GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Şubat 2023 Çarşamba 14:33

Başkan Soyer, Kahramanmaraş’ı anlattı: Kurtarma çalışmaları 3’üncü günde başladı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gördüğü, tanığı olduğu tablonun, televizyon ekranlarına getirilenlerden çok çok daha fazla olduğunu belirterek, “Maalesef çok büyük bir koordinasyon zafiyeti var. Gecikmeler can sıkıcı. Kahramanmaraş’tayız ve depremin üçüncü günündeyiz. Vatandaş, kurtarma çalışmalarının bugün başladığını söylüyor. Bomboştu buralar, bir tane AFAD elemanı yoktu, diyorlar. Korkunç bir şey bu. Bir reorganizasyon hali var” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinin merkez üssü olduğu ve toplam 10 ili yıkıp geçen 7.7’lik büyük deprem nedeniyle deprem bölgesine giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede çok vahim bir tabloyla karşı karşıya kalındığını, dondurucu soğukla da mücadele edildiğini belirten Başkan Soyer, arama kurtarma çalışmalarında, yardım malzemelerinin depremzedelere ulaştırılması konusunda koordinasyon zafiyeti ve gecikme yaşandığını ifade etti.

HER ŞEYDE ÇOK GEÇ KALINDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM
Hatay, İskenderun, Samandağ, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de enkaz bölgesine gittiklerini belirten Başkan Soyer, televizyon ekranlarına getirilen yürek burkan görüntülerin çok çok fazlasıyla karşılaştıklarını anlattı:

“Gidip gördüğümüz deprem bölgesinde çok feci bir durum var. Gerçekten büyük bir acı tabloyla karşı karşıyaydık. Dondurucu soğuk çok zorluyor. Her şeyde çok kalındığını söyleyebilirim. Tahribat, televizyonlarda gördüğümüzden çok daha ağır maalesef. Vahim bir tablo var. Askeriyenin müdahalesi konusunda geç kalınmış durumda. AFAD’ın müdahalesi yetersiz. 48 saatte kurtarılabilecek onca can varken, vinç olmadığı için, vinç operatörü olmadığı için, ekiplerin müdahalesinin gecikmesi ve yetersizliği nedeniyle canlarımızı yitiriyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ’TA KURTARMA ÇALIŞMALARI ÜÇÜNCÜ GÜN BAŞLAMIŞ
İzmir’den ve yurdun dört bir yanından bölgeye getirilen yardım malzemelerinin mağdurlara ulaştırılması konusunda engellemelerle karşılaştıklarını, daha vahiminin ise koordinasyon zafiyeti ve gecikme olduğunu öne süren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Engellemelerden daha kötüsü, koordinasyon zafiyetiyle uğraşmak oldu. Maalesef çok büyük bir koordinasyon zafiyeti var. Gecikmeler can sıkıcı. Kahramanmaraş’tayız ve depremin üçüncü günündeyiz. Vatandaş, kurtarma çalışmalarının bugün başladığını söylüyor. Bomboştu buralar, bir tane AFAD elemanı yoktu, diyorlar. Korkunç bir şey bu. Bir reorganizasyon hali var.”

MUTLAKA VE MUTLAKA İŞBİRLİĞİ HALİNDE OLUNMASI GEREKİR
Başkan Tunç Soyer, Kahramanmaraş depreminde yaşananlardan nasıl bir ders çıkarılması gerektiği konusunda ise şu açıklamalarda bulundu:

“Bir kere mutlaka işbirliği halinde olunması gerekiyor. Maalesef bunu yapmakta gecikiliyor. Bu işbirliği eksikliğinin bedeli de çok ağır oluyor. Enkaz altındaki vatandaşlarımızın hayatlarına mal oluyor. Saatlerce, günlerce gecikmeyle geliyor yardım. Buradaki hatayı bir daha tekrarlamamak lazım. Gidip gördüğümüz yerlerde elektrik yok, su yok, hayat yok. Sadece acı var, gözyaşı var. Çok daha hızlı hareket etmek gerekirdi.”