GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Eylül 2023 Perşembe 12:05

Bayraklı'da depremzedelerin 'kredi' çıkmazı... Önce deprem, şimdi faiz yıktı!

İzmir’de 30 Ekim 2020 depremi sonrası evsiz kalan ve evlerini yapmak isteyen depremzedeler kredi çıkmazını aşamamış durumda. 0,79’dan verileceği duyurulan ancak bir türlü kullanılamayan kredi faiz oranları, yaraya merhem olamadan 2,49’a yükselmiş durumda. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Haydar Özkan ise kredi konusunda hükümete acil çözüm çağrısında bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN /EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 depreminin üzerinden yaklaşık olarak 3 yıl geçmesinin ardından kentte depremzedelerin sorunu hala çözülememiş durumda.

Samos Adası açıklarında gerçekleşen ve 112 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan 6,9’luk depremde en büyük yarayı Bayraklı almıştı. İlçede onlarca ev yıkılırken, yüzlerce konut ise ağır, orta ve az olmak üzere çeşitli hasar gruplarında hasar aldığı kayıtlara geçirilmişti.

Süreç sonrası kentte yeniden yapılaşma için depremzedeler hükümetten kredi talebinde bulunurken, süreç içinde çıkmayan/verilmeyen krediler depremzedeleri mağdur etmeye devam ediyor.

YILDIRIM SÖZ VERMİŞTİ
Türkiye Cumhuriyeti son Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanvekili, İzmir Milletvekili, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım geçtiğimiz yıl İzmir  Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen bir toplantıda, “Burada devam eden bir sorun vardı. 'Orta hasarlı binalar ne olacak?' diye. Bunların yeniden yapılması, aynı yerde veya belirlenen alanda yeniden yapılması konusunda uzun süreden beri Depremzede Derneği Başkanı Haydar Bey çalışmalar yaptı ve bir noktaya gelindi. 2 bin civarında ağır hasarlı konutu olan depremzede hemşehrimizin binaları yapılacak. Bunlar için gerekli kredi imkanları sağlanacak. Uygun vadeli uygun şartlı krediler verilecek” ifadelerini kullanmıştı.

HALK BANKASI KREDİ VERECEKTİ AMA…
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Haydar Özkan ise geçtiğimiz yıl gazetemize yaptığı açıklamada Halk Bankası ile anlaştıklarını belirterek, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda faiz oranı 1,04’e düşüyor ve vade 144 ay’a (12 yıl) çıkıyor aylık ödememiz 5 bin 300 TL ve ödeme şekillerinizi kendiniz belirleyebileceksiniz. Devlet bankaları üzerinden, Halk Bankası koordinasyonunda verilecek” ifadelerini aktarmıştı.

3 YIL GEÇİ VERİLMEYEN FAİZ ARTTI
Yaşanan süreç sonrası depremzedeler bankalardan kredi bulamadıkları isyanlarını dile getirirken  0,79’dan verileceği belirtilen kredi ise bir türlü verilmediği öğrenildi. Sadece Halk konut 1 projesinde kredinin kullanabilindiğini aktaran İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Haydar Özkan, mevcut kredi faizlerinin artması sonrası depremzedelere önerilen yeni rakamların 2,49 olduğunu aktardı. Özkan sözlerine şu ifadeler ile devam etti;

“İzmir’de depremzedelerimizin kredi sorunu devam ediyor. Kredi faizlerinin artışının yanında faiz oranlarını kabul eden depremzedelere kredi de verilmiyor. Sorun bir an önce çözülmeli. Yoksa evlerimize kavuşamayacağız.”