GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Mart 2023 Çarşamba 08:29

Bayır’dan Genel Merkez’e mevcut vekiller için öneri: Yazılmayacak isimlere başvuru yaptırılmasın

Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde geçmiş dönemde milletvekilliği yapanların kırılmaması gerektiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “İlk defa yapıyorsa rencide olmaz da, görevdekiler rencide olabilir. Daha hassas davranılmalı ve bunları kırıp dökmemek lazım. Ya da düzgün bir şekilde anlatılmalı. 6’lı Masa ile ortak yapacağımız listelerden dolayı listede sıkışma söz konusu, biz sizi daha farklı şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz, bu dönem başvuru yapmayın’ diyebilirler” dedi

EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimler için tarihi 14 Mayıs olarak açıklanmasının ardından siyasi partilerde milletvekilliği aday adaylığı süreci hareketlenmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde de aday adaylığı süreci start alırken, mevcut milletvekillerinden kimlerin devam edeceği ise merak konusu oldu. Bazı milletvekilleri geçmişte adaylık için önseçim sürecini şart gösterirken, seçim sürecine kısa bir süre kala son durum hakkında CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Sonsöz TV’ye konuştu.

KİMSEYİ RENCİDE ETMEMEK İÇİN…
Aday adaylığı sürecinde 6’lı masaya dikkat çeken Bayır, “6'lı Masa ittifakı var. Bu ittifak içinde belli adaylar gösterilecek, kimin listesinden gösterileceği yönünde formüller yapılacak, bundan sonra  sahadaki izlenimlerine bakarak ve sorduğu soruların cevabını alarak eğilim yoklamasında delegasyona sorulabilir. Bence şunu yapmamalılar; Kimseyi rencide etmemek için aday olarak listeye ekleyeceklerine 'siz aday olun' demeleri gerekiyor. Yani ben 7 yılda iyi iş yaptıysam 'gel müracaatı yap' demeliler.  Bunu demezlerse de kenarda yine çalışmaya devam edilmesi gerekiyor” dedi.

DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE ANLATILMALI
Özellikle geçmişte milletvekilliği yapan isimlerin rencide edilmemesi gerektiğini belirten Bayır,“İlk defa yapıyorsa rencide olmaz da, görevdekiler rencide olabilir. Daha hassas davranılmalı ve bunları kırıp dökmemek lazım. Ya da düzgün bir şekilde anlatılmalı. 6’lı masa ile ortak yapacağımız listelerden dolayı listede sıkışma söz konusu, biz sizi daha farklı şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz, bu dönem başvuru yapmayın’ diyebilirler. Böylece ‘başvuru yaptım almadılar’ yerine ‘sıkışıklığı gördüm ve kendim başvurmadım’ diyebilirler. Bizde de 3 dönem kuralı var. 2 dönem üst üste kontenjan olursan, 3’nc dönem kontenjan olamıyorsun.  Bizim tüzüğümüzde ön seçim öncelikli olduğu için, bir defa merkez yoklaması olup diğerinde ön seçim olacağı düşünüldüğü için yazılmış bu madde. Ancak bu sefer 3 dönemdir merkez yoklaması ile devam edilince sıra çabuk geliyor” ifadelerini kullandı.