GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
10 Mayıs 2024 Cuma 23:52

Beyaz Saray: Ateşkes masası dağıldı

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes sağlanması için yapılan yüz yüze görüşmelerin bir anlaşma sağlanamadan sona ermesini üzüntü verici olarak nitelendirdi ancak ABD'nin tüm tarafları yeniden masaya oturtmak için çalışacağını söyledi

Kirby "Açıkçası elimizde bir anlaşma yok. Bizi bu noktaya getirmek için harcanan enerji göz önüne alındığında bu son derece üzücü bir durum" ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fiziksel toplantılar sona ermiş olsa da, başka bir deyişle bugün artık kimse masalarda oturmuyor olsa da her iki tarafı da sanal olarak da olsa tartışmayı sürdürmeye ve asıl metin üzerinde çalışmaya devam etmeye ikna etmek için çalışıyoruz"

"Hala bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Kalan boşlukların aşılabileceğine hala inanıyoruz" diyen Kirby, "Ancak bu liderlik gerektirecek, ahlaki cesaret gerektirecek ve iyi niyetle uzlaşmaya devam etmeyi gerektirecek" şeklinde konuştu.

ABD, Mısır ve Katar ile birlikte haftalardır İsrail ve Hamas arasında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını ve yedi ay önce başlayan savaştan bu yana on binlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze'deki çatışmalara ara verilmesini sağlayacak bir ateşkes önerisi üzerinde çalışıyor.

Hamas Pazartesi günü geçici bir ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı ancak İsrail grubun şartlarının temel taleplerinin gerisinde kaldığını söyledi. Hafta başında ABD'li yetkililerin Kahire'de bir araya gelen müzakerecilerin kalan farklılıkları çözebileceklerine dair ihtiyatlı iyimserliklerini ifade etmelerinin ardından görüşmeler Perşembe günü durdu.

Müzakerelerin kesilmesi, İsrail'in Gazze-Mısır sınırındaki Refah sınır kapısına operasyon düzenlediği ve Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık bir milyon mültecinin bu bölgeye yerleştiği sırada gerçekleşti.

Beyaz Saray, İsrail'i sivilleri güvenli bir şekilde tahliye edecek net bir plan olmaksızın Refah'a kuvvet göndermemeye çağırdı ve Başkan Biden bu hafta, Refah'a tam kapsamlı bir işgal gerçekleştirmesi halinde İsrail'e topçu ve saldırı silahları sevkiyatını durduracağı uyarısında bulundu.

Ancak Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'taki operasyonunun ABD'nin politikasını değiştirmesini gerektirecek düzeyde olmadığını söyledi.