GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Ekim 2021 Cuma 13:31

Batur planlar için ‘geri vites yok’ dedi: Alanı vereyim, planı yapın!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe ve Beştepeler Planları anlatırken plana itiraz eden odalara tepki gösterdi. Batur “geri vites yok” derken “ya alanı verelim planı yapsınlar ya da nüfus artışı olmadan nerede plan yapılmışsa önüme getirsinler göreyim” dedi.

EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SONSÖZ TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın programında önemli açıklamalarda bulundu.

Programda Gültepe ve Beştepeler Planları'nın vatandaşlara sağlayacağı olanaklar ile bazı meslek odalarının plana yaptığı itirazlar konuşuldu.

EN YAKIN İMAR ADASINDA DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ
Kentsel dönüşüm sürecinde oluşan 'benim alanım yeşil alanda kalıyor' gibi söylemler hakkında vatandaşlara sakin olmaları çağrısında bulunan Batur, şu görüşlere yer verdi:

"Gültepe, 14 mahallesi olan 300 hektarlık alan. Bu meclisimizden, büyükşehirden geçti ve askıya çıktı. Hep oybirliği ile geçti. Daha sonra itirazlar oldu, itirazlar değerlendirildi ve sonrasında parselasyon planlarına başladık. Parselasyon planı şu şekilde; biz anayasasını yaptık. İmar adası, yeşil alan, oyun alanı, rekreasyon alanı ve hastane alanını planda yerleştirdik, imar adalarını teşkil ettik. Yeşil alanları, yüzde 0,86 metrekareden 13 metrekareye çıkardık. Ulaşım yollarını yeniden gözden geçirdik. Neticede Beştepeler'de arkadaşlar bize gelmeye başladı. Benim hissem, evim, yolda kaldı, yeşil alanda kaldı, diye. Bu kötü bir şey değil. Senin hakkın hiçbir zaman havaya uçmaz. En yakın imar adasında ne kadar yerin varsa, o imar adasında seni göstereceğiz. Gültepe’de buna başladık, Beştepeler'de askıdan indikten sonra parselasyon planı yapacağız. O zaman herkes görecek hissesinin nerede olduğunu. En yakın imar adasında değerlendirmek zorundayız. Parselasyon planlarının bozulma gerekçesi olur doğru yapılmazsa…"

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA SOKTUK
Gültepe'deki vatandaşların en büyük beklentilerinin kentsel dönüşüm olduğunu da vurgularken, "2,5 emsal verdik orada. Bu orayı kurtarabilecek bir şey. Gültepe'deki dernek de dün yanımıza geldi. Oda bize dava açtı zaten, bakalım oradan ne çıkacak diye. Gültepeler'e dava açıldı. Beştepeler'e dava açılmadı henüz. Dün derneğe de onu dedik, biz bunu iyi niyetle yapmaya çalışıyoruz. 30 senedir kimse yapmamış bunu. Biz 3'ncü gün teknik ekiplerimizi topladık, Gültepe planlarını istiyoruz dedik. Vatandaşların en büyük beklentisi o bölgelerin dönüşmesiydi. Gültepeli kadınlar önümü çevirmişti, gece oturacak yer bulamıyorum diye. Biz elimizi taşın altına soktuk. Vatandaşı üzmeden, vatandaşın da temsilcisi olarak, bir sözleşme süreci yaşayacağız. Narlıdere’de öyle yaptık. Siz kabul etmezseniz biz bu işi yapabilir miyiz, dedik" dedi.

CEFASINI ÇEKMİŞLER, ŞİMDİ SEFASINI ÇEKECEKLER
Kentsel dönüşüm noktasında vatandaşlara evlerini satmamaları gerektiğini belirten Batur, "Vatandaşa bağırıyoruz. Yerinizi satmayın. İlerliyoruz çünkü. Bu süreçte yerlerini satın almaya gelenler olur, sakın satmayın. 40 yıldır oranın cefasını çekmişler, şimdi sefasını çekecekler. Bu işler süreç içinde sabırla yürütülecek işler. Ballıkuyu bölgesinde bir sıkıntı var. Daha önce başladı o proje. Oradaki küçük hisselerin çok fazla olmasından dolayı sözleşmede bir anlaşmazlık oldu. Büyükşehir bununla ilgili çalışıyor. Mahalle muhtarları ile görüştük. Tunç Başkan'dan randevu alıp gideceğiz. Belediye olarak hisselerimiz var ancak kendimize daire, dükkan gibi bir şey almayacağız. Bütün haklarımızı vatandaşların eksik hisselerini tamamlamak için kullanacağız. Hisselerinin değerlendirilmesinde kullanacağız. Bunun için belediye meclisimizden karar alacağız. Bize gelecekler ve 5 metrekare, 15 metrekare yerim eksik diyecekler. Biz vatandaştan hiç para almadan, bunu yapmayı planlıyoruz. 55 hektar civarında Gültepe ve Beştepeler'de yerimiz var” açıklamasında bulundu.

İŞE KARARLI GİRDİK VE 6 AYDA TAMAMLADIK
“Bir işe kararlı girersen, o kadar hızlı yol alırsın” diyen Başkan Abdül Batur, şunları söyledi:

“Bu işi niye 30 senedir kimse yapmamış? Biz kararlı girdik ve 6 ay içinde bitirdik. Vatandaşımız buraları yapmayın derse, yapamayız. Konak'ta o bölgelerde yaşayan vatandaşlar da artık insanca yaşayabilecek bir ortam arıyor. Ne otobüs yolu var, ne parkları var, ne altyapıları. Bir kere yapacağız sonra herkes mutlu olacak. Nefes alacaklar. Beştepeler’in son halini gördünüz. Yapılan çalışma birebirdir. Meydanların projesi bile hazır. Nerede yeşil alan, park yapılacağı, hepsi hazır. Binanın dizaynı bile hazır. Orada görülenler, gelecekteki Beştepele. Hayali bir şey değil yani. Seviyorum zaten. Kentsel dönüşüm işi, bu kentin en büyük ihtiyacı. Biz de yapmayalım, diyebilirdik. Ancak samimiyet ile girdik bu işe. Muhtarlarımıza bilgi verdik.”

MİMARLAR ODASINDAN 59. GÜN HABER ALDIK
Gültepe planlarıyla ilgili Şehir Plancıları ve Mimarlar Odalarına sunum yaptıklarını hatırlatan Başkan Batur, “Şunu böyle yapın, nüfusu biraz daha düşürün, diye bir eleştiri de gelmedi” dedi ve şunları ekledi:

“Şehir Plancıları Mimarlar Odası'ndan bir mahkeme süreci gelmedi. Sonra askıya çıktık. Şehir Plancıları, Mimarlar Odalarının 59'uncu günde mahkemeye başvurma yetkisi vardır. 59'uncu gün haber aldık. Nüfus artışından dolayı mahkemeye şikayet etmişler. Nüfus artışı olmadan, katsayı artışı olmadan kentsel dönüşüm, nerede yapılmış, bana göstersinler. Nüfus artışı olmadan benim ayırdığım sosyal donatı alanları aynı şekilde içinde olacak. Meydanları, yol güzergahlarını, belediye hizmet alanlarını aynı şekilde koruyarak nüfus artmadan bana plan yapsınlar, bunu değerlendirelim. Kentsel dönüşümde bir değer artışı olur. Mutlaka olur. Kentsel dönüşüm niye yapılıyor ki? Onun oradaki imalatın karşılığı olacak bir yapıyı gelen yapacak ve kendisi de kar edecek. Bizim kenarda yapalım, verelim diye bir şeyimiz yok. Bunu devlet yapamıyor. Ben teklif ediyorum. Katsayı ve nüfus artışı olmadan kentsel dönüşüm örneği versinler . Ya da verelim alanı, bana plan getirsinler, uygulayalım. İtiraz edilir, gerekçesi varsa, tamam deriz. Ancak bu gereksiz. Sadece itiraz etmiş olmak için itiraz edilmez. Ben Mimarlar Odası üyesiyim. Bundan gurur duyuyorum. Gerekçelerine bakacağız. Gerekçeye göre, bıkmadan usanmadan yapmaya devam edeceğiz. Geri vites yok bu işte. Biz bomboş araziye plan yapmıyoruz. Ben bomboş araziye onların istediğinin daha güzel bir planı da yaparım ancak biz mevcut alanda yapıyoruz.”

BÜTÇEMİZ AYAKLARI ÜSTÜNDE DURAN BİR BÜTÇE
Geçtiğimiz günlerde onaylanan Konak Belediyesi tahmini bütçesi hakkında değerlendirmelerde bulunan ve mecliste yöneltilen eleştirilere değinen Başkan Batur, "Bütçemiz, ayaklarının üstünde duran bir bütçe. Anormal olmayan bir bütçe. 634 milyon lira. Geçen yıl 520 milyon liraydı. Yüzde 22'lik artış var. Enflasyon yüzde 20'ler civarında. Tam oturan bir rakam. Baktığımızda 46 milyon lira civarı yatırımlara ayırdık. Kamulaştırma restorasyonlar, bu 46'nın içinde yok. Eskiyen binamızın tadilatları ile 88 milyona çıkıyor yatırım. Belediyelerimize baktığımızda yatırım tutarını yüzde20'leri aşmadığını görüyoruz. Bizim en büyük bütçe yükünü, çalışanlarımızın maaşları oluşturuyor. Konak belediyemizde hiç aksamadan emekçilerimizin haklarını ödedik. Gelirlerimiz biraz pandemi döneminde doğal olarak azaldı. İşgaliye almadık, borçlulara gitmedik. Vatandaştan 80 milyon alacağımız var. Biz devletiz, kamu şirketiyiz. Benim sözümle faiz alınmaması gibi bir durum olamaz. Sosyal ve kültürel hizmetlerde rakamları artırdık ve 18 milyon lira civarında bir para ayırdık. Konak'ta şu anda Kaymakamlık rakamlarına göre Sosyal Hizmetlerde dosyası olan 60 bin kişi var.  Bizim 60 bin kişiye destek verme şansımız yok. Verilemeyen, gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor ve yaklaşık bin kişiye yakın kişiye destek veriyoruz. 60 bin kişi her ay yardım alıyor Kaymakamlıktan. En yüksek sayı Konak'ta" dedi.

BİZİM İÇİN MÜHİM OLAN HİZMET ETMEK
Nüfusa oranla Konak'ta yardım alanların sayısının yüksek rakamlara ulaştığını dile getiren Batur, şu bilgileri aktardı:

"Nüfusu oranladığımızda yüzde 20'ye yakınına tekabül ediyor, yardım alanlar... Biz de bunu destekleyici olarak Sosyal Market yaptık. Bunu Kızılay ile birlikte yaptık.  Destek ihtiyacı olan vatandaşlarımıza kart veriyoruz. Puan usulü ile. Market düzeninde gidiyor oraya, istediğini alıyor. Gelinliğe kadar uzanan bir puan usulü var. Sosyal yardım paketlerine baktığımızda hep belirli gıdalar var. Ancak belki onlara ihtiyacı yok o kişilerin… Kızılay'ın da bu konuda büyük destekleri oluyor. Hayırseverlerimiz var bir de. Bunlardan nakdi destek almıyoruz, yardım alıyoruz sadece. Kıyafetlerde sadece birinci el alıyoruz, kullanılmış kabul etmiyoruz. Bu marketimizden bir tane de Zeytinlik’te açmayı düşünüyoruz. Devletimizin kurumu Kızılay ile bir araya geldik ve güzel projeler yaptık. Bizim için mühim olan hizmet etmek."

VATANDAŞ KAÇ PARA BORCUN VAR DİYE SORMAZ
Mecliste görüşülen bütçe tartışmalarında borçlanılmak istenen 60 milyon TL'lik tutar için de 'hizmet' vurgusuna dikkat çeken Başkan Batur, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz 60 milyon liralık borcu, gerekirse kullanırız, diye aldık. Lazım olursa kullanılacak. Yeni bir bina yapacağız. İller Bankası’na başvurduk zaten. Onu yazdık ki kullanabilelim. Yazmazsak kullanamayız. Biz hizmet konusunda çok iyi projeler yapıyoruz. Geçen gün 13 tane hizmet birimini açtık, 6 tane de yaptığımız çalışma temelini attık. Belediye başkanının kasada parası olması, çok övünülecek bir şey değildir. Önemli olan hizmet etmektir. Belediye başkanı yaptığı hizmetle, eserleri ile övünür. Kaç para borcun var, diye sormaz vatandaş! Tabii ki batacak seviyeye getirmemek lazım. Biz borcunu ödeyebilecek güce sahip belediyeyiz. Devlet bile borçlanıyor. Biz niye borçlanmayalım? Hizmet edeceğiz. 2024'te vatandaş bize ne yaptın, diyecek; ne kadar para biriktirdin demeyecek. Çalışanımıza devlet kurumlarına, borcumuz yok, piyasaya borcumuzu düzenli öderiz, diğer taraftan kredi kullanıp hizmet yaparız."

KONAK BELEDİYE MECLİSİ, EN SAYGILI MECLİS
Meclis içinde muhalefet ve CHP Grubu arasındaki uyumdan memnun olduğunu belirten Batur, "Bizim bir seçim beyannamemiz var. Şu anda yüzde70'ini bitirdik. Yüzde 30'unu da yapacağız. Ancak yüzde 100'ü bitiremezsiniz. Çünkü kentsel dönüşüm var ve uzun süreli bir iş. Özel kalem giderlerini 400 bin TL civarında azalttık.  Geldiğimizde 6 milyon lira civarındaydı. 2 milyon 900 bin liraya düşürdük, sonra 2 milyon 600 bin liraya, şimdi de 2 milyon 200 bin liraya düşürüldü. Bu konser falan yapıldığında oradan karşılanır. Konak Belediye Meclisi çok duyarlı. Eleştirilerini de muhalefetteki arkadaşlar etik değerler içinde yapıyorlar. Ben CHP Konak Grubu ile gurur duyuyorum. Herkes sorusunu sorar, ben bilgi veririm. Her ay bilgi veririz. Meclis toplantılarının başında o ay ne yaptık, ne yapacağız diye bilgilendirme yapıyoruz. Muhalefetteki arkadaşlarımız da her zaman bize yardımcı oluyorlar. Bütçe ile ilgili ya da başka bir konu ile ilgili eleştirilerini yaparlar bunlar normal bizde kendilerine cevap veriyoruz. Bizim tecrübemize de güveniyorlar. Muhalefet grubunu da aldım otobüse bindirdim, yapılan çalışmaları tek tek gezdirdim. Bilgi sahibi olurlarsa yaklaşımları da çok daha farklı oluyor. Kafasında başka soru işareti kalmıyor. Çalışma arkadaşlarıma direktiflerim şu şekilde; partimizde de olsa muhalefette de olsa saygı göstermelerini söylerim. Konak Belediye Meclisi, en saygılı meclis. MHP Grubumuz var mesela, alanı en fazla gezen gruptur. Muhalefet böyle yaklaşırsa insanların çalışma azmi artıyor. Getirdikleri şeyler hep iyi niyetlidir. Onların böyle iyi niyetli yaklaşımlarına biz nasıl yaklaşabiliriz ki başka?" dedi.

BU SORUN, SIRF POLİSİYE TEDBİRLERLE AŞILMAZ

Konak’ın dezavantajlı bölgelerindeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Abdül Batur, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim belli bölgelerimiz de bu olay üst seviyede. Muhtar arkadaşlarımız ile yaptığımız toplantılarda da dile geliyor. Birinci sorun bu. Uyuşturucu, hap ve buna bağlı olarak gençlerimizin vefat etmesi. Emniyet Müdürümüzün hassasiyeti var. Dün bir operasyon yapılmış. Bazı mahallelerde kontrol noktaları oluşturuldu. Mahallelerde giriş çıkışlar bile kontrollü. Sırf polisiye tedbirler ile çözülecek sorun değil bu. İnsanların işsiz olması, gelecek konusundaki kaygıları ve gençlerin eğitimleri yarım bırakması ciddi sorunlar. Bunları çözmemiz lazım. Bu yüzden Roman bölgesine çok ağırlık veriyorum. Valimiz de başta olmak üzere tüm kamu kurumlarının da ağırlığını buralara verdiğini söyleyebilirim. Emniyet Müdürümüz de çalışmaları ile bu konuda hassas olduğunu gösterdi.”