GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Haziran 2019 Perşembe 11:46

Başkasının indirimli kartını kullanan İzmirli yandı! 13 bin TL ceza var

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü ücretsiz ve indirimli kartları başkalarına verenlerle ilgili uyarıda bulundu.  Denetimleri sıklaştıran kurum, bir öğretmene kartını başkasına verdiği için 13 bin TL’ye kadar para cezası kesme kararı aldı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de şehir içi ulaşımın bel kemiği olan tekerlekli taşımacılıkta önemli bir rol üstlenen ESHOT Genel Müdürlüğü bir yandan hizmet verirken diğer yandan denetimleri arttırdı. Kurum, İzmir genelinde indirimli ve ücretsiz kart kullanma hakkına sahip olan kişilerin kartlarını başkalarına verenleri uyardı. Konuyla ilgili afiş ve duyuru çalışmaları yapılırken uyarıları dikkate almayanların tespit edilmesi halinde yasal işlem yapılacağını belirtti.

Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda tespit edilen bir öğretmen hakkında cezai işlem uygulandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi,  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na da yansıyan dosya kapsamında indirimli öğretmen kartını başkasına kullandıran öğretmen hakkında işlem yaptı. 5728 sayılı Kanunun 67. maddesiyle değiştirilen 1608 sayılı Kanunun 2. maddesi gereğince 651,00-TL ile 13.022,00-TL aralığında idari para cezası verilmesine karar verdi.

KAÇ KİŞİ KULLANIYOR?
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre İzmir’de 425 bin öğrenci kartı ulaşımda indirimli olarak yararlanıyor. Ayrıca, 28 bin öğretmen de indirimli kart kullanıyor. Yine 60 yaş kartı kullanan kişi sayısı da 70 bini buluyor.  Ulaşımda, indirimli tarifelerden yararlananlar dışında hiç ücret ödemeyen ve bakanlar kurulu kararıyla ücretsiz biniş hakkı bulunan meslek grupları da yer alıyor. Engelli, basın kartı, TÜİK Personeli, zabıta, polis, asker gibi sınıflarda olan 300 bin kişi ise hiç ücret ödemiyor.  Kent genelinde ulaşımda ücretsiz ve indirimli faydalananların toplamı 800 bin kişiyi aşıyor.