GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Aralık 2023 Pazar 08:14

Bilim'den mavi denizanası uyarısı!

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ikinci başkanı Ekim Özal, İzmir Körfezi ve Foça kıyılarında görülen mavi denizanası ile ilgili uyarılarda bulundu. Özal, popülasyonun kalıcı hale gelebileceğini ifade ederek, “Foça’da Rhizostoma pulmo türü denizanası kıyılarda haftalarca yığınlar halinde gözlenmiştir. Çevre baskısı ve kentleşme nedeniyle artan kirlilik, aşırı avcılık, denizlerde bırakılan hayalet ağlar bu türlerin popülasyonunda artışa neden olmaktadır” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  İzmir Körfezi ve Foça kıyılarında özellikle bu yıl mavi denizanası yoğunluğu yaşanıyor. Normalde yaz aylarında artış gösteren bu popülasyonu bu yıl Aralık ayında bile görmek mümkün hale geldi. 

Egedesonsöz’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ikinci başkanı Ekim Özal, kış aylarında bile görülen mavi denizanalarının İzmir Körfezi’nde kalıcı hale gelebileceğini söyledi.

Özal, yaptığı açıklamalarda denizanalarının koy ve körfezlerde toplandığını ifade ederek, “Foça’da Rhizostoma pulmo türü denizanası kıyılarda haftalarca yığınlar halinde gözlenmiştir. Bu veriler Karadeniz, Marmara Denizi ve Kuzey Ege’de yaygın olarak bulunan bu türün Güney Ege’ye doğru sürüklendiğini göstermektedir. Bunun gibi pek çok örneği her sene farklı bölgelerde de yaşamaktayız” dedi.

KİRLİLİK POPÜLASYONDA ARTIŞA NEDEN OLUYOR
Özal, Akdeniz’in yerli bir türü olan mavi denizanasının normalde kış aylarına doğru deniz suyunun soğumasıyla görünürlüğünü yitirdiğini kaydederek, “Deniz suyunun sıcaklığının halen yüksek seyretmesi nedeniyle görünürlüğünü koruyor. 2 Aralık tarihi itibari ile 20 derece olarak ölçülen Çeşme’deki deniz suyu sıcaklığının iklim değişikliği etkileri de göz önünde bulundurulursa daha da artacağı ön görülmektedir. Çevre baskısı ve kentleşme nedeniyle artan kirlilik, aşırı avcılık, denizlerde bırakılan hayalet ağlar bu türlerin popülasyonunda artışa neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

TEMAS ETMEMEK GEREKİR
Özal, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

Özellikle yaz aylarında deniz turizminin de başlaması ile denizanaları ve insanlar aynı ortamda bulunmaktadır.  Bu gibi durumlarda denizanalarının yoğun bulunduğu koylarda denize girmemek, bu canlılara temastan kaçınmak gerekmektedir. Temaslı yüzey öncelikle deniz suyu ile yıkanmalı etkinin artması durumlarında sağlık kuruluşlarına müracaat edilmesi sağlanmalıdır. 

Özellik Avusturalya’da insanların deniz analarının olmadığı alanlarda yüzmesini sağlayabilmek için denize şerit çekilmesi uygulamaları yapılmaktadır. İzmir Körfezi’nde de kalıcı hale gelmesi ihtimali olan bu denizanalarından korunmak için şerit çekme yöntemi kullanılabilir.