GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Temmuz 2020 Cumartesi 14:48

Başkan Soyer kurultayda konuştu: Hayalimizdeki ülkeyi yerellerden inşa etmeliyiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurultayda yaptığı açıklamada iktidar olmanın yolunun yerelden geçtiğini belirtti. Soyer, İzmir üzerinden yaptığı açıklamada “hayalimizdeki ülkeyi yöneticisi olduğumuz kentlerimizde inşa etmeliyiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP’nin 37. Olağan Kurultayı Ankara’da düzenleniyor.

Kurultayda söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal demokrat düşüncenin savaşlara, yıkımlara ve diktatör rejimlere karşı insani yegane yaklaşım olduğunu belirtti.

Soyer açıklamasında “Belki de tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar sosyal demokrasiye ihtiyacımız var. Gelir düzeyi düşük ve yüksek olanlar arasında 13 kart fark olduğu bir ülkeyiz.  Gelir adaletsizliğinde dünya beşincisi olan bir ülkeyiz. Sosyal demokrasi adaletsizliği en aza indirgeyecek yegane yaklaşımdır. Bir arada yaşam formülü olarak binlerce yıl önce toplumlar tarafından damıtarak yarattığı bu ideoloji kimlik siyaseti ile ayrıştırılan kardeşlerimizi birleştirici, adil eşit bir düzenin formülüdür. Sosyal demokrasi diktatörlüklere baskıcı rejimlere karşı bir yaşam mücadelesidir. Sosyal demokrasi ideolojisi arkasındaki güçlü felsefe ve düşünce yapısı ile tarih için belirleyici olacaktır” dedi.

İktidar olmanın yolunun yerelden geçtiğini belirterek “sosyal demokrasiyi ve erdemlerini anlatmak en çok yerel yöneticilerin görevidir. Yoksullukla mücadele kentlerde gelişmedikçe yoksulluğu yenmek mümkün olmayacaktır. ‘İktidarın yolu yerelden geçer’ diyoruz. Önce hayalimizdeki ülkeyi yöneticisi olduğumuz kentlerimizde uygulamalıyız. Sosyal demokrasi insanlığın en büyük inovasyonudur. Bunu anlatmak yerel yöneticilerin sorumluluğudur. İktidarın yolu yerel yönetimlerden geçer. İzmir’deki en büyük hayalimiz yerelden kalkınma, refahı arttırmaktır. 

Biz ekonomik kalkınma modelimizin merkezine yaratıcı düşünceyi koyduk. Gençlerimizin yeni fikirlerin temelini atacağı bir iklim yaratmak istiyoruz. Yaşamın nabzı sokaklarda, tarım alanlarında, fabrikalarda, mahallelerde atıyor. Biz yerel yöneticiler de yaşamın nabzını tutmalıyız” dedi.

Milli gelirden örnek vererek ülkenin kötü yönetildiğini vurgulayan Soyer, “Bugün mücadele etmek zorunda kaldığımız sorunlar hak etmiyoruz. Kişi başına düşen milli gelirimiz 9 bin dolar… Milli gelirin kişi başında 4500 dolar olduğu dönemde birçok ülke bizden gerideydi. Bu süre içerisinde olan bizden geride olan doğu bloğu ülkeleri şimdi 20 bin dolarlara çıktı. Bu ülke topraklarından altın ya da petrol bulmadılar. Biz sadece kötü yönetildik.  Kadınlar, çocuklar şiddeti, kültürler ezilmeyi hak etmiyor. Şiddet kader, yoksulluk alın yazısı değil. Bunların çözüldüğü memleket inşa etmek mümkün… Bunun yolu adaletten geçiyor. Bu ülkeyi adaletle buluşturacak en büyük güç biziz. Korkmayacağız, sinmeyeceğiz. Bu sisli ve puslu günler geçecek. Sayın genel başkanımızın dediği gibi küresel çapta, dayanışmacı bir uygarlık inşa etmeyi çalışacağız. Sosyal demokrasi davasında zihnimiz yolumuz açık olsun” dedi.