GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2019 Salı 19:44

Bayraklı meclisinde gündem Karabağ… Sandal: Babamın oğlu olsa affetmem!

AK Partililer belediyenin borçları noktasında önceki dönemden örnekler verince, Başkan Sandal, “Geçmişe girdiğimizde yalnız başına işlenen işlemler değil.  Şu an arkadaşımız partide değil. Bunu bir parti meselesi gibi algılatmak doru değil. O gün arkadaşımıza içinizden yardımcı olan meclis üyesi arkadaşlarınız var” dedi. Sandal ayrıca, “Dün dünde kaldı cancağızım biz bugüne bakacağız. Teftiş kurulu gerekeni yapar.  Babamın oğlu olsa affetmem, bu kadar net!” diye konuştu. 

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediyesi’nin Aralık ayı olağan meclis toplantısı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. 

İlçedeki satışlar toplantıda gündeme geldi. AK Parti belediyenin mali yapısı noktasında eleştiriler sundu. Mecliste zaman zaman tartışmalar yaşanırken CHP ile AK Parti karşı karşıya geldi. 

Oturumda AK Parti’den Engelliler Komisyonu kurulmasıyla ilgili teklif geldi. Mecliste oylanan öneri oy çokluğu ile gündeme alındı. Sonrasında komisyon kuruldu ve üyeleri belli oldu. 2020 yılının Nisan ayına kadar görev yapacak olan komisyona CHP’den Osman Akseki, İpek Kul, Kıyasettin Aydemir, AK Parti’den ise Emre Demir önerildi. 

OLDU-BİTTİ İLE İLÇE YAPILAN…
Başkan Sandal ayrıca, Osmangazi’de bulunan hizmet binasının sadece engelli vatandaşların işlemleri için kullanılacağını söyledi. AK Parti’den ise, “Engelli merkeziydi, amacının dışında kullanılıyordu zaten. Böylece doğrusu oldu” çıkışı geldi. Sandal bu kez, “Amacının dışında kullanılmıyordu. Oldu-bitti ile ilçe yapılan yerde hizmet binaları zamanla yapılıyordu” diye konuştu.  

YENİ DÖNEMDE İHALELER CANLI YAYINDA!
Öte yandan ihale komisyonu oluşturulacağının da bilgisini veren Sandal, “Bundan sonraki tüm ihale süreçlerini canlı yayında tüm vatandaşlarımıza vereceğiz. Doğrudan teminler de dahil olacak. Yetkiyi tek yerde topladığımızda denetim zorlaşıyor. Teknik şartnamenin doğru yapılması, ihalenin kontrol altına alınması ve tüm her şeyin sisteme işlenmesini istiyoruz” dedi. 

MASAL EVİ İÇİN BÜYÜKŞEHİR’E ARAZİ TAHSİSİ!
İlçedeki bir arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi için konuşan Sandal, “Masal evleri ile kreş arasında ciddi fark var. Büyükşehir’in projesi olan masal evlerinde belirli bir ekonomik durumun altındaki ailelerimizin çocukları geliyor. Ayrıca annelerinin ek gelir yaratabilecek bir ortam sağlanıyor. Biz de böyle bir alan için bu tahsisi 5 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne yapıyoruz” açıklamasını yaptı.  

SATIŞLAR AK PARTİ VE CHP’Yİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
Bazı taşınmazların satışı mecliste masaya yatırıldı. AK Parti bir kısım satışa onay verirken bazılarına ise karşı çıktı. AK Parti’den gelen eleştirilere cevap veren Sandal, “Öyle bir süreçten geçiyoruz ki, kamuya borçlarımız var, yapılandıramıyoruz” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Bu sadece Bayraklı’ya özel değil ki. Tüm belediyelerin böyle sorunları var” diye konuştu. 

Sandal yine söz aldı ve “Bütün gelirlerimiz yüzde 40 oranlarında İller Bankası tarafından kesiliyor. Öbür taraftan da hacizlerle kuşatılmaya çalışılıyoruz. Ne yapacağız biz? Siz söyleyin. Böyle bir kamusal hizmet var mı? Vatandaş hizmet bekliyor. Sayın cumhurbaşkanımızın büyükşehir belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda söylediklerinin anlaşılması ve gereğinin yapılması gerekiyor. Bize kamu kurumlarından gelen tekliflere biz ‘hayır’ demiyoruz” ifadelerini kullandı. 

AK Partili Aktaş, “Sizden sonra gelen birisine satılacak bir yer kalmazsa belediyenin hali ne olacak? Burası 10 yıldır CHP ile yönetiliyor. 70 milyon nakit para kasada varken şu an eksi 200 milyon TL’den konuşuluyor. Satacak yer kalmadığında belediyeyi kapatalım gidelim o zaman!” cevabını verdi. 
Sandal bu kez, “ Yukarıda tasarlanan işlere bakıldığında zaten yakında kapatacaksınız. Arazinin kamuda kalmasında fayda var. Orada seni anlarım ve seninle hemfikirim. Ama 85 metrekarelik yerde belediye ne yapar?” dedi.  Aktaş da, “Çözüm önerisi sunayım; ‘4 bin metrekarelik yerde belediye ne iş yapar?’ diyorsunuz? Belediye olarak biz bir şey yapalım. Rayiç fiyatları düşürelim, bu yerleri de vatandaşlar alsın” açıklamasında bulundu. 

MHP’DEN TEPKİ, SANDAL’DAN ‘BURASI STADYUM DEĞİL’ ÇIKIŞI!
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Meclis Üyesi Muhammet Şahin, “Burada komisyonlar kuruluyor ve bize söz verilmiyor. CHP ve AK Parti için söylüyorum; sonra sesimiz yüksek çıkınca ‘neden böyle oluyor?’ demeyin!” ifadelerini kullandı.  

Sandal, “Burası stadyum değil. Mecliste söz hakkını grup temsilcilerine veriyoruz. Kişisel bir şey değil” dedi.  

8 AYDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ BİR PROJE YOK ORTADA!
Aktaş belediyenin mali yapısı üzerinden eleştirilerde bulunurken, “Bayraklı Belediyesi İzmir’de en borçlu ilçe belediyesi konumuna gelmiştir. Belediyenin borcu taşınmaz malları satılarak, kiralanarak tahsis edilerek kapatılmaya çalışılıyor. Bu tür satışlar günü kurtarmaya yarayacaktır. Taşıma suyuyla bu değirmen dönmeyecektir. Geçen 8 ayda ise Bayraklı’ya vaat ettiğiniz gerçekleşen bir proje henüz ortada yok. Satışlar yerine belediyenin israfını gidererek yatırım yapılması şarttır. Aksi halde bu borç belediyenin sırtında kalacaktır. Hak sahibi vatandaşlara hisselerini satmaya karşı değiliz. Rayiç bedellerinin düşürülmesi noktasında önerge verdik. İndirim vatandaşlar tarafından kabul görmemiştir. İlave çalışma yapılması şarttır. Belediye şirketleri zarar etmektedir. Kafeler ve işletmeler zarar etmektedir” açıklamasını yaptı. 

KARABAĞ İSMİNİ VERMEDİ AMA AK PARTİLİLERE ‘O GÜN İÇİNİZDEN YARDIM EDENLER VAR’ DEDİ!
Önceki dönemden örnekler verilmesi üzerine konuşan Sandal, AK Parti Grubuna sert bir şekilde tepki gösterdi. Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Hasan Karabağ’ın ismini vermeden açıklama yapan Sandal, “Belediyenin eli kolu bağlıyken belediye tabii ki alternatif arayacak. Geçmişin muhasebesi üzerinden değerlendirme yapılacaksa konuşuruz. Sorun yok. Biz buraya geldiğimiz andan itibaren kimle ilgili ne inceleme yapılması gerekiyorsa görevlendirme yaptık. Gerekli yazışmaları yaptık. Hiç kimse bizi bağlamaz. Ben belediye başkanı olarak bir durum tespitinde bulunurum, yasa ölçeğinde ilgili birimlere havale ederim. Geçmişte açılan davalar da var. Nasıl oluyor, bitiyor? Ben de bilmiyorum. Kaymakamlığıma gönderdiğimiz evraklar var. Spor kulübü olsun başka bir şey olsun yargıya intikal eden durumlar vardır. Geçmişe girdiğimizde yalnız başına işlenen işlemler değil.  Şu an arkadaşımız partide değil. Bunu bir parti meselesi gibi algılatmak doru değil. O gün o arkadaşımıza içinizden yardımcı olan meclis üyesi arkadaşlarınız var” dedi. 

BABAMIN OĞLU OLSA AFFETMEM!
Sandal sözlerine devam etti ve “Her alanda gereken işlemleri yapmış belediye başkanı ve meclis var. O benim meselem değil. Dün dünde kaldı cancağızım biz bugüne bakacağız. Teftiş kurulu gerekeni yapar.  Babamın oğlu olsa affetmem, bu kadar net! Ondan sonrası kamu kurumunun işi. Bugün ihale komisyonunu bu gerekçelerle kuruyoruz. ‘Bu şirketler zarar ediyor’ dediğinizde ‘evet’ dedim. Doğru işlem değildi! Bugün itibariyle şirketlerimizin kamu kurumları dışında kimseye borcu yok. Hala ufak tefek aksaklıklar olabilir” ifadelerini kullandı. 

DELİLİ OLAN ŞİKAYET ETME YETKİSİNİ KULLANMALI
Sandal, “Çok genele girmiyorum. Satışları söylüyorsunuz ama ben özelleştirmelerden bahsetmiyorum. Bir şeyi söylüyorsunuz ama durumunuza bakmıyorsunuz. Ülkeye bakarsanız bizim yaptığımız hiçbir şey! Ben özenle bu tartışmalardan çıkmak istiyorum. Bizim Bayraklı meselemiz var. Herkesin elinde şikayet etme yetkisi var. Ben bütün arkadaşlarımıza herhangi bir sıkıntı görmüşse, ellerinde maddi delil varsa ilgili kamu kurumlarına şikayet etmelerini bir vatandaşlık görevi olarak söylüyorum. Ama elinizde delil yoksa polemiklere çok dalmayacağız. Yeni bir kentten söz ediyoruz. 5 yılın sonunda neler olabileceğini göreceğiz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’I TEBRİK ETTİ, OTURUM GERİLDİ!
CHP’li Meclis Üyesi İpek Kul’un Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın termik santrallerle ilgili teklifi veto etmesi hakkında yaptığı konuşma oturumda gerginlik oluşturdu. Erdoğan’ı tebrik eden Kul’un açıklamaları AK Parti tarafından kinayeli bulundu. Aktaş, Kul’a sert tepki gösterince araya Sandal girdi. Tarafları sakinleştiren Sandal, “Burası yerel bir meclis, gelin bu mecliste geçmişle ilgili mevzuyu kapatalım. Ayrıca genel işleri tüm partilerden rica ediyorum konuşmayalım. Ama bir hususun altını çiziyorum; hiçbir meclis üyemizin cumhurbaşkanıyla ilgili kinayeli konuşma durumu yok, olamaz! Biz CHP olarak demokratik seçim sonuçlarına inanan bir partiyiz. Böyle bir şey yok. Lütfen tansiyonu düşürün. Canlı yayın, konuşmamızın ve üslubumuzun değişmesine, birbirimize kötü sözler söylememize vesile olmasın. Birbirimizi kırmadan örnek olalım” ifadelerini kullandı. 

TEKOĞLU: HEDEFİMİZ BORÇLARI ÖDEMEK!
CHP Grup Başkan Vekili Yeşim Tekoğlu, “Hedefiniz ve duruşunuz yok denildi. Hedefimiz var, borçları ödemek. Ben CHP grubu olarak başkanımıza bu borçları ödeme çabası için teşekkür ediyorum. Çözüm önerileri arazi satmak olmayabilir. İktidar partisi olarak kamu kurumlarındaki vergi yüklerini azaltırsanız iyi bir gelişme olabilir” dedi.