GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Aralık 2020 Cumartesi 13:52

Bergama raporunda neler var?

Sayıştay Bergama Belediyesi’nde yaptığı incelemede toplu sözleşmelerle ilgili uyarılarda bulundu.

EGEDESONSÖZ- Sayıştay Bergama Belediyesi’nde yaptığı incelemede işçi sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmede kuralların ihlal edildiğini belirtti. Yapılan değerlendirmede, “Kurum ile yetkili sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde mevzuata aykırı bir şekilde sözleşmenin konusuna girmeyen düzenlemelere yer verilmiştir” denildi.

Ayrıntılı raporda, “375 sayılı KHK’nin ek 15’inci maddesinde, Belediyelerin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, ödenebilecek aylık tutarın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçemeyeceği ve anılan Kanun’da öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır. 4688 sayılı Kanun’un Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması başlıklı 32’inci maddesinde “27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.” hükmüne yer verilerek imza edilecek sosyal denge sözleşmesinde taraflara sadece tavan tutarı geçmemek üzere sosyal denge tazminatının tutarını belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısı ile sosyal denge sözleşmesine, sosyal denge tazminatının tutarını belirlenmesi dışında herhangi bir hüküm konulamaz. Çalışanların ücretli izinli sayılacağı ve tatil edilen günler 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da belirlenmiştir. 8 Mart, 18 Mart, 19 Eylül, 3 Aralık genel tatil günleri arasında yer almamaktadır. Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre imzalanacak sosyal denge sözleşmesinin konusu memurlara yapılacak sosyal denge tazminatı ödemesi tutarının belirlenmesidir. Sosyal denge sözleşmesinde sosyal denge ödemesiyle ilgili olmayan ve 2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a aykırı olarak bazı günlerin tatil edileceğine ilişkin düzenlemelere yer verilmesi mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, “Bergama Belediyesinde çalışan daimi işçilerin birikmiş ücretli izinlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bergama Belediyesinde yapılan incelemelerde kurum işçilerinin önemli bir kısmının 150 gün ve üzeri izinlerinin biriktiği, hatta bazı işçilerin toplam kullanılmayan izinlerinin sayısının 350 güne ulaştığı görülmüştür. Belediyede daimi işçi olarak çalışan personel tarafından kullanılmayıp biriktirilmiş izinlerin bulunduğu dolayısıyla bu durumun yukarıda yer verilen mevzuata aykırılık teşkil ettiği düşünülmektedir” denildi.

DİĞER TESPİTLER ŞÖYLE:
“Kurumun 2019 yılı mali tablolarının incelenmesinde İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca jeotermal kaynakları kullanan işletmeden tahsil edilen idare payından belediyeye ödenmesi gereken payın ödenmediği ve Bergama Belediyesince de bahsi geçen payın takibine yönelik herhangi bir işlemin yapılmadığı görülmüştür”

“İdarenin mücavir alan sınırları içerisinde yapılmış olan kamulaştırma işlemlerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından ilgili belediyeye bildirilmediği, bu bildirimin yapılmamış olması nedeniyle kamulaştırılan taşınmazlar için beyan edilen emlak vergisi değeri ile kamulaştırma bedeli arasında fark oluşup oluşmadığı kontrol edilememektedir”

“Bergama Kaymakamlığı ilçe sivil toplumla ilişkiler şefliğinden alınan verilerde, Bergama sınırları içerisinde aktif olarak faaliyet gösteren dernek sayısının 110 olduğu görülmüştür. Kurum bilgi sistemi üzerinden dernek binalarına ait çevre temizlik vergisi mükelleflerinin incelenmesinde, 2019 yılında çevre temizlik vergisi alınan dernek sayısının 20 olduğu, bu çerçevede 2019 yılında çevre temizlik vergisi alınmayan dernek sayısının 90 olduğu tespit edilmiştir. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan dernek binalarından çevre temizlik vergisinin alınmaması kurumun gelir kaybına sebep olmaktadır”

“Belediye meclisinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’inci maddesinde sayılan yetkilerinden olan taşınmazların 3 yıldan fazla kiralanmasına karar verme yetkisini Belediye Encümenine devrettiği görülmüştür. her durum için (3 yılı aşan kiralamalar dahil) hangi belediye taşınmazının hangi şekilde değerlendirileceğine dair bir kararın alınması gerekir. Bütün belediye taşınmazlarının 10 yıl süreyle kiraya verilmesi için encümene yetki verilmesi şeklinde bir kararın maddenin amacına uygun olduğu düşünülemez. Hangi taşınmaz ya da taşınmazların bu şekilde kiralanmasının uygun olacağına, taşınmazların tek tek belirtilerek karar alınması ve Meclisin yetkisini kullanarak aldığı kararı uygulanmak üzere ilgili mercie (bu konuda yetkili merci encümendir) havale etmesi gerekir. Yoksa meclisin karar verme yetkisinin başka bir organa devrinin mevzuatımızda bir karşılığı yoktur”

“Kurum tarafından Bergama Belediyesi Bakırçay Ltd. Şti’ne tahsis edilen taşınmazın amacına uygun kullanılmamasına rağmen taşınmaz tahsisinin iptal edilmediği tespit edilmiştir”

“İndirimli emlak vergisi hükümlerinden yararlanan mükelleflerin muafiyet için gerekli şartları sağlayıp sağlamadıklarına ilişkin herhangi bir kontrol mekanizması bulunmadığı tespit edilmiştir”

“Belediyenin taşınmazlarından bazılarını işgaliye yöntemiyle kullandırdığı tespit edilmiştir”