GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Şubat 2021 Pazartesi 16:15

Başkan Tugay’dan Emlakbank Konutları çıkışı: Halk yapının korunmasını istiyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay tartışmalara neden olan Atakent’teki Emlakbank Konutları’nın dönüşümü konusunda yeni açıklama yaptı. Tugay, “İnsanlar buranın yapısının mevcut haliyle korunmasını istiyor. Bize teşekkür ediyorlar. Toplam 1500 mülk sahibi var. Eylemlere ve çağrılara bile katılmıyorlar” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karşıyaka İlçesi Atakent Mahallesi sınırları içinde yer alan Emlakbank Konutları’nda oturanların bir kısmı eski imar planlarından gelen haklarını kullanmak istediklerini belirterek belediyeye başvuru yaptı. Önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın onayıyla eski plandan kalan taban alanı kullanımı yüzde 40’a çıkartıldı. Bazı yerlerde inşaat başlarken konutların genelinde yüzde 21-33 bandında bir kullanım olduğu ifade edildi.  Geniş bahçeli binaların alanlarını daraltan, yeşili azaltan ve binaları sıkışık hale getirecek olan talep sadece üç bina ile sınırlı kalırken Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise çalışmaların devam etmesine karşı çıktı.

Emlakbankası konutlarında yaşayan bir grup vatandaş platform kurarak belediye hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Platform Başkanı Nevzat Özkılıç ise geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dosya vererek sorunlarının çözümünü istemişti.

Konunun yeniden gündeme gelmesi üzerine Belediye Başkanı Cemil Tugay yeni açıklamalarda bulundu. Egedesonsöz’e konuşan Başkan Tugay, “Orada 1500’e yakın mülk sahibi var. Yapılan eylemlere, açıklamalara bile insanlar katılmıyorlar. Burada yapılması düşünülen iş tamamen ticaridir. Daha önceki belediye yönetimi iki binanın dönüşümünü yapmış. Biz göreve geldiğimizde yıkımı yapılmış, ön ruhsatı kesilmiş bir bina vardı. Biz sadece işin devam etmesi ve insanların mağdur olmaması için üçüncü binaya izin verdik. Onun dışında bu işe karşıyız.  Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na belediye tarafından yapılan “bölge riskli alan ilan edilsin” başvurusu var. Bakanlık bunu kabul etmemiş. Yine biz göreve geldikten sonra vatandaşların başvuruları sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne resmi yazı yazarak durumu sorduk. Buranın bir imar planı yok. Bahsedilen Karşıyaka-Bostanlı planları bu bölgeyi kapsamıyor. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi 1984’lü yıllarda Emlakbankası Konutları’nın olduğu alanı plan dışında bırakmış. Emlakbankası yönetimi kendi kararlarıyla buraya inşaatları yapmış. Büyükşehir bölge için ‘plansızdır’ dedi. Biz de yeni çalışmayı yaparak Karşıyaka Belediyesi’nin meclisinden geçirdik. Sonra da İzmir Büyükşehir Belediyesi onayladı. Kendi başıma bir iş yapmıyorum. Teknik ve uzman arkadaşlarımız raporları değerlendirerek karar verdi. Bu kararların tamamı belediye meclislerinden geçti. Biz usulsüz bir işlem yapsak Büyükşehir’den geçer miydi” dedi.

Başkan Tugay, “Gerçek Atakentliler buranın dönüşümünü istemiyor” derken aldıkları tavır ve yaptıkları işlemler nedeniyle çok sayıda teşekkür aldıklarını da söyledi. Tugay, “Ben kendisini platform başkanı olarak tanıtan arkadaşa da durumu izah ettim. Bu iş bize göre ticari mantıkla yapılmıştır. İnsanları Ayda Maç’ın (AK Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı-Şehir Plancısı) bürosuna çağırıp görüşenler kimler. Önce bunları anlatsınlar. Ayda hanım belediyeye gelip şu anda platform başkanının konuştuğu cümleleri teknik birimlere anlattı. Aynı düşünceleri ve fikirleri ortaklaşa söylediler. Ben şahsi bir karar vermiyorum. Sürekli çıkıp keyfi uygulamayla imar durum belgesi vermediğimi anlatıyorlar. İmar planı olmayan bir yerde durum belgesi verilebilir mi? Atakent’i yaşanmaz hale getirecek bu talebe sıcak bakmıyoruz. Biz insanların haklarını, hukuklarını korumak zorundayız. Eğer burada dönüşüm istenildiği gibi olursa beton yığını bir hale gelir. Tartışmalar başladığında bile toplanan imza sayısı 300’ü bulmadı. O imzaları da yalan yanlış ifadelerle, bilgilerle toplamışlar. Bu kişiler Atakent’in gerçek sahiplerini ve mülkleri olanları temsil etmiyorlar” ifadelerini kullandı.