GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Temmuz 2018 Perşembe 17:32

Binali Yıldırım Meclis Başkanı oldu!

TBMM Genel Kurulu, TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında meclis başkanını seçmek için toplandı. Üçüncü tura kalan oylamada oyla AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oyla Meclis Başkanı seçildi.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkanı adayı gösterildi.

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanı seçiminde ilk turda ve ikinci turda üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy), üçüncü turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) arandı. Birinci ve ikinci turda adaylar, seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamayınca 3. tur oylamaya geçildi.

3. turda yapılan oylamada Yıldrıım, 335 oyla Meclis Başkanı seçildi.

TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI
Teşekkür konuşmasında Yıldırım, yeni sisteme göre yasama faaliyetlerinin önemli olacağını belirterek, "Yeni dönem Meclisi yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına sahip olmuştur" dedi.

Yeni sistemde yürütmenin TBMM'ye tasarı gönderme yetkisi bulunmadığına dikkat çeken Yıldırım, "Kanun yapma yetkisi tamamen Meclise ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirecektir" diye konuştu.

Yıldırım, kendisine oy veren AK Parti grubunun yanı sıra MHP grubuna da teşekkür ederken, "oy veren ya da vermeyen herkesin başkanı olacağını" kaydetti. (Hürriyet)