GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
24 Haziran 2021 Perşembe 16:52

Başkan Soyer: İzmir Tarımı yerli ve milli bir projedir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 80 ülkeden 774 katılımcısı ile başlayan Agroexpo – 16. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışına katıldı. İzmir Tarımı'nın önemine vurgu yapan Başkan Tunç Soyer, “İzmir Tarımı, dışa bağımlılığın panzehiri olan, binlerce yıldır bizleri besleyen kadim üretim havzalarını, ova ve meralarımızı korumanın anahtarıdır. Tüm sıkıntılara rağmen üretmeye devam eden köylümüzün alın terine sahip çıkan, yerli ve milli bir projedir. Bu projenin üssü ise, açılışı yarın gerçekleştireceğimiz Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi olacak” dedi.
Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın dört büyük tarım fuarından biri olan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın 16'ncısı, Fuar İzmir'de başladı. 27 Haziran Pazar gününe kadar devam edecek fuarın açılışına Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Kuzey Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Aryanit Hoca, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Orion Fuarcılık Genel Müdürü Fatih Tan, yurt dışından fuara gelen bürokratlar, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, katılımcılar, sektör profesyonelleri ile üreticiler katıldı.

Soyer: İzmir Tarımı dışa bağımlılığın panzehiri
İzmir’de, yaklaşık 1,5 milyon kişinin tarım sektöründe olduğunu belirten Başkan Soyer, kuraklık ve yoksullukla mücadeleyi öncelik olarak gördüklerinin altını çizdi. İzmir’in su kaynaklarını korumanın ve kuraklıkla mücadele etmenin en temel çözümünün ürün desenini değiştirmek olduğunu açıklayan Başkan Tunç Soyer, “İzmir Tarımı’nda yoksullukla mücadele hedefi doğrultusunda ise tarımı farklı sektörlerle iç içe geçen, çok boyutlu bir sektör olarak görüyoruz. Tohum aşamasından başlayıp ürünlerin mutfağa kadar uzandığı süreci, birbirine zincirin halkaları gibi bağlı bir sistem olarak uyguluyoruz. İzmir’de uyguladığımız bu politikada; önce tarımda ürün desenini değiştiriyor, ardından o ürünün lojistiğini, işlenip markalaşmasını, satışı ve ihracatını destekliyoruz. Eğitim ve ARGE faaliyetlerini bütüncül bir strateji ile yürütüyoruz. İzmir’de çitçilere sadece alım garantisi vermekle kalmıyor, aynı zamanda satış garantisini de gündeme alıyoruz. Bu sürece, İZFAŞ’ın düzenlediği tarımsal ihracat fuarları destek oluyor. 2022’de düzenlenecek Terra Madre Anadolu, küçük üreticimizi doğrudan ihracatçı yapmak için geliştirdiğimiz uluslararası fuarlarımızın başında geliyor.  İzmir Tarımı, dışa bağımlılığın panzehiri olan, binlerce yıldır bizleri besleyen kadim üretim havzalarını, ova ve meralarımızı korumanın anahtarıdır. Tüm sıkıntılara rağmen üretmeye devam eden köylümüzün alın terine sahip çıkan, yerli ve milli bir projedir. Bu projenin üssü ise, açılışı yarın gerçekleştireceğimiz Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi olacak. Merkezimizde, yoksulluk ve kuraklıkla mücadele hedefimiz doğrultusunda ürün planlaması, markalaşma ve ihracat çalışmalarımız gerçekleşecek” dedi.