GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Şubat 2022 Pazartesi 09:18

Bilfenli öğrenciler iş dünyasına hazırlanıyor!

Genç Başarı Vakfı tarafından her yıl “GençBizz” adıyla düzenlenen yarışmaya Bilfen Lisesi öğrencileri kurdukları şirketlerle katıldı. Geçtiğimiz yıllarda birbirinden iddialı sosyal sorumluluk projelerine imza atarak tüm dünyada sorun olan plastik kullanımına ve atık problemine odaklanan Bilfenli gençler, bu sene dört farklı şirket projesiyle yarışmaya katıldı.

Genç Başarı Vakfı, öğrencilerin şirket hayatını öğrenmeleri için her yıl “GençBizz” adlı bir girişimcilik yarışması düzenliyor. Yarışma, okullar arasında değil öğrencilerin kurduğu şirketler arasında yapılıyor. Bu yarışmada şirket bütçesi dahil olmak üzere bütün departmanlarla öğrenciler bizzat kendileri ilgileniyor. 

Bilfenli öğrencilerden COVAR-19…
Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencilerinden Aksel Deniz AKGÜL, Erim YILMAZ, Kerem BAŞOĞLU, Efe YÜKSEL, Ahmet BAYATLI, Ceren TÜRKMEN, Helin KESKİN, Nisan ÇERGUN ve Atlas ÇİMENOĞLU, bu yıl “ADAXY” şirketiyle yarışmaya katıldı.   Şirket çatısı altında COVID-19 virüsüne karşı, virüslü ortamı sterilize edebilen bir robot tasarlamayı, seri üretimini yapmayı planlayan öğrenciler,bu amaçla ilk UV-C ile ortam sterilizasyonu yapabilen COVAR-19 isimli otonom robotu tasarlayıp ilk prototipini üretti.

İzmirli gençler 4. kez yarı finalde
Özel İzmir Bilfen Lisesi bu yıl dördüncü kez “GençBizz” lise girişimcilik programına katıldı.  Bilfen Anadolu ve Fen lisesi 9.ve 10. Sınıf öğrencileri Mert KAYALAR, Elif YAVAŞ, M. Mert KAĞITÇIOĞLU, Ceren BERK, Ege OCAKÇI, Yavuz AYAN, Emirhan Efe YILDIRIM, Zeynep Duru ASLAN, Adnan Can KILIÇOĞLU, Sena SAĞLAM’ın kurduğu şirket ATİ VE FLEXFİL önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine iddialı çevreci projelere imza atarak jürilerden destek aldılar. Gençler, Türkiye genelinde çok sayıda okuldan çok sayıda şirketin katıldığı yarışmada yarı finalist oldu.

FLEXFIL şirketi sadece Türkiye değil dünyanın sorunu olan plastik atıkları üzerine çalışırken geri dönüşümleri çok maliyetli doğada çözünmeleri ise çok uzun süren plastik şişeleri toplayarak yaptıkları makine ile Petg türünde filamente dönüştürmeyi hedeflediler. Böylece bu filamenti 3d yazıcılarda günlük hayatta kullanılan alternatif ürünler elde edecekler. Bu şekilde hali hazırda çöp olarak doğada bulunan plastikleri yeniden kullanıma kazandırmış olacaklar.   ATİ ise hayvan esaslı derinin yerini alabilecek vegan, tamamıyla çevre dostu ve üretimi diğer derilere kıyasla ucuz bir deri üretiyor. Bunun için tekstilde bakteri ve maya kültürünün birleşiminden ortaya çıkan bir biyomateryal ürettiler. Tekstilde biyomateryal kullanımı yakın zamanda oldukça popülerleşmiş ve plastik gibi geri dönüştürülemez ve zararlı maddelerin kullanım ihtiyacını azaltacaktır. Öğrencilerimiz bu biyomateryal ile daha iyi bir dünya hayallerini gerçek yapmaya daha da yaklaşmış oluyorlar.

Bilfenlilerden sürdürülebilir dünyaya katkı
Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri Deniz ÇAKIROĞLU, Mehmet Karahan ÖZKAYA, Eren Burak İŞLER, Enes Malik DİNÇ, Ömer Faruk KIRAÇ, Yiğit NAS, Kutay ÇETİN, İlteriş KIRIŞ, Alanur BÜYÜKEKŞİ ve Arya Alize ÇİLOĞLU tarafından kurulan ikinci şirket “BILGARAGE” ise canlıların hayatları için risk oluşturan ve uzun yıllar doğada yok olmayan plastik şişelerin geri dönüşümü için bir çalışma başlattı. Sürdürebilirlik adına önemli bir çalışma olan ve plastik şişelerden kedi ve köpeklere barınacakları bir yuva yaparak onları güvende tutmayı planlayan gençler; aynı zamanda bu kulübelerin satışından elde ettikleri gelirin bir kısmıyla da onların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Genç Başarı Eğitim Vakfı 
1999 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Genç Başarı Eğitim Vakfı, girişimci zihin yapısına sahip gençlerin ve çocukların yetişmesi için çalışmalarına yön vermekte ve iş dünyasındaki profesyonellerin ve girişimcilerin programlara aktif katılımlarını sağlayarak iş dünyası ve eğitim arasında köprü kurmaktadır. Gençler ve çocuklar, yaş gruplarına göre geliştirilen eğitici ve deneyim odaklı bu programlara dahil olarak iş dünyasına hazırlık için gerekli bilgi ve donanıma erken yaşlarda sahip olma fırsatı yakalamaktadır. GençBizz Lise Girişimcilik Programı; 16- 18 yaş grubu lise öğrencilerinin, iş dünyası gönüllüleri mentörlüğünde ve öğretmenlerinin rehberliğinde; kendi küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kurdukları, okul sınırları içerisinde gerçek ürün / hizmet üreterek satış yaptıkları, yönettikleri, ulusal ve uluslararası fuarlara katıldıkları, program sonunda şirketlerinin tasfiye ettikleri yaparak öğrenmeye dayalı bir ekonomik eğitim programıdır. 123 ülkede yaklaşık 50 yıldır uygulan program; “Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı” ve “Avrupa Birliği İşletmeler Genel Müdürlüğünce resmen tanınmıştır.