GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Ağustos 2022 Cuma 17:53

Bergama'ya OSB kurulacaktı... Bakanlık iptal etti!

Bergamalıların mera tahsislerini yargıya taşıyarak iptal ettirdiği ‘Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB)’nin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durduruldu. Alibeyli köylülerinin avukatı Muradiye Kavut EBSO’ya projeden vazgeçme çağrısında bulundu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçılar Birliği (EİB), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası tarafından yapılmak istenen, “Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB)” projesi ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Yerel mahkemenin mera alanlarının tahsisi ile ilgili verdiği iptal kararının ardından projenin geleceği ilgili önemli bir karar da Çevre, Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. Projenin devam eden ÇED süreci ile ilgili bakanlıktan köylüleri ikinci kez sevindirecek karar alındı.

Bugün toplanan Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısına katılan Köy Muhtarı Mehmet Karagöz, köylülerden İlyas Kaya ve köylülerin avukatı Muradiye Kavut  mahkeme kararı ile ilgili komisyon üyelerini bilgilendirdi. Hali hazırda bölgenin mera olduğunu belirterek tesis kurulumayacağı belirtildi. Kurul bileşeni olan İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisi de projeye dair itirazlarını dile getirdiler ve uygun olmadığı görüşünü bildirdiği öğrenildi. Mahkeme kararı ve itirazlar doğrultusunda İDK projenin ÇED sürecini durdurdu.

‘UMARIM EBSO VAZGEÇER’
Kararı Ege’de Son Söz’e değerlendiren köylülerin avukatlarından ve aynı zamanda Alibeyli olan Muradiye Kavut “Mahkeme kararı ile zaten sevinmiştik. ÇED sürecinin de durdurulması da bizim için sevinç kaynağı oldu. İdarenin iki ayrı kurumundan iki resmi karar çıkarmış olduk. Umarım kararın yürütücüsü EBSO bu projeden vazgeçer. Bana göre süreç yeniden başlatılmamalı Türkiye’deki diğer projelere baktıklarında vazgeçmediklerini, tekrar tekrar zorladıklarını görüyoruz. Yine aynı yönü seçebilirler ama onlar ne kadar yeniden yapma kararında olsalar da Alibeyli köylüleri de o kadar yaptırmama azmine sahip” ifadelerini kullandı.

MAHKEME TAHSİSİ İPTAL ETMİŞTİ
Bergama ve Dikili sınırları içerisindeki yaklaşık 3 milyon metrekare büyüklüğünde mera alanı tahsis edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tahsis kararı Bergamalılar tarafından yargıya taşınmış ve iptali istenmişti. Alibeyli Mahallesi'nde 124, 125,126, 127 ve 128 parsellerde kayıtlı mera vasıflı taşınmazların tahsisi sonucu mahallenin mevcut mera varlığının tamamını kaybedeceği belirtilmişti. Dosyayı inceleyen İzmir 3’ün İdare Mahkemesi tahsis işleminin usul ve yasaya aykırı bularak ‘Mera Vasfını Değiştirme Komisyonu’nun kararını iptal etmişti.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI
Bergama TDİOSB alanında 110.400 baş hayvan kapasitesi öngörülmektedir. Buna bağlı olarak günlük süt üretiminin 124.800 litre/gün olması planlanıyordu. Projeye ilişkin 5 Ekim 2021 tarihinde yapılması planlana ‘ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı’, Alibeyli köylülerinin itirazları nedeniyle yapılamamıştı. Köylüler projenin merayı kullanan küçük üreticinin aleyhine olduğunu vurgulamıştı.