GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Şubat 2021 Perşembe 12:11

Başkan Soyer 'yıkılacak' demişti: Mimari proje yarışması yapılacak

İzmir depreminin ardından yapılan teknik çalışmada “hasarlı” çıktığı için yıkım kararı verilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki hizmet binası için yeni bir hamle geldi. Binanın yıkımına karşı çıkan Mimarlar Odası İzmir Şubesi kamusal kullanımı içeren bir yarışma düzenleme kararı aldı. Yarışmaya, Türkiye genelinde eğitim gören mimarlık fakültesi öğrencileri katılacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de birçok binanın yıkılmasına ve yüzlerce binanın hasar görmesine neden olan depremin ardından yapılan teknik inceleme sonrasında “hasarlı” olduğu tespit edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılacağı açıklanmıştı.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Konak Meydanı’nda bulunan belediye hizmet binası için mimari proje yarışması yapma kararı aldı. Türkiye genelinde mimarlık fakültelerinde okuyan öğrencilerin ve genç mimarların katılacağı yarışma İzmir Büyükşehir Belediye binası sanki varmış ve yıkılmayacakmış gibi düşünelerek gerçekleştirilecek. Bina ve etrafındaki alanın “kamusal kullanımını” içeren bir yarışma içeriği oluşturulacak.

YIKILACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ!
Daha önce yaptığı açıklamalarda buranın mimari bir eser olduğunu ve yıkılmaması gerektiğini ifade eden oda bu hamleyle yeni bir tartışmanın daha fitilini ateşlemiş oldu. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, “Belediye binası için yarışma başlatıyoruz. İçerik, kamusal alanların yeniden kullanılmasına yönelik olacak. Binaya çok dokumadan, bölgeyi değerlendireceğiz. Biz binanın yıkılacağını düşünmüyoruz. Yıkılacağı yönündeki fikir değişebilir, kararlar tekrar masaya gelebilir. Deprem sonrasında ‘orta hasarlı’ denilen şeyler gözle ve çok hızlı yapıldı. Bir ev ile binayla ilgili 15 dakikada karar verildi. Performans testleri de yapılmalıydı” diye konuştu.

BAŞKAN SOYER NE DEMİŞTİ?
Depremde belediye hizmet binasında bulunanların büyük panik yaşadığı sarsıntılar sonrasında bazı idari kısımların tavanları çökmüştü. Sonrasında yapılan açıklamada Başkan Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediye binasını depremden bu yana kullanmıyoruz. Yaptırdığımız incelemede binamız az-orta hasarlı çıktı ve güçlendirilerek kullanılması önerildi. Ama biz bunu tercih etmiyoruz” demişti. “Binayı yıkıp yerine tarihi Hükümet Konağı ile bütünleşen sembolik bir başkanlık ve meclis binası yaparak kalan alanı Atatürk Meydanı’na katacağız” diyen Soyer, “İzmir’e ve İzmirlilere hayırlı olsun. Umarım Konak’taki diğer kamu kurumlarına da örnek olur” açıklamasında bulunmuştu.