GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Kasım 2016 Pazartesi 12:49

Başkanlar Kurulu’ndan istismar düzenlemesine tepki

İzmir iş dünyasının başkanları TBMM’de gündeme gelen cinsel istismar önergesine karşı açıklama yaptı. Başkanlar, yaptığı açıklamada tecavüzün meşrulaştırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederken hatadan dönülmesi için çağrı yaptı.

EGEDESONSÖZ - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) iki gün önce yasa tasarısı olarak gündeme gelen ve cinsel istismar suçlarında mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini öngören önerge ülke gündeminde tartışılmaya devam ediyor.

İzmir’in Başkanlar Kurulu da topa girdi. İçerisinde Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli,  Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ziraat Odası Başkanı Rakip Becer, BASİFED  Başkanı Levent Akgerman, ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, EGİAD Başkanı Seda Kaya, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, EGİFED Başkanı Temel Aycan Şen,  Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu ve çok sayıda ismin yer aldığı kurul yaptığı açıklamada tasarıyı protesto etti.

İŞTE O AÇIKLAMA

“Geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda bir grup iktidar milletvekili tarafından cinsel istismar suçunda yargılamaya ilişkin verilen önerge, toplumda derin bir kırılma riskini ortaya çıkarmıştır. Siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan çok zor bir konjonktürden geçen ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz son şey yeni bir kamplaşma tehdididir. Bu tehdide karşı toplumun tüm kesimlerini sağduyuya davet etmek amacıyla bir açıklama yapma zorunluluğu hasıl olmuştur.”

EN SERT YASAL TEDBİR ALINMALI

“Türkiye’nin, çocuk istismarına karşı en sert yasal tedbirleri alması, tartışılmaz bir zorunluluktur. Hal böyleyken, bu sorunla mücadeleyi geriletecek, çocuk istismarını meşru kılıp özendirecek bir yasal düzenleme arayışına girmek, kabul edilemezdir. Ülkemizde bir yılda mahkemeye intikal eden 16 bin 957 cinsel istismar vakasının 13 bin 968’inin mahkumiyetle sonuçlanmış olması, sorunun ciddiyetini çok net ortaya koymaktadır. Söz konusu tartışmalı önergeyi verenlerin gerekçesi olan “erken yaşta evlendirilmiş ama bu durum yasal olmadığı için mahkumiyet almış çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi” savı, pek çok hukukçunun dile getirdiği gibi ancak dosya bazında mahkemelerde ele alınması gereken bir vakıadır.”

OLDU BİTTİYE GETİRİLMEDEN…

“Ülkemizde reşit olmayan çocukların evlendirilmesi ve çocukların istismarı hiçbir şekilde tolere edilmemelidir. Bu durumu meşru kılacak, istismarı özendirecek düzenlemeler gündeme dahi getirilmemelidir. Bu gerçekler ışığında, söz konusu yasal düzenleme oldubittiye getirilmeden, toplumun tüm kesimlerinin görüşleri alınarak, gerçekten bir mağduriyet varsa bunun çözümü için de konsensüs arayarak yeniden ele alınmalıdır. Bununla da yetinilmemeli, ülkemizin demokrasi ve insan hakları standartlarını yükseltmek amacıyla çocuklara cinsel istismarı ve kadına şiddeti kökünden bitirecek bir seferberlik başlatılmalıdır. Cinsel sömürü ve istismar dahil olmak üzere çocuklara dönük tüm suçların önlenmesi hususunda toplumsal farkındalık yaratmak üzere aileleri, çocukları ve eğitmenleri bilgilendirmeyi amaçlayan kampanyalar düzenlenmelidir.”

HEDEFLERE ÇOCUKLARA VERDİĞİMİZ DEĞER KADAR ULAŞIRIZ

“Ülke olarak gelecek hedeflerimize ancak çocuklarımıza verdiğimiz değer oranında ulaşabileceğimiz unutulmamalıdır. Türkiye; iktidarı, muhalefeti ve sivil toplumuyla bu sorunu demokratik olgunlukla tartışıp en doğru kararı vermeyi başarmalıdır. Ülkemizin bu dirayeti göstereceğine olan inancımız tamdır.”