GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
28 Temmuz 2021 Çarşamba 15:33

Başkan Soyer’in danışmanı zeytinyağı üretecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in danışmanı Seferihisar Doğa Derneği Başkanı Dr. Güven Eken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Eken, Orhanlı’da bulunan zeytinyağı üretim tesisi için ÇED gerekli değildir kararı aldı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yakın çalışma ekibinde yer alan Danışmanı Dr. Güven Eken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Gerekli değildir karara aldı. Eken, uzun süredir faaliyette olan zeytinyağı üretim tesisinin kapasitesini arttırdı.

Yapılan başvuruda; Seferihisar İlçesi, Orhanlı Mahallesi, Temesealtı Mevkii, 188 ada, 9 numaralı parsel üzerinde, “Taş Baskı Yöntemi (2 Ton/Gün Kapasiteli) ve İki Fazlı Kontinü Sistem (Makine Kapasitesinin 28 Ton/Gün’den 40 Ton/Gün’e Çıkarılması) İle Zeytinyağı Üretim Tesisi Kapasite Artışı (Zeytinyağı Üretim Kapasitesi 7,4 Ton/Gün’den 10,4 Ton/Gün’e)” projesinin gerçekleştirileceği” ifadelerine yer verildi.

ÇED dosyasında şu ifadeler yer aldı:

“Bahse konu “ÇED Gerekli Değildir” kararına haiz proje kapsamında herhangi bir inşaat çalışması gerçekleştirilmemiştir. Planlanan proje kapsamında gelinen mevcut durumda herhangi bir alan artışı gerçekleştirilmeden bahse konu 188 ada, 9 numaralı parsel üzerinde kapasite artışının gerçekleştirilmesi ve bu bağlamda 28 ton/gün olan iki fazlı kontinü sistem zeytinyağı üretiminin 40 ton/gün kapasitesine çıkarılması planlanmıştır. Bahse konu kapasite artışının; daha yüksek zeytin işleme kapasiteli makine ve ekipman ile gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Taş baskı yöntemi ile zeytin yağı üretimi prosesinde ise herhangi bir kapasite artışı planlanmamıştır.

Faaliyet alanı, İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Orhanlı Mahallesi, Temesealtı Mevkii, 188 ada, 9 numaralı parselde kayıtlı toplam 3.240 m2 alanda planlanmaktadır. Planlanan proje 350 m2 kapalı alanda planlanmaktadır. Proje alanının seçilme nedeni bölgenin en önemli ürünleri arasında yer alan zeytini, yine aynı bölgede işleyerek hem tarım ve gıda sektörüne hem de bölgeye ekonomik olarak katma değer sağlanmasıdır. Zeytinin toplanması mevsimlik olduğu gibi, optimum olgunluğa eriştiğinde toplanması ve aynı gün içinde sıkım işleminin tamamlanması, üretilecek zeytinyağının verimi ve kalitesi üzerinde doğrudan etkilidir. Projenin planlandığı bölgede geniş bir alanda üretilen zeytinin daha kısa sürede işlenmesinin doğal sonucu olarak, üretilen zeytinyağı kalitesinde iyileşme sağlanacağı gibi, bölgede gerek zeytinyağı üretim potansiyeli gerekse istihdam artışı ile önemli bir katma değer yaratılacaktır. Bununla birlikte projenin planlandığı bölge, ulaşım imkanları bakımından ve lojistik açıdan oldukça avantajlıdır. Faaliyet alanının topoğrafik yapısı ve çevresinde zarar verebileceği doğal kaynakların bulunmuyor oluşu önemli etkenlerdir. Söz konusu proje alanı için bahsi geçen avantajlar ve projenin kapasite artışı projesi olduğu düşünüldüğünde alternatif arazi arayışına gidilmemiştir”