GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Aralık 2020 Salı 14:40

Başkan Uçak’tan ‘ihracat’ yorumu: Pandemiye rağmen bunu yaptıysak…

1 milyar 3 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatıyla 54 yıl sonra rekor kırdıklarını hatırlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, "Pandemiye rağmen bunu başardık. Pandemi nedeniyle katılamadığımız fuarlara katabilsek, ürünlerimizi anlatabilseydik, en az 100 milyon dolarlık daha artımız olurdu" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçılar Birliği'nden gelen rekor ihracat haberi, iş dünyasına büyük moral oldu. 7 tarım birliği içinde 2019 yılını 890 milyon dolarlık ihracatla ancak üçüncü olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 1 Ocak-19 aralık tarihleri arasında 1 milyar 3 milyon dolar barajını aşarak 54 yıl sonra rekor seviyeyi yakaladı. Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, bu rakamın bir başarı olduğunu kabul ederken, "Biz bunu pandemiye rağmen başardı. Bir de pandemi olmasaydı..." dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

100 MİLYON DOLAR YÜKSEK OLABİLİRDİ
"Biz bunu kolay başarmadık. Ekip olarak başardık. Kimin sorunu varsa, yanındaydık. Üretici nerede tıkandıysa, onun sorununu çözdük. Devlet, koronayla mücadelede bizi yasaklar kapsamı dışında tutarak en büyük güzelliği yaptı. Bu bizim için büyük bir fırsattı, kıymetti. Biz masa başında değil, sahada, tarlada, ihracatçının yanında olacağımızı söyleyerek göreve geldik. Şimdi bu birlikteliğin, örnek dayanışmanın semeresini topluyoruz. Eğer pandemi sürecini yaşıyor olmasaydık, bizleri çok mutlu eden, gelecek için umutlandıran ihracat rakamımız 100 milyon dolar daha yüksek olabilirdi. Buna rağmen çok iyi iş yaptık. Aktif çalışan 600 üyemizi, tüm üreticilerimizi kutluyorum. Ciddi emekler sarf ediyoruz."

NEDEN YETERLİ BULMUYORUZ?
Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, pandemi nedeniyle katılmayı çok istedikleri pek çok fuara katılım gösteremediklerini, dolayısıyla Türkiye'nin ürünlerini yeterince anlatamadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Fuarlara katılma imkanımız olsaydı, ihracatımız daha yüksek olurdu. Bundan hiç kuşkumuz yok. Bir de bizim projelerimiz vardı. Pandemi nedeniyle o konuda müşterilerimizi bilgilendiremedik. Katma değerli, yani sanayi ürününe dönüştürülmüş tarım ürünlerimizi daha çok kesime anlatmamız lazım. Fakat pandemi engel oldu. Buna rağmen doğru yolda olduğumuzu görmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

TARIM ALANLARINI KORUMAMIZ LAZIM
Başkan Hayrettin Uçak, Türk tarımının her zaman desteklenmesi, teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, tarım alanlarının imara açılmasını düşüncesini eleştirdi. Başkan Uçak, "Bugün mandalina ağaçlarıyla ünlü pek çok ilçemizde, yerleşim alanında mülk sahipleri, buralara imar gelsin de, villalar yapılsın, daha çok para kazanayım, beklentisi içinde. Biz buna karşıyız. Belki yeni tarım alanları açmak mümkün olmayabilir ama mevcutları korumamız lazım. Her yer betonlaşırsa, beton mu yiyeceğiz? Buna kesinlikle izin verilmeli. Mesela narenci ürürümüz yüzde 50 azaldı.  Gerçi bunda son yağmurlar etkili oldu ancak tarımda daha çok üretmek zorunda olduğumuzu bir an bile olsun aklımızdan çıkarmamalıyız."