GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Ağustos 2020 Çarşamba 11:16

Başkan Soyer ‘Portakal Vadisi Projesi’ töreninde konuştu: Arka sıraların yaşam standardı yükselecek!

Buca'da yapılan Portakal Vadisi Projesi temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Bşakanı Tunç Soyer, " Seçim kampanyası sırasında aslında ifade etmiştik, arka sıralara önem vereceğiz ve ‘ön sıralarla yaşam seviyesini eşitleyeceğiz’ diye. Bugün bu adımı attığımız için çok mutluyum" dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Portakal Vadisi Projesi temel atma töreninde konuştu.

Seçim kampanyası sürecinde “arka sıralara önem vereceğiz” vurgusu yaptıklarını hatırlatan Soyer, “ Seçim kampanyası sırasında aslında ifade etmiştik, arka sıralara önem vereceğiz ve ‘ön sıralarla yaşam seviyesini eşitleyeceğiz’ diye. Bugün bu adımı attığımız için çok mutluyum. Buca Metrosu ve burada yapılmakta olan Portakal Vadisi projesi aslında bunların hepsi arka sıralardaki vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik girişimlerdir. O vaatleri böylece bir bir hayata geçirmeye başlıyoruz” dedi.

Projenin “Sign of the City Awards 2019” ile Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu kapsamında “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nda Sürdürülebilir Çevre dalında aldığını belirten Başkan Soyer, “Bu parkta su yapıları ve bitki çeşitleri ile diğer bir çok projeden ayrılan bir yapı var. Koşu, yürüyüş ve bisiklet parkurları, seyir terası, kafeterya, meydan, amfi, çocuk oyunları ile adeta yepyeni bir yaşam alanı yaratmış olacağız. 3 bin metrekarelik tarım eğitim alanı ve terapi bahçeleri, atlı terapi merkezi ile hemşehrilerimizin doğanın iyileştirici gücünden yararlanmasını sağlayacağız, hem de farklı kesimlerin bir arada olmasını sağlayacağız. Böylece kentlilik bilincini de geliştireceğiz. Portakal Vadisi spor, sağlık ve kültür alanlarında bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu alanın su toplama havzası olma özelliği korunacak ve iyileştirilecek. Tesiste kullanılacak elektrik yerinde üretilecek. 2022 yılının Mayıs ayında tamamlanacak proje doğayla uyumlu yaşamın iyi bir örneği olacak. Kentsel tasarım alanında bir çok ödüle layık görüldü projemiz. Projemizin her kesime hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kentsel ısı adası etkisinin azaltılması hedefleniyor
200 bin metrekarelik vadide, kentlilerinfiziksel ve ruhsal yaşam kalitesini artıracak 23 adet ahşap teras, 2 kilometrelik bisiklet ve koşu yolu, yaklaşık yüz bin metrekarelik çayır alanı, dört tarafı açık üstü örtülü padok alanı, 2,8 kilometre uzunluğunda patika yol, 5 bin metrekarelik çim alan, gölet, 218 araçlık otopark, piknik ve çocuk oyun alanları, restoran yer alıyor. Vadiye 45 türde 57 bin çalıve28 türde 3 bin 105 ağaç dikilecek. “Terapi Bahçeleri ve Kent Sağlığı Projesi” kapsamında kent genelinde terapi bahçeleri oluşturarak yurttaşların sağlıklı bir yaşam sürmesi için doğanın iyileştirici gücünden yararlanmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Portakal Vadisi’nde de terapi bahçeleri oluşturacak.Küresel iklim krizine yönelik önlemlerin göz önünde bulundurularak hazırlanan p rojede, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması da hedefleniyor.



Ödüllü Vadi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Portakal Vadisi Rekreasyon Alanı projesi 2019 yılında “Şehirlerin İmzası Ödülleri” kapsamında, en iyi kentsel tasarım dalında birinciliğe layık görülmüştü. Bunun yanı sıra yine 2019'da Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu kapsamındaki “En İyi Sürdürülebilir Uygulamalar Yarışması”nda Sürdürülebilir Çevre dalında da ödül almıştı. Portakal Vadisi'nin 2022 yılının Mayıs ayında tamamlanması planlanıyor.