GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
3 Temmuz 2021 Cumartesi 10:22

Bergama'nın vizyon projesi için acele kamulaştırma hamlesi!

İzmir'in tarihi alanları arasında yer alan Bergama'da bir tarihin daha gün yüzüne çıkarılması amacıyla Pergamon Antik Kenti'nde başlatılan Selinos Antik Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi için kritik bir gelişme yaşandı. Devlet Su İşleri öncülüğünde yürütülecek proje için, Cumhurbaşkanlığı Bergama ilçesi sınırları içerisinde yer alan 134 adet parsel için acil kamulaştırma kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bergama sınırları içerisinde yer alan Pergamon Antik Kenti'nde başlatılan Selinos Antik Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi  için geçtiğimiz aylarda düğmeye basılmıştı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülecek projeyle 2 bin 400 yıllık Pergamon Antik Kenti'nin kalbi niteliğindeki Selinos Antik Kanalı yeniden gün yüzüne çıkarılması planlanırken, Türkiye'de ilk olacak projeyle dere yatağı yeniden düzenlenerek, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapılar ortaya konulacak. Böylece Bergama'nın kalbinde özel bir turizm alanı oluşturulması planlanmıştı.

BİN 400 METRE YENİ DUVAR İNŞA EDİLECEK
Proje kapsamında dere yatağı çevresinde oluşturulacak yürüyüş yolu sayesinde Selinos Antik Kanalı içinde yerli ve yabancı turistler 6 medeniyete birden yolculuk yapma şansı tanınması hedeflenirken, kent merkezindeki 1380 metrelik bölümü kapsayacak çalışmalar Kazancı Köprüsü'nden başlayıp, Ulucami, Tabaklar ve Üçkemer Köprüsü'ne kadar devam edecek. DSİ, proje kapsamında 1000 metre kargir duvarı onaracak, 1400 metre de yeni duvar inşa edileceği belirtilmişti.

134 PARSEL İÇİN ACİL KAMULAŞTIRMA KARARI
Yapılan planlamalar sonrası kurumlar çalışmalarını yürütmek için düğmeye basarken, çalışmalar için önemli bir adım daha atıldı.

Bergama Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı 1. Kısım işinin yapımı amacıyla Ulucami,Talatpaşa, İslamsaray ve Barbaros Mahallelerinde toplam 134 parsel için  Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılma kararı aldı.