GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
24 Ağustos 2022 Çarşamba 09:18

Başkan Tuncay Sayılkan: Eczaneler açık, şimdilik

2010 yılında yüzde 28-29 olan karlılık oranının bugün itibariyle yüzde 18,5-19’a gerilediğini, bunun yüzde 15’inin işletme giderlerine gittiğini belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yüzde 1,85’lik küçük bir dokunuşla, mış gibi yaptılar. Böyle giderse eczaneler teker teker kapanır. İlaca gelen her zam, bizi daha çok zarara sokuyor” ifadelerini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Eczacıların isyanı, her geçen gün biraz daha büyüyor. Bir yandan hastaların piyasada olmayan ilaçlarını temin etmek için boğuşan eczacılar, artan işletme giderlerine karşın kar oranlarının azalmasıyla sonunda isyan bayrağını çekti. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bugünden itibaren, “AÇIK şimdilik, Artan Maliyetlere Yetişemiyoruz, İlaç Yokluğuna Alışamıyoruz. ECZANELER KAPANMASIN” yazılı afişleri İzmir’deki tüm eczanelere dağıtmaya başlayacaklarını söyledi. Başkan Sayılkan, eczanelerin kazancının çok büyük bir bölümünün işletme giderlerine gittiğini, bu gidişle kapanan eczanelerin sayısının artacağını iddia etti.

EURO KURUNUN ARTIRILMASI DA ÇÖZÜM OLMADI, ÇÜNKÜ…
Gidişatın çok kötü olduğunu, pek çok eczanenin çarkı çeviremez hale geldiğini anlatan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “İşletme giderleri çok arttı. Asgari ücret arttı, enerji fiyatları arttı, maliyet 2,5 kat arttı. Buna karşın gelirin aynı oranda artmadığını görüyoruz. Eczacıların kar oranları, bugüne kadar hiç olmadığı kadar düştü” dedi. Euro kurunun 6,41 liradan 7,80 liraya çıkarılmasının da çözüm olmadığını, çünkü gerçek euro kurunun 18 liraya çıktığını hatırlatan Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

YÜZDE 1,85’LİK İYİLEŞTİRMEYLE MIŞ GİBİ YAPTILAR
“İlaç Fiyat Kararnamesi’nde küçük bir dokunuş yaparak, eczanelerin kar oranını yüzde 1,85 olarak artırdılar. Bunun kararının verilmesinin ardından ertesi gün, eczanelerin kar oranlarını artırdık, diye duyurdular. Böyle bir artış, dünyanın hiçbir yerinde artış olarak değerlendirilmez. Buna rağmen yine ilaç yok piyasada. Eczacı bir yandan kendi derdiyle uğraşırken, diğer yandan da vatandaşın bulunmayan ilacını temin etmek için çaba harcıyor. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yüzde 1,85’lik artış yaparak, mış gibi yaptılar. Bu şekilde biz bu işin içinden çıkamayız. Yaşadığımız sıkıntıyı anlatmaya çalışıyoruz. Totalde yüzde 1,85 oranında karlılığa dokunan bir şey var ama biz yüzde 30, yüzde 40, yüzde 100’lük kayıptan söz ediyoruz. Yüzde 1,85’in yaramıza merhem olması mümkün değil. Geçen hafta Sağlık Bakanı’na gidildi. Arkadaşlar, bu bizi kurtarmaz, bizi ayakta tutamaz dediklerinde Sağlık Bakanı, (Bundan daha fazlasını yapamam. Çünkü bu Maliye’yi ilgilendirir, ben Sağlık Bakanıyım. Ben bunu Maliye’den onay almadan yaptım) yanıtını vermiş. Bizim sorunumuzu kim çözecek peki?”

KARLILIK ORANI 12 YILDA YÜZDE 28’DEN YÜZDE 19’A GERİLEDİ
Bir mücadele ortaya koyduklarını, bu yaptıklarının daha fazla kazanmak veya şımarıklık olmadığını özellikle altını çizen Başkan Tuncay Sayılkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 1,85’lik iyileştirmeyle aklımızla dalga geçiyorlar. Biz net olarak diyoruz ki, bu şartlarda biz bu işi sürdüremiyoruz. Eczanelerin 2010 yılında yüzde 28-29 olan karlılık oranı, şimdi yüzde 18,5-19 seviyesinde. Bu brüt oranın önemli bir bölümüyle işletme giderleri karşılanıyor. Yüzde 15’e varan işletme giderlerimiz var. Bizim işletme giderimiz her yıl üç-beş puan artarken, gelirimiz bir-iki puan azalıyor. Bu durum bizi tükeniş noktasına doğru sürüklüyor. Her zam sonrası bizim karlılığımız azalıyor. Kiralar, personel gideri, elektrik gideri arttığında, bir yıl sonra masrafları karşılayamaz duruma geliyoruz. Birçok kapanan eczane oldu. Yeni mezun gençler var. Onlar devralıyorlar. Vatandaş, kapanan eczaneyi fark etmiyor bu şekilde. Gençlerin, bu ekonomik tabloda sürdürmeleri mümkün değil. Türkiye’de 29 bin noktada hizmet veriyoruz. Mış gibi yapılan düzenlemelerle bir sonuca varamayız. Radikal çözümler bekliyoruz, istiyoruz.”