GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Kasım 2021 Çarşamba 13:15

Başkan Soyer’in döviz artışı çıkışına Sürekli’den yanıt: Siyaset devşiriyor!

Dövizde yaşanan artışın maliyetleri artırdığına yönelik tespitte bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarına tepki gösteren AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Bırakın Allah aşkına! Ekonomik durum üzerinden siyaset devşiriyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Artan döviz artışının belediye yatırımlarını etkilediğine yönelik açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sözlerinin ardından tartışma çıktı. Başkan Soyer’in, “Bildiğiniz üzere İzmir'de tüm raylı sistem yatırımlarını İzmir Büyükşehir olarak devlet desteksiz yapıyoruz. Kötü ekonomi politikaları sonrası yaşanan kur krizi yüzünden yatırımlarımızın maliyeti 3.5 Milyar TL arttı. Bu öyle bir miktar ki; şehrimiz 1 metro hattı kaybetti” sözlerine AK Parti’den yanıt geldi.

SONSÖZ TV’de açıklamalarda bulunan Sürekli, Başkan Soyer’i ekonomik dalgalanma ve durumdan siyaset devşirmekle suçladı. Sürekli şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediye Başkanı ‘bir metro parası gitti’ diye bir açıklama yapmış. Bırakın Allah aşkına, bırakın siyaset yapmayı. Bırakın ekonomik dalgalanma üzerinden sıkıntılar çıkarmayı. Biraz destek olun. 2,5 yıldır iktidardasınız. Ne yaptınız? 10 yıl Seferihisar’da belediye başkanlığı yaptınız. Ki o zamanlar ekonominin altın yıllarıydı. 2013 Gezi Olayları’na kadar faiz yüzde 5, döviz kuru stabildi. Ekonomik dalgalanmalardan siyasi rant devşiriyorlar. Seferihisar’da altın yıllarını yaşarken ne yaptınız? Seferihisar Belediye’sini iflas etmiş bir belediye olarak bıraktınız. 2009 – 2019 yılları arasında başkanlık yaptınız orada. 2009 – 2013 yılları arasında faizin aylık yüzde 5’lere kadar düştüğü altın yıllarıydı. O zaman bile orada borç yaptınız. Ki orası ufacık, 40 bin nüfuslu küçük bir ilçeyken… Hemen ekonomik bir dalgalanma oldu, bir dövizde hareketlenme oldu diye açıklama yap, siyasi rant devşir. Doğru bulmuyorum, bu kabul edilebilir bir şey değil. İşlerine baksınlar. Tüm Türkiye’deki belediyeler bu konuda destek alacaktır. Bütçe imkanları da ona göre belirlenerek adımlar atılacaktır. Zaten 2022 yılı bütçesi şu anki ekonomik göstergelere göre tanzim ediliyor”

RAPORLAR NE DİYOR?
Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak-Ekim arasında yayımlanan bütçe gerçekleşme raporu geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Büyükşehir’in 2021 yılında hiç dış borçlanma ve kredi alımı yapmadığı fakat eski borçlar nedeniyle döviz kurundan kaynaklı bir yıllık artı 964 Milyon 889 bin borç oluştuğu rapora yansımıştı. Büyükşehir ise bu yıl içinde şimdiye kadar  357 Milyon 906 Bin TL Dış borç ödemesi yaptığını açıklamıştı.

Ödeme listesi ise şu şekilde gerçekleşmişti:
I.N.G. Bank 90 Milyon 465 Bin TL, Fransız Kalkınma Ajansı (A.F.D.) 85 Milyon 149 Bin TL, Uluslararası Finans Kurumu (I.F.C.) 78 Milyon 572 Bin TL, Avrupa Yatırım Bankası (A.Y.B.) 52 Milyon 93 Bin TL ,Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (E.B.R.D.) 51 Milyon 626 Bin TL