 2.372,31 TL'nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilmesine hükmedildi.