GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Ekim 2024 Salı 16:33

Başkan Zeyrek'den imar yönetmeliği açıklaması: Kısa sürede hayata geçirmek istiyorum!

Dünya Mimar Günü, Mimarlar Odası Manisa İl Temsilciliği’nin ev sahipliğinde kutlandı. Mimarlar Odası’nın yeni hizmet binası ‘Kırmızı Ev’de gerçekleştirilen kutlama programına katılan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, imar yönetmeliğine dikkat çekti. Başkan Zeyrek, “Paydaşlar olarak Fen İşleri’nden sorumlu Başkan Yardımcıları ve oda temsilcilerinin yer aldığı imar yönetmeliğini en kısa sürede hayata geçirmek istiyorum” dedi.

Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü, Mimarlar Odası Manisa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen programla kutlandı. Mimarlar Odası’nın yeni hizmet binası ‘Kırmızı Ev’de gerçekleştirilen kutlama programına Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Mine Hacıalibeyoğlu, Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Gülhan, Mimarlar ile meslek odalarının temsilcileri katıldı. Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Gülhan, Dünya Mimarlık Günü’nün 2024 temasının ‘Katılımcı Kentsel Tasarımda Yeni Nesli Güçlendirmek’ olarak belirlendiğini söyledi. Oda Başkanı Gülhan, “Manisa özelinde şehrimizin geleceğini bu tema üzerinden ele alırsak, her şeyi yöneticilerden ve idarecilerden beklemek doğru bir yaklaşık değildir. Bizler birey olarak sivil toplum kuruluşları olarak şehrimizin geleceği için elimizi taşın altına koymalı, yapılan çalışmalara destek vermeliyiz” dedi.

Gülhan; “Kırmızı Ev Mimarlar Odası olarak hizmet verecek
Oda Başkanı Mahir Gülhan, Mimarlar Odası olarak Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak ortak çalışmalar için bir araya geldiklerini ve protokol imzaladıklarını söyledi. Gülhan, “Kırmızı ev olarak Manisa’ya kazandırılan önünde durduğumuz tescilli eser bundan böyle kentimize mimarlık ve şehircilik anlamında Mimarlar Odası ile Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı ortak çalışmalara ev sahipliği yapacaktır. Kırmızı ev en iyi şekilde korunacak ve yaşatılacak, özellikle gençlerin faydalanacağı sanatsal faaliyetlerin, bireysel eğitimlerin, meslek içi seminerlerin, yenilikçi buluşmaların merkezi haline gelecektir. Meslektaşlarımız ve sivil toplumun katılımları ile sürekli yaşayan örnek bir yapı olacaktır. Mimarlar Odası’na vermiş olduğu bu destekten ötürü Ferdi Zeyrek Başkanımıza teşekkürü bir borç bilirim. Geçmişte Mimarlar Odası’nda Ferdi Başkanımla yöneticilik yaparken, ileride böyle bir tarihi yapıya geçeceğimiz günleri hayal etmiştik. Diğer illerde açılan şubelere gıpta ile bakmıştık. Kısmet bugüneymiş” ifadelerini kullandı.

Başkan Zeyrek; “Bizim için burası hayaldi”
Daha önce Mimarlar Odası Başkanlığı da yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ise, Dünya Mimarlar Gününü kutladı. Başkan Zeyrek, “Bizim için burası bir hayaldi. Mimarlar Odası Başkanlığı ve yöneticiliği yaptığım dönemlerde belediye başkanlarından hep şunu istedik. Dedik ki ‘bize tarihi bir yapı verin. O yapıyı ayakta bizler tutalım. Maalesef bugüne kadar hangi kapıyı çaldıysak yüzümüze kapandı. Göreve ilk gelir gelmez Mahir Başkan ziyaret ettiğinde bu benim için olmazsa olmaz bir hizmetti. Çok sevdiğim odama böyle bir değer kazandırdığımız için çok mutluyum. Tüm meslektaşlarımıza, şehrimize hayırlı olsun. Mimarlar Odası temsilciliğimiz şube de olacak en kısa zamanda” diye konuştu.  

“İmar yönetmeliğini için çalışmalara başladık”
Başkan Ferdi Zeyrek, Manisa’nın en kısa sürede imar yönetmeliğine de sahip olması gerektiğini ifade etti. Zeyrek, “Yönetmelik çalışmalarına da Daire Başkanımız ile başladık. Burada paydaşlar olarak hem Fen İşleri’nden sorumlu Başkan Yardımcıları hem de oda temsilcilerimizin yer aldığı imar yönetmeliğini en kısa sürede hayata geçirmek istiyorum. Maalesef Manisa’mda yöneticilerin böyle kaygıları yoktu. İmar yönetmeliğini bir an önce oluşturmak istiyorum” şeklinde konuştu.

“Ortak aklı ana hedef olarak belirledim”
Ortak akıl oluşturmayı ve sorunları ortak akılla çözmeyi ana hedef olarak belirlediğini vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, “7-8 yıldır çözülmeyen bir imar planı sorunumuz vardı. 8 yıldır neden imar planı yapılmadığını ben çok iyi biliyordum. Çünkü paydaşlar hiçbir zaman masaya davet edilmemişlerdi. Bunu hep dile getiriyorduk. Temmuz ayından sonra yeni oluşacak olan imar planına paydaşlar olarak Mimarlar Odası’nı, şehir plancılarını davet ettik. Temmuz ayındaki mecliste askı sürecini gerçekleştirdik ve nihayet 8 yıldır yapılmayan imar planı askı süreci sona erdiğinde hiçbir kurum itirazı olmadan neticeye kavuştu” dedi.

“İyi ki böyle bir odanın üyesiyim”
Mimarlar Odası’nın Manisa’ya çok güzel değerler kattığını dile getiren Başkan Zeyrek, “Bu oda bize her şeyi verdi ama maalesef biz odamıza gerekli olan şeyleri verememiştik. Belki bugün Kırmızı Ev küçük bir şey ama önemli bir adım diye düşünüyorum. Odamızın ve tüm örgütlü üyelerimizin bunu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Mimarlık örgütünü temsil eden tüm üyelerimizin bu şehrin geleceğine imza atan kişiler olduğunu bilmek ve gençlerimize bu yolu açmak beni çok mutlu ediyorum. İyi ki böyle bir odanın üyesiyim” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Gülhan, Mimarlar Odası’na verdiği desteklerden dolayı Başkan Ferdi Zeyrek’e çiçek ve plaket takdim etti.