GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Şubat 2021 Perşembe 18:35

Bayraklı Meclisi’nde gündem kredi yetkisi: AK Parti’den itiraz, Sandal’dan yanıt!

Başkan Serdar Sandal'a 26 milyon lira kredi kullanma yetkisi talebinin gündeme geldiği oturumda, bu kredinin neden gerekli olduğuna dair açıklamada 'park, bahçe , kaldırım, yol tamiri..." ifadesi çok tartışıldı. AK Partili Özgür Hızal ve Abdullah Aktaş, proje ve yatırımın olmadığını öne sürerek, "Bu kredi niye çekiliyor?" diye çıkıştı. Sandal'ın kredi talebi, oy çokluğuyla meclisten geçti

EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın yönetiminde Belediye Havuz Düğün Salonu'nda gerçekleşti. Oturumda, evlerinin imar durumu hakkında bilgi almak isteyenlere bir defaya mahsus, ücret alınmaması, oybirliğiyle kabul edildi. Depremde işyerlerini kaybeden esnafın, yeni işyeri açmaları durumunda, işyeri açma ve çalışma ücretlerinden, gayri sıhhi müessese ücretinden 2 yıl muaf tutulması talebi de oybirliğiyle kabul edildi. Başkan Sandal'ın, 26 milyon liralık kredi kullanma yetkisi de meclisten geçirildi.

GEREKÇEDEKİ AÇIKLAMALARA TEPKİ GELDİ
1 Şubat günü düzenlenen mecliste uzun ve gerilim dolu tartışmalar, Başkan Serdar Sandal'a, 26 milyon lira kredi kullanma yetkisi verilmesi konusunda yaşandı. AK Partili Meclis üyesi Emre Demir, gündemde kredi kullanma gerekçesiyle ilgili maddede yer alan ifadeler üzerinden yüklendi, "Vergi gelirlerindeki tahsilat düşüklüğü, kesintilerden dolayı belediyeye aktarılan paylarda görülen azalmalar, depremde zarar gören yol, kaldırım, park ve bahçelerin bakım onarım ve yenilenmesi, yatırımların ve belediye hizmetlerinin devamı, Covid 19'a yönelik çalışmaların aksatılmadan yürütülmesi gibi ihtiyaçlardan dolayı..." ifadesini eleştirdi.

HIZAL: PROJE GÖSTERİN, 48 SAATTE KREDİYİ ÇIKARALIM
Meclis Üyesi Özgür Hızal, Başkan Sandal'ın, "Bu krediyi hemen kullanmayacağız. Teminat olarak bu krediyi oluşturacağız, ihtiyaç duyduğumuzda kullanacağımız. Mümkün mertebe kullanmamaya çalışacağız" açıklamasını, şu sözlerle değerlendirdi:

"Covid 19 nedeniyle ihtiyaç olabilir diyorsunuz. Tahmin edemediğimiz gelir kayıplarımız oldu diyorsunuz. Size şunu sordu arkadaşlar. Covid nedeniyle belediye bütçesinden ne kadar para ayrılmış ve harcanmış, bilmiyoruz. Aynı gerekçelerle Bayraklı belediyesinin elde etmeyi düşündüğü ve edemediği gelir kaybı nedir, onu da bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, 26 milyon lira gibi, ancak meclis kararıyla alabileceğiniz en üst düzeyde bir kredi talebinde bulunmanız. Bunu çekmeyeceğiz, bir kenarda tutacağız, diyorsunuz. Çekme ihtiyacı duyduğunuzda, 48 saat içinde meclis toplanır, bu kararı zaten alırsınız. Neden acele ediyorsunuz? 9 milyon lira faiz giderinden söz ediyorsunuz. Şimdi çekerseniz, ek faiz ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun açıklaması yok. Krediye bir kılıf uydurma anlamında, park bahçe ve yolların bakım onarım giderlerini karşılamak için yaptığınızı söylüyorsunuz. Eleştirdiğiniz önceki başkan, buraya kredi talebiyle geldiğinde, projelerini gösterdi. Gerçi onlar da hayata geçirilmedi ama siz bir proje dahi ortaya koymadınız. Bayraklı'da 22 parkımız var. Tamamını yıksanız, her birine 1'er milyon lira harcayıp yeniden yapsanız bile 22 milyon lira eder. Neden 26 milyon lira çekiyorsunuz?"

SANDAL: BU KREDİ, BİZİM YEDEK AKÇEMİZ OLACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, "Madem ihtiyaç yok, madem finansal olarak iyi dur8umdayız, madem ki borç ödüyorsunuz, o zaman bu krediyi çekmeyin" çağrısında bulundu. Gerçekten yatırım yapılacaksa, bu kredinin meclisten oybirliğiyle geçeceğinin garantisini veren Aktaş, ilçedeki yolların da Büyükşehir tarafından düzeltildiğini sözlerine ekledi.

Başkan Sandal, eleştirilere yanıt verirken, meseleye biraz da piyasa gözüyle bakılmasını istedi, "Bu kredi, bizim yedek akçemiz olacak. Öngörülemez olaylar karşısında kullanmayı amaçlıyoruz." dedi. Uzun tartışmaların ardından Belediye Başkanı Serdar Sandal'a, kredi kullanma yetkisi, oyçokluğuyla verildi.