GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
10 Mayıs 2022 Salı 11:16

Bayraklı'nın 40 yıllık sorunu çözülüyor... Planlar görücüye çıktı!

Bayraklı ilçesinde Adalet ve Manavkuyu mahallelerini içine alan 80 hektarlık alanda sürdürülen imar planı revizyonu tamamlandı ve planlar askıya çıktı.

EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi tarafından hazırlanan Adalet ve Manavkuyu mahallelerini kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı.

2017’de yayımlanan ancak açılan davalar ve vatandaşların talepleri doğrultusunda Bayraklı Belediyesi tarafından güncellenen imar planları yeniden yayımlandı.

32 binden fazla vatandaşın yaşadığı mahallelerin imar planlarına göre mevcutta 86 bin metrekare olan yeşil alan oranı 90 bin metrekareye çıkarıldı. Her iki mahalledeki sosyal tesis ve kültür sanat alanları ile park, otopark,eğitim, sağlık ve belediye tesis alanları da 127 bin metrekareden 134 bin metrekareye yükseltildi. Revizyon planlarında, binaların inşaat hakkı için de yüzde 5 artış öngörüldü.

Plan raporunda şu ifadeler yer aldı:
Planlama alanı toplamda 80 hektar olup plan sınırı içerisinde yer alan fakat müdahale edilmeyen alanlarla birlikte yaklaşık 40 hektarı ıslah parsellerinden oluşmaktadır.

Kentsel dokunun 3 ve 4 katlı bitişik nizamlı yapılardan oluştuğu alanda, geçmişte 2981 sayılı İmar Affı Yasası kapsamında yapılan ıslah imar planları doğrultusunda mülkiyet problemlerine kısmen çözüm bulunmuştur ancak yine bu planların sonucunda kentsel sosyal altyapının yetersiz olduğu, sağlıksız ve kalitesiz fiziksel bir çevre ortaya çıkmıştır.

Yapılan Revizyon Nazım İmar Planı ile yeni ulaşım bağlantıları oluşturularak ulaşımda kademelenme sağlanmıştır. Bu bağlantıların mevcut ulaşım bağlantılarıyla entegrasyonu sağlanarak trafik yükünün hafifletilmesi amaçlanmıştır.

Çalışma alanına yeni sosyal ve teknik altyapı alanları kazandırılarak bireylerin sağlıklı bir fiziksel çevreye kavuşması sağlanmıştır.

Islah imar Planı uygulamaları ile gelişen Adalet ve Manavkuyu mahallelerinde, yaşanılan kentsel sorunlar ve uygulamada yaşanan zorluklar, yapılan revizyon çalışması ile yaşam kalitesinin yükseldiği, ağlıklı ve yaşanabilir kentsel bir çevrenin oluştuğu bir alana dönüştürülmesi amaçlanmıştır.