GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Mayıs 2024 Salı 18:43

Beyaz et ihracatında yüzde 60 daralma!

İzmir Ticaret Borsası Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, tavuk eti ihracatı ile ilgili “Bu yılın ilk dört ayındaki ihracatımız ise 68 bin ton. Nisan ayını da tahmini olarak dahil ettiğimizde ihracata kısıtlamanın getirildiği mayıs ayına kadar 100 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar 80 bin ton ihracat izni verildiğini düşünürsek bu, sektörün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralma anlamına geliyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşma yapan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak,  Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatı kısıtlanan tavuk eti sektörünün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralmaya dikkat çekti.

DÖVİZ GİRİŞİNİN GETİRDİĞİ İLLÜZYONA KARŞI DİKKATLİ OLMALIYIZ
Uçak yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile ilgili şunları söyledi:
 “Fiyat istikrarının sağlanması yolunda atılan bu önemli adımın, üretimi ve işleyen piyasayı güçlendirecek adımlarla desteklenmesi hayati önemde. Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini artırma yolundaki tercihini desteklemekle birlikte, kurdaki istikrarın da yeni bir dalgalanmaya izin vermeyecek gerçeklikte oluşması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkeye kâr amaçlı döviz girişinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu girişin getirdiği illüzyona karşı her zamankinden daha dikkatli olmak zorundayız. Ülkenin ihtiyacı olan şeyin, yatırım için gelecek uzun vadeli kaynak ve esasen, cari açık sorunumuzu kökten çözecek bir ekonomi modeli olduğunu asla göz ardı etmemeliyiz.”



YÜZDE 50-60 CİVARINDA DARALMA…
Uçak,  Ticaret Bakanlığı tarafından tavuk eti ihracatının kısıtlanmasına değinerek, “Ülkemizin kanatlı et ihracatının 2022 ve 2023 ortalaması miktar olarak 520 bin ton, döviz geliri olarak ise 850 milyon dolar. Çok büyük bölümü tavuk ve horoz etinden oluşan bu ihracatın ortalama yüzde 60’ı Irak pazarına yapılıyor.  Bu yılın ilk dört ayındaki ihracatımız ise 68 bin ton. Nisan ayını da tahmini olarak dahil ettiğimizde ihracata kısıtlamanın getirildiği mayıs ayına kadar 100 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar 80 bin ton ihracat izni verildiğini düşünürsek bu, sektörün son iki yıl ortalamasına göre ihracat kapasitesinde yüzde 50-60 civarında bir daralma anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

YAKIN ZAMANDA KARBON TİCARETİ YAPIYOR OLACAĞIZ
Son olarak iklim krizinin tarım ve ticarete etkisi ile ilgili görüşlerini paylaşan Uçak, Emisyon Ticaret Sistemi’nden bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emisyonların azaltılmasını teşvik etmek için kullanabilecek en güçlü karbon fiyatlandırma araçlarından biri ise kısaca ETS olarak adlandırılan Emisyon Ticaret Sistemi. ETS genel olarak kapsam dahilindeki kuruluşlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının miktarına bir sınır konularak emisyonların azaltılmasını teşvik etmeyi, azaltım konusunda başarılı olamayan sektör veya firmalara bir maliyet çıkarmayı, başarılı olanları ise teşvik etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası her yıl yayınladığı Karbon Fiyatlandırmada Mevcut Durum ve Trendler Raporu’nun 2024 yılı versiyonunu geçtiğimiz hafta kamuoyu ile paylaştı.

Rapordan bazı tespitleri kısaca sıralayacak olursak; 
•    Dünya genelinde 75 karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi faaliyet gösteriyor. 
•    On yıl önce, karbon fiyatlandırma enstrümanları küresel emisyonların sadece yüzde 7'sini kapsıyordu. 2023 yılında ise bu oran yüzde 24’e yükseldi.
•    2023 yılında karbon fiyatlandırma gelirleri 104 milyar dolara ulaştı. Toplanan gelirlerin yarısından fazlası iklim ve doğayla ilgili programları finanse etmek için kullanıldı.
Raporda ayrıca Emisyon Ticaret Sistemi kurulması konusunda ülkemizde de önemli ilerlemeler olduğu belirtiliyor.
Bu kapsamda ülkemizde ETS tasarımını ve uygulanmasını hedefleyen Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesinin resmi açılışı geçtiğimiz ay yapıldı.  Yakın zamanda diğer emtialar gibi karbon ticaretini ülkemizde de yapabiliyor olacağız.”