GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:19

‘Batsın bu dünya’ dedirten haber… ‘A2 ehliyet, diplomadan daha değerli’

Çok büyük hayallerle girmişti fakülteye Eray Uluçay... Makine mühendisi oldu ama kader onu kuryeliğe sürükledi.  Okuduğuna pişman mı? Pişman değil, bir gün mutlaka mühendislik yapacağına inanıyor ama "Diploma şu anda bir işe yaramıyor. Bugün için A2 motosiklet ehliyeti, diplomadan daha değerli" diyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - TÜİK, her ne kadar Türkiye'de işsizliğin azaldığını iddia etse de gerçek, kapı gibi karşımızda duruyor. Üniversite mezunu milyonlar, İŞKUR önünde kuyruklar oluşturuyor. Üniversiteli işsizler temizlik işçiliğini bile kabul eder hale gelirken, sonunda mühendis kuryemiz de oldu.  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirip diploma alan ama mesleğini stajlar dışında hiç yapamayan bir gencin öyküsünü bulacaksınız bu yazıda...

28 YAŞINDA, MESLEĞİNİ STAJYERLİK DIŞINDA HİÇ YAPAMAMIŞ BİR KURYE
Asker bir babanın oğlu, Eray Uluçay... Baba nereye, aile oraya taşınmış. Son görev yeri Manisa... Emeklilik gelince, soluğu İzmir'de almışlar, yerleşmişler Karataş'a... 2010 yılında Kocaeli Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği okumuş Eray... Bir sağlık sorunu yaşayınca, ailesinin yanına dönmek zorunda kalmış, yani Manisa'ya... "Elektrikte bir şeyler öğrendim, makine okuyayım" demiş ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne girmiş. 2019'da diplomasına kavuşmuş. Eray, bugün 28 yaşında. Ve motorlu kuryelik yaparak ekmeğini kazanıyor.

FAKÜLTEYE GİRDİĞİMDE ÖYLE BÜYÜK HAYALLERİM VARDI Kİ...
Sordum Eray'a, "Mühendislik fakültesine girerken duyguların nasıldı, şimdi ne değişti o duygularda?" diye... Tüm samimiyetiyle yanıt verdi:

"Zorunlu staj dışında mesleğimi hiç yapamadım ya, yanarım ona yanarım. 2010'da Kocaeli Üniversitesi'nde elektrik okurken çok iddialıydım. Fakat elektrik bölümü bana hitap etmedi, bu mesleğin bana göre olmadığını anladım. Bir de sağlık sorunu yaşayınca, okulu bıraktım. Celal Bayar Üniversitesi'ne girdiğimde çok büyük hayallerim vardı. Fabrikalarda, çeşitli alanlarda çalışırım, mesleğimi en iyi şekilde icra ederim, diye düşündüm. Ufak bir yerden başlarım, yükselirim, diyordum. Okul bittiğinde stajımı yaparken, o fabrikada kalmamı istediler. Hayallerim gerçekleşmek üzereydi. Ama pandemi çıktı. Çarkların hepsi durdu. Artık orada bana ekmek yoktu."

İYİ Kİ A2 EHLİYETİMİ ALMIŞIM
Eray, sonrasında pazarlama sektörüne girmiş. 4-5 ay çalıştım ama alışamadım. Bir yıl önce motosiklet ehliyeti aldım. Ehliyeti alınca aklıma düştü; kuryelik yapabilirim, dedim. İyi ki o ehliyeti almışım. Aralık başında bir yerde kurye olarak işe başladım. Bir ay sonra motorun üstündeyken bir araba çarptı; kaskım ve diğer koruma malzemelerim sayesinde bana bir şey olmadı. Motorun üstünde özgür olmayı seviyorum. Mühendisliğe dönsem bile motorlu hayatım olacak. Kurye olunca, mühendislik hayallerim bitmedi.  Hala bir umudum var. Şu pandemiden bir kurtulalım, ondan sonra mühendisliğimi yapabileceğim iş peşinde koşacağım."

KURYELİK YAPARKEN YUVA KURMAK MI? MÜMKÜN DEĞİL!
Kuryelik yaparak ekmeğini kazanan bir makine mühendisi... Acaba hayatından memnun mu? Mühendis apoletli kurye olarak evlenin bir yuva kurmak istiyor mu? Böyle bir şeye cesareti var mı? Tüm bu soruları birbiri ardına sordum. Eray Uluçay, "Kurye olmaktan hiç yüksünmüyorum. Aileme yük olmamaya çalışıyorum. Sonuçta ailem benim eğitimim için dünyanın parasını harcadı, diplomamı aldım. Doğrusunu isterseniz, diplomanın bir işe yaramadığını gördüm. Öyle ki, A2 ehliyet, şu anda diplomadan çok daha değerli" yanıtını verdi. Evlilikle ilgili soruya yanıt vermeden önce, derin bir nefes aldı, "Bir kız arkadaşım bile yok Muhittin Abi... Olsa da öyle bir şeye cesaret edemezdim. Kuryelik yaparken yuva kurmak mı? Mümkün değil!" dedi.

EVE DÖNÜNCEYE KADAR AİLEM DİKEN ÜSTÜNDE YAŞIYOR
Merak ettiğim bir şey de şuydu: Acaba Eray, elinde mühendislik diploması olduğu halde kuryelik yapacağını söylediğinde, ailesi nasıl bir tepki vermiş olabilir? Eray, bu diyaloğu yaşadıkları anı şöyle anlattı:

"Annem de babam da çok üzüldüler. Biz seni kurye olasın diye mi okuttuk, dediler. Haklıydılar ama şartlar böyle, yapacak bir şey yok. Gittikleri her yerde, her dost muhabbetinde bana mühendislik işi arıyorlar. Ben de çok aradım. Maaştan, paradan vazgeçmiştim, tecrübe kazanmak için parasız çalışayım dedim, onu bile kabul etmediler. Annem babam, ben işten eve dönünceye kadar hep diken üstünde. Tedirginler. Bana bir şey olacak diye ödleri kopuyor."

ÜNİVERSİTEYİ BİTİRENLER, HAYATIN SÜRPRİZLERİNE HAZIR OLMALI
Peki, Eray, üniversite mezunu olup da kuryeliği küçümseyenler için ne düşünüyor? Onlara kurye olmalarını tavsiye ediyor mu? Eray Uluçay, "Hayattaki her şey bir tecrübedir" dedi ve diplomalı işsiz olarak kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara ve üniversiteye büyük hayallerle girmeye çalışan gençlere şu mesajları verdi:

"Baştan söyleyeyim; kuryelik yapmak için motoru sevmek lazım. Eğer motor kullanmayı sevmiyorsanız, harçlığımı kazanayım, bari kuryelik yapayım, demeyin. Çok zor bir iş. Paket gecikse sana söyleniyorlar. Sabır isteyen bir meslek. İki tekerlek üzerinde her dakikanız tehlikede. Ama hayat sürprizlerle dolu. Üniversiteyi bitirenler, hayatın sürprizlerine hazır olmalı. Gördüğünüz gibi ben Eray Uluçay, mühendisliğe niyet ettim, kurye oldum. Şartlar ne olursa olsun, insanlar hayallerinden vazgeçmemeli. Şu anda pandemi nedeniyle olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Ben üniversiteyi bitirdiğimde işsiz kalacağım, diye önyargılı olmasınlar; bitirsinler okullarını, mesleklerini kazansınlar. "