GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
27 Ocak 2022 Perşembe 09:59

Bayır, Bakan Dönmez’e sordu: Neden şimdi düzeltilmiyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in elektrikte kademeli tarifenin 150 kwh olarak açıklanan birinci kademesinin güncellenebileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Enerji Komisyonu üyesi Tacettin Bayır, “Dört kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketimi 230 kwh... Ortada böyle bir veri varken, neden şimdi düzeltilmiyor? Elinizden tutan mı var? Delik o kadar büyük ki, bakanlık, en üst limitten gelir elde etmek için halkın sabrını zorluyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, elektrikte kademeli tarifenin ilk kademesinin yükseltilebileceğine yönelik sözlerine, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’dan eleştiri geldi. Bayır, “Limiti daha makul seviyeye çekmek için elinizden tutan mı var? Denemeye, beklemeye gerek yok. İnsanların ağır elektrik faturaları karşısında haykırışlarını duymuyor musunuz?” diye çıkıştı.

VATANDAŞIN TEPKİSİNİN DOZUNA GÖRE KARAR VERECEKLER
Bakan Dönmez, “150 kwh altında ne kadar abone var, kaç abone bu limitin üstüne çıkmış, bir değerlendirme yapacağız. Şubat ayında verilere bakacağız. Zaman içinde oturup burada ihtiyaç varsa, elektrikte kademeli tarife tabii ki güncellenebilir” demişti. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu üyesi Bayır, “Vatandaşın cebinden daha çok nasıl para çekebiliriz, onun derdindeler. Delik o kadar büyük ki, en üst limitten gelir getirmek için halkın sabrını zorluyorlar. Madem ilk kademeyi yukarı çekmek mümkün, neden hemen yapmıyorsunuz?” diye çıkıştı.

Dört kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketiminin asgari 230 kwh olduğunu, buna rağmen elektrik tarifesinde en üst limitlerin zorlandığını belirten Bayır, “Eğer vatandaş, daha çok isyan ederse, çok tepki gösterirse, o zaman geri vitesi takacaklar. Tepkiler cılız kalırsa, yüksek tarifeden almaya devam ederler. Kim ne kadar kullanmış, o verilere bakacaklarmış. Bunlar boş laflar. Halkın tepkisine göre limit değişikliğine karar verecekler. Bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

BAKANA SORDUM, BOTAŞ’IN MÜDÜRÜ CEVAP VERDİ
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İran’ın doğalgaz kesmesiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu:

“Duyumlarımıza göre, İran’a doğalgazın parasını ödememişiz, o yüzden İran doğalgazı kesmiş. Bu doğru mu, diye sordum. Bir açıklama istedim.  Cevap, Bakan beyden değil, BOTAŞ müdüründen geldi. Bizim böyle bir borcumuz yok İran’a, dedi. Ben hala Bakan beyden bir yanıt bekliyorum. Bu duyumların gerçek olup olmadığını bilmek istiyorum. Türkiye, İran’a doğalgaz borcunu ödedi mi, ödemedi mi,  kamuoyu da bilmeli.”