GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Ocak 2016 Çarşamba 17:22

Basmane Çukuru'na ilk itiraz borsada tavan yaptırdı

Basmane Çukuru’nun önceki gün gerçekleşen ve İzmirli 3 işadamı tarafından teklif verilen ihaleye ilk itiraz projenin sahibi Kemal Zorlu’dan geldi. Zorlu’nun itirazının ardından firmanın hisseleri Borsa İstanbul’da tavan yaptı.  

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Kamuoyunda ‘Basmane Çukuru’ olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin ihalesine ilk itiraz projenin sahibi Güç Yapı A.Ş.’den geldi. İtiraz sonrası şirketin hisseleri Borsa’da tavan yaptı.

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan ve 117 ve 90 milyon dolar tahmini bedellerle ihaleye çıkıp talip bulamayan Basmane Çukuru, yıllardır ‘İzmir’in utanç çukuru’ olarak adlandırılıyordu.

Gelinen süreç ardından TMSF, önceki gün çukuru üçüncü kez ihaleye çıkardı. 80 milyon dolar muhammen bedelle İzmirli 3 işadamı Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’a ait Livamine Madencilik A.Ş. tarafından teklif verildi. Şirketin ortakları arasında Mesut Sancak ile birlikte Rıza Akça ve Namet ile Maret’in sahibi Sakaryalı İşadamı Tarık Kaya da yer aldı.

ZORLU’DAN İLK İTİRAZ
İhalenin ardından ilk itiraz ise projenin sahibi Güç Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu’dan geldi. Mazhar Zorlu Holding bünyesinde yer alan Güç Yapı tarafından yapılan itiraz açıklamasında, ”TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ’nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ’nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ’nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz" ifadesine yer verildi.

BORSA’DA TAVAN YAPTI  
Kemal Zorlu’nun ilk itirazı gündemde bomba etkisi yaratırken, Borsa İstanbul’da firma hisselerinin dalgalanmasına neden oldu. İtirazın açıklanmasının ardından Mazhar Zorlu Holding’e ait hisseler günün en çok değerlenen kağıtları oldu. Firmanın hisseleri 1.29 değere yükselen hisselerde yüzde 20’lik artış yaşandı. Holding, günün en çok değerleneler listesinde ikinci sıraya çıktı.