GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Aralık 2020 Pazartesi 14:16

Başkan Tugay'dan yetki çıkışı: Bölge belediyenin yükümlülüğünde değil!

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Mavişehir’de yaşanan su baskınıyla ilgili sorumluluğun yerel yönetimlerde olmadığını söyledi. Tugay, “Bu bölgede imar planı ve düzenleme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. Biz sadece çöp topluyor ve rutin işleri yapıyoruz. Emlak Konut’tan gelen sorunlar bugünü etkiliyor. Bölge belediyenin yükümlülüğünde değil” dedi.

EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay İzmir’in en prestijli bölgesi olan Mavişehir’deki su baskını ve deniz taşmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin önlemleri almak için proje yürüttüğünü anlatan Tugay, sorumluluğun eski planlar ve yetkiler nedeniyle Emlak Konut’un uygulamalarından kaynaklandığını ifade etti.

'DENİZLE KARA ARASINDA ÇOK CİDDİ KOT FARKI VAR'
Bölgede yaşanan sıkıntının karadaki zeminde yaşanan çökme ve denizin yükselmesinden kaynaklı oluşan kot farkından kaynaklandığını belirterek olayla ilgili gelişmeleri değerlendiren Tugay  Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sabah 5 civarında Mavişehir muhtarımız arayıp durumu anlattı, arkadaşlarımızı uyardım ve ilk müdahaleler yapıldı. Birkaç saat içerisinde oradaki tüm sular çekilecek. Olay şansız bir olay. Hasarı düzeltmek için gerekeni yapacağız, geçen yıl bu zamanlarda bir taşkın yaşandı ve bunun tamamen denizin yükselmesi ve önündeki setin bazı yerlerden taşmasıyla olduğunu geçen yıl gördük. O zaman seti güçlendirdik ve sonrasında kış boyunca yağmur oldu ama taşkın yaşanmadı. Kalıcı olarak düzelmesi için Büyükşehir’in şu an bir set çalışması var. Alttan da deniz sızıyor, denizle kara arasında çok ciddi kot farkı var. Muhtemelen ilk yapıldığı zamanlar böyle değildi, hem karanın çöktüğünü hem de denizin yükseldiğini düşünüyoruz. Ani yağışlarla denizin yükselmesiyle denizde taşmalar her yerde yaşanıyor. Dün de yağmur çok yağdı ama sabaha karşı bu olay olduğunda yağmur yağmıyordu. Net olarak biliyoruz; bir anda deniz yükseldi bazı yerlerde seti aştı, bazı yerlerde basınçtan kaynaklandı hemen kapatılmış ama o kadar hızlı gelmiş ki durdurulamamış. Şu anda bir akıntı yok, pompalar ve vidanjörler çalışıyor. Deniz bir anda dolunca hemen boşalmıyor. Yağmurun olmadığı saatlerde olduğu için rögarlarla ilgili de bir sıkıntı yok.”

'İNSANLAR ŞİKAYET ETMEKTE HAKLI'
Mavişehir’de yaşanan sel felaketiyle ilgili geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrar etmesinden kaynaklı insanların şikayet etmesini haklı bulduğunu belirten Tugay, “Bu durum tabi ki çok üzücü, insanlar şikayet etmekte çok haklı. Bahsettiğimiz yer Mavişehir, herkesin yaşamak istediği bir yer. Daha önceden de benzer şeyler birkaç defa yaşanınca insanlar doğal olarak tepki gösteriyor, haklılar. Burada şu anda bir set çalışması yapılıyor bu taşkınların önünde geçilecek. 3-4 ay oldu en geç bir yıl içinde bitecek diye konuşuldu. Son yağmur günlerinde çalışılamamıştır ama ekipler çok hızlı çalıştı, en geç Haziran - Temmuz aylarında bitecek. Büyükşehir hızlı bir şekilde çalıştı ama bürokratik süreçlerden kaynaklı bir uzama olmuştu” dedi.

'BU BÖLGE BELEDİYENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE OLAN BİR YER DEĞİL'
Tugay, erken saatlerde yapılan uyarılarla nispeten daha az hasarla olayın atlatıldığını söyleyerek, “Bir tane bile zarar görmesi kötü bir durum. Bundan sonraki süreçte mutlaka ek tedbirler alınıp dikkatli olunacak” dedi. Mavişehir bölgesinin toplu konut alanı olduğunu söyleyen Tugay, bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Objektif olmak lazım, gerçek şu: Mavişehir şu anda deniz seviyesinin altında. Eskiden bu kadar yüksek olmayan denizin yükselmesi; küresel ısınmaya, buzulların erimesine de bağlı. Bizim şehirleşme anlamında yaptığımız bir hata olduğunu görmemiz lazım. Zamanında bu planları yapan kurumlar, Emlak Bankası; o zaman altyapının sorumluluğunu da kendine almış, protokollerle taahhüt etmiş. Bu bölge belediyenin yükümlülüğünde olan bir yer değil. Emlak bankası; TOKİ’ye ve Emlak Konut’a ayrılınca yeni devralan kurumlar ‘eski protokol bizi bağlamaz’ gözüyle bakıyor ama şu an Mavişehir toplu konut bölgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı. Sosyal donatı alanlarını biz korumaya çalışıyoruz. Biz belediye olarak çöp toplayıp rutin işleri yürütüyoruz. Sorunu bugün ile değil geçmişiyle birlikte değerlendirmek lazım”